На наградния фронт на Оскарите – нищо ново

Сподели с приятели

Само Оскарите останаха. След церемонията на 12 март спокойно оставяме филмите от 2022 г. в златните страници на архивите и стремглаво насочваме вниманието си към новите заглавия, за които ще говорим до догодина по същото време. Но преди голямата фиеста за връчването на наградите на Академията, загряхме със „Златен глобус“ и БАФТА, които дадоха представа какво да очакваме в средата на март.

В категориите за най-добър филм претендентите са:

„Семейство Фейбълмен“, „Баншите от Инишерин“, „На западния фронт – нищо ново“ и “Everything, Everywhere, All at Once”

Филмът на Спилбърг взе Глобус, докато наградата на БАФТА спечели „На западния фронт – нищо ново“. Сблъсъкът на филмово ниво тук е кое заслужава да спечели повече през 2022 г. – откриването и спомнянето на младежката страст, зараждането на любовта към седмото изкуство или безсмислието на войната. Ала според прогнозите на букмейкърите отявлен фаворит за Академията е „Everything, Everywhere, All at Once”. Eдин супер, мега, гига, мета постмодерен шедьовър, след който всичко и нищо се разбира, докато не се осъзнае, че всичко е за взаимоотношенията с хората.

„Баншите от Инишерин“ не е за подценяване също, защото макар да не взе награда в категорията за най-добър филм, лентата на Макдона имаше най-много номинации за „Златен глобус“ – 8. В тази категорията се решава кое предпочита Академията – сигурността или авангарда.

При режисурата играчите са същите – победителите в двете големи награди също.

Спилбърг се сдоби със „Златен Глобус“, докато Едуард Бергер – режисьорът на филмовата адаптация на романа на Ремарк – триумфира във Великобритания. При залаганията дуото Даниелс, което стои зад „Everything, Everywhere, All at Once” отново излиза фаворит. И пак там някъде, тихо, но с готовност да грабне шанса си, стои Мартин Макдона, който със своя ирландски сприхав нрав е готов да обърка плановете на четиримата под светлините на прожекторите.

Ситуацията с двете награди за сценарий стои по следния начин –

„Баншите от Инишерин“ спечели и Глобус, и БАФТА за най-добър оригинален сценариий. Двете награди са индикатор, че на Оскарите е твърде вероятно Макдона да спечели приза за най-добра история, която на пръв поглед изглежда наивна. При гледане е много фрустрираща, многопластова, философска, даваща много въпроси и малко отговори. При адаптациите „На западния фронт – нищо ново“ е почти без конкуренция и ако погледнем през призмата на събитията от миналата година, наградата би била послание към обществеността.

Наградите за най-добра мъжка/женска, главна/поддържаща роля

предложиха и прилики, и разлики. За най-добър актьор в главна роля „Златен глобус“ и БАФТА взе Остин Бътлър за Елвис (чели сте достатъчно за него). Силна конкуренция на Бътлър за статуетката на Академията се очаква да му бъде Брендън Фрейзър за психодрамата на Дарън Аронофски „Китът“, в която Фрейзър играе 300-килогрмов учител по английски, копнеещ да установи наново контакт с дъщеря си.

При дамите Кейт Бланшет за „Тар“ е почти сигурна, след като триумфира с двете награди, и буукитата я поставят като основен фаворит. Но няма да е лесно с оглед на конкуренцията в лицето на Мишел Йео от „Everything, Everywhere, All at Once”.

При поддържащите роли Глобусите и Наградите на британската академия за филмово и телевизионно изкуство се разделят на два лагера. БАФТА с британска солидарност избраха сънародниците си, двойката от „Баншите от Инишерин“ – Кери Кондън, сестрата на злощастния Паурик, оставен от единствения си приятел, и Бари Кюгън, селският глупчо с голямо сърце.

Награда „Златен глобус“ за поддържаща мъжка роля взе Джонатан Ке Куан, който се преобрази в любвеобилния и хуманистичен, намиращ красота и ценност в ежедневието, съпруг на Мишел Йео в „Everything, Everywhere, All at Once”. Анджела Басет пък взе приз за женска роля и студио Marvel се сдоби с първа голяма актьорска награда за свой филм. За момента фаворити според букмейкърите е двойката от Глобусите, но надпреварата в двете категории ще е до обявяването на победителя.

„Пинокио“ на Гийермо дел Торо омая критиците

на двете наградни церемонии и е главният претендент за Оскар в категорията за анимационен филм, макар продължението на „Котаракът в чизми“ да изненада приятно филмовата общественост.

Обикновено един от най-интересните избори на Академията е в категорията за най-добър чуждоезичен филм. В тези филми се открива позабравената от Холивуд независима нишка. „Аржентина, 1985“ грабна Глобус, но безапелационно категорията принадлежи на „На западния фронт – нищо ново“.

БАФТА за операторско майсторство спечели „На западния фронт – нищо ново“, като германският филм е фаворит за Оскар и в тази категория. Награди за монтаж взе „Everything, Everywhere, All at Once”, другият очакван juggernaut на тазгодишните Оскари.

Специалните ефекти са територия на „Аватар: Природата на водата“. За музика борбата ще е между „Вавилон“ и победителят от БАФТА в тази категория, познайте кой – „На западния фронт – нищо ново“. Бързият преглед завършва с костюмите и грима, където очакваният номиниран „Елвис“ е в конкуренция с екипа, преобразил Брендън Фрейзър, в „Китът“.

Запознахме се с основните играчи, но не бива да подценяваме част две на „Топ Гън“, „Батман“, „Елвис“ и за мен най-пренебрегнатия филм за 2022 г. – „Вавилон“ на Деймиън Шазел. След репетициите на за Оскарите можем да кажем, че ситуацията е следната: на наградния фронт – нищо ново. Дали така ще е на 13 мартпредстои да разберем.

От Волен Чилов

 

Може да харесате също: