Рок Радио или Teen Station, ако бяхме пирати

Сподели с приятели

Пиратски кораб се полюшва на вълните на Северно море и излъчва рок вълни, на които в ритъм се вихри цял свят.

„Рок Радио” (или „The Boat That Rocked”) е типично английска комедия от 2009 г., която разказва за типично английския рок. Изиграна е от типично английски актьорски състав, а именно Бил Найи, Рис Ифанс, Ник Фрост, Кенет Брана, режисирани от Ричард Къртис. На фона на незабравими и вече позабравени рок класики от 50-те и 60-те години се развива историята на 12 DJ-я, чиято цел е да е пускат хубава музика, да купонясват колкото се може по-често и да предизвикват властите като радват многобройната си публика с нелегална музика и нецензурни шеги.

Фабулата на филма е предвидима. Кинематографията е семпла. Посланието за свобода и любов към различния е клиширано.

Тогава защо изобщо си говорим за „Рок Радио”?

Защото понякога очакваният резултат, постигнат по неочакван начин, е по-ценен от набързо скалъпена оригинална идея. Това е сърцето на филма – усеща се, че е направен с огромна любов към киното и рока. Актьорската игра не е игра, диалогът сякаш не излиза от сценарий, а кадрите са така заснети, че да се почувстваш като всевиждащ и всезнаещ герой от филма. Всичко се развива толкова естествено, че за момент се питаш дали пък наистина няма някъде из морето един пиратски кораб, който да излъчва само музиката, която искаш да слушаш…

Всъщност има.

Е, не е кораб в морето, а е едно плаващо интернет пространство, прикрепено към малки студиа из България. И властите не ни гонят. Но Teen Station е точно копие на Рок Радио в едно отношение. Това е общество от хора, които обичат да споделят любовта си към изкуството по най-автентичния начин. Също като „Рок Радио”, Teen Station не е ново изобретение – ние сме независима медия, както всяка друга независима медия. И също като филма се отличаваме с това, че просто всичко, което вие четете, слушате и споделяте, е неподправено и създадено с много ентусиазъм и внимание към детайла.

С присъединяването си към Teen Station, аз се превърнах в Карл, главния герой на „Рок Радио”, един малко объркан тийнейджър, който търси начин да изрази себе си. Качвайки се на кораба на Рок Радио, Карл осъзнава, че всъщност той нищо не знае за музиката и за себе си, точно като мен. Но с помощта на своите приятели и ментори, DJ-ите на Рок Радио, той успява да усъвършенства силните си страни, да приеме слабостите си, да разбере любовта към музиката и живота във всичките ѝ форми и да намери своя път – още нещо, което споделяме.

Саундтракът

Но най-ценното на филма за мен е интерпретирането на невероятни класики, с които или съм израснала или тепърва откривам из дебрите на YouTube. Филмът започва с „All Day And All Of The Night – този хит на The Kinks, който задава тона на наратива и описва целите както на героите, така и на самите актьори – да се радват на свободата. По думите на самия Бил Найи, единствената причина за заснемането на този филм е била да забавляват и да се забавляват.

Убедена съм, че и вие ще намерите някоя любима класика, която сте позабравили, точно както аз се изненадах на „The Letter на The Box Tops. Не само ще ви изненадват с познати хитове, но и ще чуете съвсем непознати такива. Две песни, с които този филм ме запозна са Elenore на The Turtles и „Tell It Like It Isна Aaron Neville. Може би ми харесват толкова, точно защото ги свързвам с две от най-забавните сцени от филма… Интерпретацията на Father And Son на Yusuf/Cat Stevens в „Рок Радио” пък напълно разгръща темата на песента в кулминацията на филма.

Препоръчвам да гледате режисьорската версия на филма, която включва една от изтритите сцени, а именно тази пред студиото на Abbey Road, където отдалече наблюдаваме и слушаме великите Beatles.

Така че ако търсите малко бягство от ежедневието, искате да се насладите на много британски хумор и рок от самата зора на жанра или просто сте любопитни доколко Teen Station прилича на Рок Радио, препоръчвам да започнете с тази приятна, неангажираща комедия. Филмът си заслужава, както и вие го заслужавате като награда след някой по-тежък работен/учебен ден.

От Яна Ц. Пеева