5 анимации с по-дълбок смисъл от привидното

Сподели с приятели

Анимациите са част от живота ни още от ранна детска възраст и често, именно заради възрастовата си мишена, са пренебрегвани. И с право – немалко от анимациите на практика са негледаеми за по-възрастна аудитория. Това обаче повлича и тези, които наистина си заслужават гледането.

Скуби-Ду! Мистерия ООД (Scooby-Doo! Mystery Incorporated)

За запознатите с едва първите серии на „Скуби-Ду“ може да е странно как поредното въплъщение на анимацията намира място в този списък. Истината е че тази, вече единайсета, реинкарнация на шоуто определено се различава от предшестващите. В нея се виждат вече абсолютно неубягващите за зрителя лични взаимотношения, развити повече от всякога, между петимата добре познати ни главни герои – Фред, Дафни, Велма, Шаги и Скуби. Този път обаче, наратива се развива в Кристъл Коув, самопровъзгласил се за „Най-обитаваното място на Земята“ – родният град на тийнейджърите, споменат за пръв път от началото на шоуто.

Появата на град във вселената на шоуто, разкрива както произхода на бандата, така и мрачната тайна на града, заровена в миналото от неизвестни лица под самия град. Този път, към традиционните загадки, които винаги са решавали, и в които чудовищата винаги са се оказвали маскирани хора, „Мистерия ООД“ разбират, че колкото повече ровят в историята на родния си град, толкова повече откриват отговори отвъд рационалното. В тези 52 епизода се поместват задълбочени и развити концепции свързани с Вавилонската митология, астрология и модерни псевдо-науки, примесени с комичен хорър, който наистина допълва, по мое мнение, най-добрата адаптация на това, преминало теста на времето, шоу.

Отвъд оградата (Over The Garden Wall)

Този мини-сериал, състоящ се от едва 10 епизода, всеки от които е по 11 минути, може би създава впечатлението за неангажиращ наниз от развлекателни серии, който може да бъде прегледан в рамките на по-малко от два часа. Историята започва с двамата главни герои – Уърт и Грег – двама полу-братя, които, както изглежда, се оказват изгубени в странна гора, наричана Неизвестното.

В опит да се приберат у дома, не им остава нищо друго, освен да прекосят гората, където случайно кръстосват пътя си със странстващ дървосекач и със сприхавата говореща синя птица Беатрис, над която тегне проклятие. Тя убеждава двамата братя да ѝ помогнат да намери жена на име Аделаид, която, по думите на Беатрис, може да развали проклятието и да покаже на момчетата пътят към дома. В потока на епизодите, на фона на мелодии, повлияни от ранната Американа от началото на миналия век, плавно преплетени с оперно звучене, тримата герои срещат по пътя си много други изгубени души.

Самурай Джак (Samurai Jack)

Това е една от по-старите, а и като че ли и малко по-добре оценени, анимации в списъка, която зрители сега определят като класика. В сериите се проследява несломимата воля и дух на Джак – син на император – който още като дете става свидетел на отвличането и поробването на баща си от Аку – свръхестествен демон, способен да променя формата си.

След дълги години на обучение, Джак се завръща за да отмъсти на Аку и почти успява. Точно преди да нанесе финалния удар обаче, демонът успява да го запрати в бъдещето, където той вече е станал господар и тиранин. Така непокорният самурай, озовал се в непознато време и място, започва да търси начини как да се върне в миналото, за да предодврати бъдещето. История за впечатляваща целеустременост и желание да промениш съдбата си, въпреки безвремието и света, на които си обречен да бъдеш затворник.

Конят Боджак (Bojack Horseman)

Тази анимирана продукция на Netflix, капсулирана в 6 сезона (последният от които беше release-нат съвсем наскоро), разказва историята на човека/кон Боджак – залязла холивудска звезда, добила тази си популярност, участвайки в ситком. Той, тъжен и крайно проникновен в чувствата си, живее в шарен свят от хора и антропоморфни животни, какъвто е и самият той. Сериалът търси и нерядко намира, на епизодична база, всевъзможни философски възгледи за битовите проблеми на героя.

Overthink-ването, адикциите като временно избавление, своеобразните, като че халюцинационни, пътувания, в търсене на душата, под всичките пластове самоирония и самосъжаление са само част от образа на главния герой. Тези характеристики се отнасят и за също толкова добре изградените поддържащи образи. Въпреки противоречивите мениия и рeвюта в началото на поредицата, „Конят Боджак“ вече доби статут на един от най-великите анимационни телевизионни сериали на всички времена.

 

Тайните на Гравити Фолс (Gravity Falls)

„Малко на север от странното, леко на изток от изтърканото и винаги на запад от злободневното“ – така един от създателите на шоуто описва Орегонското градче Гравити Фолс, където двамата 12 годишни брат и сестра близнаци, Дипър и Мейбъл, са запокитени за лятото от родителите си, оставени само и единствено под „зоркия“ поглед на техния пра-чичо Стан (тази роднинска връзка звучи далеч по-привлекателно в оригинал).

Намирайки дневник със странно съдържание, в дърво с метален тайник в гората, около Дипър и Мейбъл започват да се оформят все повече неизвестни, които са игнорирани от всички останали в града. Като абсолютен фен на всеки кадър от сериала, предпочитам да не навлизаме в по-дълбоки анализи, осъзнавайки колко комплексен е той и чувствата, които поражда у зрителите. Горещо и без капка съмнение препоръчвам всеки един епизод от този двусезонен шедьовър.

Огнян Белстойнев