От А до Я със Златина Петрова: Да смениш кариерната си пътека, за да следваш мечтите си

Сподели с приятели

В седемнадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува Златина Петрова – уеб дизайнер, Founder и CEO в Brandly Collective и два пъти носителка на най-престижната награда за уеб дизайн – A’ Design Award.

Говорим си за решението ѝ да се преориентира професионално, за да последва мечтата си и за всичко, свързано с това решение.

От Икономика и Социология до Уеб дизайн

В началото на разговора връщам Златина Петрова (малко) назад във времето към последните ѝ години в гимназията. За някои изборът на занимание след училище сякаш е лесен – всеки познава поне един съученик от гимназията, който сякаш винаги е знаел какво иска да учи и къде иска да го учи. Много от нас обаче преминават през тежък процес на избор. Чувстваме се притиснати от родители и (измислени) социални норми, чудим се дали ще изкарваме достатъчно с избраната професия и т.н.

Когато Златина е изправена пред този избор, казва тя, за маркетинг и дизайн „не се коментираше особено много“, защото са били специалности с неясно бъдеще. Повлияна от всички приятели в гимназията и от брат си, решава да запише икономика и социология и заминава за Париж, вярвайки, че това е нейното бъдеще. Но както сама казва: „Ако има нещо, което си ти е предписано като път в живота, то малко или много те застига.”

Ученето върви добре, дори работи в банка по специалността си, но с времето усеща, че това може би не е правилният избор за нея. Малко по малко започва да се връща към любимото си хоби – рисуването. След като попада в обкръжение от графични дизайнери, отново се запалва да рисува и да се развива в тази посока. По-късно в епизода обсъждаме колко точно е важна средата, в която човек се намира, за неговото съществуване и развитие.

Университет срещу Онлайн курсове

Златина Петрова започва пътя си към успешен уеб дизайнер с видеоуроци в интернет. По това време, споделя тя, онлайн образованието тепърва е започвало да се развива и се е усещало, че няма достатъчно материали в интернет. В днешно време обаче, както сами видяхме, онлайн обучението е повече от възможно. Освен че училища и университети по целия свят изпълняват хибридно или от време на време напълно онлайн обучение, в момента има изобилие от всякакви курсове, в които човек може да се запише и дори да изкара сертификат за завършено обучение.

Заговаряме се дали в днешно време изобщо си заслужава да ходиш на университет, когато можеш да научиш много (за по-малко пари) и то от водещи експерти в индустрията (напр. платформата Masterclass). Златина, като човек, преминал и през двете форми на обучение, казва, че и двете имат плюсове и минуси. Според нея е напълно възможно да придобиеш умение (например графичен дизайн, програмиране) през онлайн уроци, и че дипломата вече няма толкова много тежест, а по-скоро какво наистина можеш. От друга страна, макар и университетите често да преподават малко остарял материал, са перфектната среда за запознанства със съмишленици. Възможността да учиш от колеги или да създадеш нещо, заедно с тях, не е за пренебрегване.

Говорим си и за т.нар. gap year. Златина споделя, че дори да беше взела gap year нямаше да запише друга специалност. Причината – нейната специалност я среща с хората, които я подбутват към преследването на мечтите си. Но понеже всеки е различен, в крайна сметка стигаме до заключението, че gap годините не са лоша идея, стига да правиш нещо в тях.

Как да превъзмогнем нашето (корпоративно) его

Заговаряме се за една от грешките, които Злати е допускала в началото на новата си кариерна пътека, а именно да остави корпоративното си его да надделее. Разказва, че това се е изразявало в представата, че като криейтив нейното решение на един казус или задача е единственото правилно решение. Проблемът е, че създаването на един дизайн не е за теб, пояснява тя, а за клиент, който има собствени представи (или пък изобщо няма, но все пак не му харесва) или за краен потребител. Затова набляга на това колко е важно да се поставяме в обувките на другия преди да смятаме решението или мнението си за правилно не само в професионалния, но и в личния живот. Първата крачка е да слушаме тези срещу нас. 

Когато започне егото ти да комуникира стават най-много конфликти и най-сложните ситуации, от които трябва да излизаш.“

Една от техниките, които Злати използва, за да се справи с този проблем, е да брои до 5. Когато „егото бъде настъпено, веднага реагираш“, но „когато броиш до 5 си даваш едно време мозъкът ти малко да се успокои“. Тя споделя интересен научен факт, че когато изпитваме негативна емоция, тя преминава през нашия организъм за времето на 1 пълна циркулация на кръвта (под минута). Броейки до 5, (а може пък и до 10) всъщност даваме възможност на емоцията просто да протече през нас, а не през действията и думите ни.

Това е един лесен, но сравнително повърхностен начин да се справяме с егото си.

На по-дълбоко ниво, казва Злати, е важно да признаеш пред себе си, че не си перфектен и че можеш да грешиш. Нещо повече, важно е да изградиш личното си самочувствие на основа, която е различна от възприятието на другите хора за теб. „Казано по-просто: колкото по-малко ти пука какво другите хора мислят за теб и колкото повече си казваш, че тяхната обратна връзка няма отношение към това какъв човек си и твоята стойност, толкова по-спокойно ще ти бъде да комуникираш с другите хора и да получаваш критика.“

Защо е важно да има повече жени в технологичната индустрия

С няколко много верни думи: „Защото жените могат да дадат много на света“. Жените влизат с много отношение и емпатия за крайния потребител в дизайна. Според Злати мъжете мислят по-глобално, а жените навлизат в повече детайл. И въпреки това, жените са по-склонни да се откажат от поемането по кариерна пътека в света на технологиите, защото могат да се откажат. Обществото е създало идеята, че това е мъжка работа, следователно пропорционално мъжете са много повече. Това създава идеята (едновременно реалност, но и илюзия), че жената не може да се изяви.

Златина Петрова обръща внимание и на социалната роля, която жената се очаква да вземе в дадени общества, както и отношението към нея още в ранна възраст – момчетата се окуражават да се състезават и изразяват, докато момичетата често не са. И естествено – семейната среда – дали майката работи, какво работи, как работи. Злати споделя, че е повлияна от майка си, която има собствен бизнес, да стартира агенцията си Brandly Collective.

Като заключение Златина казва, че е важно да „осъзнаеш, че пола ти няма никакво значение за това ти какъв си. Единственото, което има значение, е каква е твоята личност, какво искаш да постигнеш и къде искаш твоето приключение на живота да те отведе. В крайна сметка животът и нашите успехи не са крайна цел и крайна дестинация, а са един път, по който вървим и всеки един човек заслужава да го извърви по начина по който иска да го извърви.“

Това са само част от нещата, които обсъдихме в разговора. Чуйте целия епизод, за да научите цялата история на Златина Петрова – страховете ѝ при решението да смени кариерната си пътека и начините ѝ за справяне с тях, трудностите на жените в сферата на технологиите, истории от света на дизайна, проектите ѝ, съвети и други.

Епизодът в Mixcloud

 

Този епизод е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.