Феноменът Куентин Тарантино

Сподели с приятели

Този епизод на BAKC Podcast е посветен на Куентин Тарантино.

Тарантино несъмнено е една от тези личности, които, може да се каже, са променили историята на седмото изкуство. Неговият специален и отличаващ се стил на заснемане и режисиране на филми го прави един от най-емблематичните режисьори в историята. Никога неучил кино, работещ във видеотека, филмов нърд, Куентин Тарантино успява да присвои movie-making занаята благодарение на своята отдаденост и любов към филмите.
Негов известен цитат гласи:
Искам, когато хората гледат мой филм, да разпознават поне още 20 различни. Тогава ще знам, че съм постигнал мечтата си.
Екстравагантният му стил и талантът да дава правилните роли на правилните актьори е движещата сила за успеха на режисьора. Първият му професионален филм е Глутница кучета. Следва филмът, смятан от мнозина критици за магнумопус не само за творчеството на Куентин, а и за киното като цяло – Криминале от 1994 г. Много хора смятат, че именно този филм е най-доброто, което Куентин може да предложи на света.
Първия път, докато го гледаш, не знаеш какво се случва, вторият и третият се водят за статистиката и после се влюбваш. В днешно време е все по-релевантно да се говори за наркотиците под всякаква форма, дори и филмова. Е, „Криминале“ определено е един от тези филмови наркотици, които действат на абсолютно всеки, без изключение. Въпреки успехите на филми като „Джаки Браун“, „Убий Бил“ и „Омразната осморка“, „Криминале“ все още изглежда като перлата в короната на творчеството на „маниака на тема крака“.
Последната продукция с подписа на Тарантино е Имало едно време… в Холивуд. 
На момчетата гостува филмовият експерт – Йоана Димитрова, която е кандидат-студентка в НАТФИЗ тази година. Екипът на ВАКС podcast ѝ пожелава успех и дано ѝ е харесало да е в компанията на още трима филмови всезнайковци.