От А до Я с Волен Вълков: Как да започнем професионалния си живот

Сподели с приятели

В осемнадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува Волен Вълков – предприемач и един от основателите на Enhancv – платформа помагаща на търсещите работа да опишат себе си в CV. В епизода говорим за това как да започнем професионалния си живот – образование, писане на CV и явяване на интервю.

Повече за Волен Вълков

По време на разговора става ясно, че Волен не би описал себе си като добър ученик в гимназията. Това само доказва, че Отличен 6 не ви гарантира успехи. Слаб 2 също не е тайната съставка, длъжен съм да ви разочаровам. В момента Волен е студент в University of Sheffield (MBA), но е завършил Информационни системи в Софийския университет. Запознаваме се през 2019 г. в гимназията ми по време на Teenovator – програма за създаване на стартъп клубове в българските училища, в която ми беше бизнес ментор. През лятото на 2021 г. ме направи част от Enhancv, преди да замина за университет. Волен мечтае да остане дете и да вдъхне увереност в хората, че имат доста неща, които могат да напишат за себе си на лист хартия. През 2016-а получава наградата Forbes „30 под 30“.

Висше

Много сме си говорили за висше образование в подкаста и затова реших да не му обръщаме толкова голямо внимание в този епизод. В еп. 17 с гост Златина Петрова обсъдихме подробно висшето и смяната на кариерна пътека. Волен потвърждава тезата, която Златина също споделя, че може би най-важната част от посещаването на редовни занятия в университет са хората. Това могат да бъдат не само вашите колеги, но и вашите лектори. „С кого какво правиш е много по-важно от какво реално правиш, така че се опитайте да вземете максимално от хората.“

Именно в университета Волен се запознава с един от съоснователите на компанията си, точно както Златина Петрова се запознава с артисти, които я мотивират да вземе решение, променило живота ѝ завинаги. Ще си позволя да добавя и една идея, извадена от една от книгите ми за втория срок (Media Studies на Paul Long) – няма книга или специалност, която ще ти гарантира работа или даде някакви умения, само ти си способен да придобиеш тези умения и да започнеш дадена работа чрез проактивност.

Проактивност

Дума, която напоследък все повече чуваме да се размята насам-натам. Хората оценяват, когато сме проактивни. Според оксфордския английски речник, прилагателното „proactive“ се приписва на хора, които поемат инициатива и действат преди някой (шеф, мениджър, учител, проблем) да ги накара. Както става ясно от разговора, това впечатлява.

Търсене на първа работа

Първата насока, която Волен дава, е да не си мълчим. Освен че е добре да търсим работа в различните платформи предназначени за това, като LinkedIn, не е лоша идея да осведомим нашия „нетуърк“, че си търсим работа. Това може да бъде направено чрез Facebook или LinkedIn пост, както и от уста на уста. Разпитайте дали някой има позиция за вас, или познава някого, който може да ви предложи първата ви работа. Така сте една крачка пред останалите – имате личен контакт с човек, който може да гарантира за вас.

За секунда ще се върна към споменатото от Волен във връзка с висшето: „С кого какво правиш е много по-важно от какво реално правиш“. Бъдете проактивни и участвайте в извънкласни дейности, защото там се крият хората, които могат да са ви от полза или вие на тях. По време на подобно занимание Волен се запознава с един от съоснователите на Ehnancv. Така и аз се запознах с Волен, който ми даде работа, а сега ми гостува в подкаста.

Създаване на CV

Тук може да сложите началото на своята проактивност. CV-тата са първата цедка, а средното време, което рекрутърите прекарват четейки едно CV е 6 секунди. Можем да си говорим за CV-та безкрайно много и пак се съмняваме, че ще можем (или който и да е) да ви дадем точни инструкции как да си направите добро CV. Причината за това се крие във факта, че всеки случай е частен – дори една и съща позиция в две отделни компании ще има разлики.

Затова е много важно да проучите къде кандидатствате, преди да започнете да правите CV. Проактивността в този процес би се изразила в проучване на компанията, в която искате да получите позиция. Най-лесният начин да направите това е да прочетете About страницата на уебсайта на компанията. Бъдете готови с примери на дейностите, които компания Х извършва. Например Enhancv не е само resume builder. Потребителят може да създаде и cover letter в платформата, както и да научи как би изглеждало едно добро CV за дадена позиция. Най-важното се свежда до следните неща:

  • За кого го правите (НПО, компания, или университет);
  • Вкарайте хора в уравнението (контакти, които могат да гарантират за вас);
  • Дайте си време и намерете човек, който да го провери за грешки преди да го изпратите;
  • Описвайте резултати (с числа);
  • Изпратете го на точния човек (намерете имейла на рекрутъра, в епизода обясняваме как);
Явяване на интервю

Интервюто е моментът, в който нещата стават сериозни. Щом сте успели да впечатлите рекрутъра със CV-то си, значи трябва да се докажете. Едва ли е нужно да казваме, че не трябва да лъжете нито в CV-то, нито на интервюто. Отидете със същите, ако не и по-дълбоки знания за компанията и позицията, за която кандидатствате. Волен, като човек който е разработил платформа за CV-та, но и който е прочел много CV-та и кандидатури, споделя, че добрият рекрутър няма точен лист с въпроси, които ще ви даде. Често ще се озовете в ситуация, в която ви бива зададен 1 въпрос и 10 „follow-up“ въпроси, с които рекрутърът се опитва да добие представа кои наистина сте вие и какъв опит имате. Това е шансът да покажете, че имате повече опит от този, който сте събрали на CV-то или моментът, в който ще разберат, че има нещо гнило.

В епизода обсъждаме кои са най-default въпросите, които със сигурност ще ви зададат, но и въпросите, които вие със сигурност трябва да зададете. Точно така, вие също трябва да зададете въпроси на рекрутъра. Най-често в края на интервюто ще ви се отвори тази възможност – друг момент, в който можете да докажете, че сте проактивни. Волен съветва да зададем въпроси относно компанията и екипа, както и за професионално развитие – това са вашите default въпроси. Освен тях, задайте следните въпроси, за да максимизирате шансовете си да бъдете наети:

  • „Как мина това интервю?“
  • „Какво ви притеснява в кандидатурата ми?“
  • „Има ли нещо, което мога да оправя?“
  • „Има ли нещо в опита ми, което ви съмнява?“

Задавайки тези въпроси не само показвате, че сте отворени към обратна връзка, но и намалявате шанса интервюиращият да приключи срещата със съмнения. Волен казва, че натискът върху рекрутърите е толкова голям, колкото и този върху вас – те също не искат да изпуснат добрите кандидати.

Всичко това и още много чуйте в епизода.

 

Този епизод е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.