7 начина да се преборим с книжния „махмурлук“

Сподели с приятели

Ако сте любители на книгите, то шансът да сте попадали в капана на книжния „махмурлук“ или както го наричат повечето хора – reading slump, е голям. А може би сте се срещали с него, но не сте знаели срещу какво се изправяте?

Причините за книжния „махмурлук“ са много… Прочели сте някоя брилянтна книга и сте останали с усещането, че всички други книги бледнеят пред нея? Напоследък сте били в стихията си, четейки книга след книга, и изведнъж по средата на поредното четиво осъзнавате, че сте се наситили с думи и просто интересът ви към четене рязко изчезва? Книгата, която последно сте прочели, не ви е харесала и сте загуби вярата в книгите? А може би сте се зарибили по поредния сериал в Netflix?

Каквато и да е причината, симптомите в повечето случаи са еднакви: ако временно сте загубили интереса си към книгите, ако се концентрирате трудно и думите летят из листа, ако зачитате няколко книги, но нито една не успява да задържи вниманието ви… То в такъв случай страдате от книжния „махмурлук“.
Не изпадайте в паника! По-долу сме ви предложили 7 начина за справяне с reading slump-a. Гарантираме положителни резултати в 9 от 10 случая.

Препрочетете любима книга

Какъв по-добър начин да си припомните защо обичате книгите, от това да препрочетете едно от своите любими четива. А след като сте преживели отново историята, която е така близо до сърцето ви, ще сте готови за нови приключения, светове за откриване и книги за четене.

Сменете жанра

Ако напоследък четете книги, които имат сходна история и като цяло много се доближават една до друга по структура, сюжет и герои, то тогава може би не сте се уморили от четенето, а само от този тип книги. Разнообразете. Прочетете книга от жанр, който рядко захващате.

Сменете книжния формат

Омръзнало ви е да зяпате безкрайните редици думи с часове? Може би е време да пробвате нещо по-различно? Електронните книги също са вариант, но много приличат на физическото копие. Нашият съвет е да пробвате аудио книгите. Един от плюсовете им е, че може да ги слушате по всяко време, а и в някои от тях има звукови ефекти, които допринасят за изживяването. Те със сигурност ще внесат разнообразие в читателския ви живот.

Разровете се в bookstagram/booktube

Когато възрастните казват, че младите не четат, явно не са били в интернет от доста време. В социалните мрежи като Instagram и YouTube има толкова много профили и канали, свързани само с книги и четенето. Разгледайте. Шансът да намерите отново мотивация за четене или някоя книжна препоръка, е голям.

Посетете близката книжарница/библиотека

Ако пък предпочитате, се разходете до местната книжаница или библиотека. Когато сте заобиколени от толкова книги и хора, които обичат книгите, едва ли ще си тръгнете без няколко книжки и желание за четене.

Пренарете рафта си с книги

А може би пък сте препълнени с книги? Толкова много, че няма място на рафта ви? При това повечето са непрочетени? Тогава добра идея е да пренаредите домашната си библиотека. Със сигурност вътре ще отриете поне една непроченена книга, за която истински се вълнувате и нямате търпение да прочетете.

Дайте си време

За жалост може да сте този 1 човек на 10, при когото нашите съвети не са проработили. Не се притеснявайте! Просто изчакайте „махлурлукът“ да отмине. Гледайте филми и сериали, преотрийте старо хоби, срещайте се с приятели… Радвайте се на живота и си дайте време, защото любовта ви към книгите е по-силна от една кратка раздяла и рано или късно пак ще заврете носа си в някой роман.

Това бяха нашите 7 съвета за справяне с книжния „махмурлук“. И след като излекувахме вашия reading slump, е време да ви пожелаем: „Приятно четене!“.

 

Дара Върбанова

Може да харесате също: