Извънкласни или задкулисието на гимназиите

Сподели с приятели

Часовете са само една част от училището

Истината е, че часовете са само една част от училището, скучната и донякъде важната, но след края им се озоваваме в задкулисието на гимназиите ни и там започва интересното. Извънкласни часове.

С наближаването на края на учебната година, освен матурите, за дванадесетокласните като мен, наближава и едно още по-тъжно събитие – краят на ученическите години. За жалост едни времена на невероятно безгрижие и радост, които могат да бъдат осъзнати едва когато са вече на привършване.

Ако преди пет години бяхте попитали 13-годишното ми ‘аз” какво смята за училището, отговорът нямаше да е много позитивен. Щяхте да чуете каква мъка е да стоиш затворен между четири стени седем часа на ден и как това пречи на здравословното състояние на човека.
Слава богу, човек пораства, а с него и някои негови мисли!

Все пак тогава си мислих, че всеки оставащ в училище по каквато и да е причина след часовете е повреден, а през последните три години явно доста сериозно самата аз съм се повредила.

Спомням си един от първите пъти, в които останах след часовете, и определено не мога да кажа, че бях единствената повредена.

Какво видях в гимназията?

Влизайки в сградата, от едната ми страна се събираше рок групата, за да репетира, от другата оркестърът вече свиреше, а някъде от края на коридора се чуваше народна музика и стъпките на танцуващите в ансамбъла ученици.

И това се случваше само на първия етаж! Някои отиваха на клубове за благотворителност, други на дебати, а трети даже на готварство. Пред мен се показа едно малко общество, една малка и непозната истина.  Истината е, че часовете са само една част от училището, скучната и донякъде важната, но след края им се озоваваме в задкулисието на гимназиите ни и там започва интересното и полезното, практически насоченото, носещо удоволствие и нови приятели преживяване.

Доста често всички казват, че учениците сме били прекалено мързеливи и без желание за каквото и да е. Но ако останете и Вие някой ден след часовете, или пък дойдете преди тях, или може би посетите училището Ви през уикенда, ще останете изненадани колко невярно е това.
Ще се потопите в една приятна атмосфера на извънкласни клубове и както аз в един хубав ден без да искам я посетих, и не си тръгнах повече, така и вие ще се влюбите, и ще видите едни деца, които с удоволствие прекарват свободното си време в училище.
Да, колкото и да не ви се вярва, има такива деца!

Ето някои извънкласни дейности в  1 АЕГ :

– Мажоретен състав
– Оркестър
– Народен ансамбъл
– Училищен вестник “Зелен домат”
– Клуб по дебати
– Хип-хоп танци “Машините”
– Рокендрол банда
– Творческо писане
– Готварски клуб “Fresh Food Happy People”
– Интеракт
– Различни спортове: волейбол, баскетбол, бадминтон, футбол

Наталия Ценова и Цветина Челебиева

Текстът е по повод конкурса Истината за…

Може да харесате също: