От А до Я с Христо от Stinky Socks: Как да управлявам времето си

Сподели с приятели

В десетото издание на От А до Я ми гостува Христо Петков. В началото на епизода го наричам „a man of many talents“, заради разнообразието от занимания (или професии), с които запълва ежедневието си. Той ми отвръща: „Аз не знам дали имам много таланти, но със сигурност имам много желание да explore-вам докъде ще ми стигне капацитетът“. Този негов капацитет всъщност стига толкова далеч, че Христо е идеалният събеседник за темата на този епизод – как да управлявам времето и да приоритизирам задачите си.

Чуй подкаста в Spotify
или в Mixcloud

 

Stinky Socks – българските скейт и лайфстайл чорапи, които обикалят света и свързват напълно непознати съмишленици – дело на Христо. Kamak Films – продуцентска къща за документално и късометражно кино – пак Христо е един от хората зад нея. The Kontakt – event компания – отново Христо е забъркан. Към CV-то си Христо може да добави и позицията на business director в NEXT-DC. Отскоро годеник и баща, а наскоро майстор и строител – заедно с брат си Димо, строи свой собствен tiny house.

Всеки познава поне един-двама такива работливи, обичащи работата си, енергични хора, чиито интереси, хобита, професии, специализации са повече на брой от тези на средностатистическия човек. Винаги съм се чудил как това е възможно. Какво правят различно тези хора, че да имат време за всичко? Все пак и на мен понякога ми се случва да имам много работа, която да не съм напълно сигурен какво да я правя и откъде да започна. Затова поканих Христо, който е тук да ни даде отговори. Оказа се, че не е толкова сложно.

Безспорно всяка работа е по-трудна, когато човек е изморен. Нито ти се занимава, нито ти се получава. Да работиш на няколко места и да си родител също не е особено лесна задача, но Христо успява да се справи, защото знае как да оползотворява възможно най-ефикасно енергията и времето си. Нещото, което истински го изморява и му губи времето е „лутането от едно в друго и настройването на мозъка“. Ако денят ти е подреден, не би трябвало да има много място за лутане. Именно това е тайната на Христо – „time management и приоритизация – т’ва е супер важно“. Да знаеш кои задачи са приоритетни и кои не, кои са изискващи и кои са тривиални е важна част от изграждането на дневен план.

Нека кажем, че вече знаеш това, планираш добре деня си, но пак не се получава. Пак изоставаш с крайните срокове, пак не ти остава време за почивка. Може би проблемът се крие в изгубеното време другаде или факта, че не знаеш кога си най-ефективен. Отново става въпрос за социалните мрежи и Христо подхвърля филма The Social Dilemma. Както много хора в днешно време, Христо работи от компютъра си, а някои от задачите му са свързани с използването на социални мрежи. Тук идва въпросът кога използваме социалните мрежи като инструмент и кога те ни използват.

В The Social Dilemma Тристан Харис, американски информатик и ex-Googler, дава конкретен отговор на този въпрос: „Ако нещо е инструмент то просто седи някъде и чака търпеливо. Ако нещо изисква неща от теб, то не е инструмент. Ако те съблазнява, ако те манипулира, то иска неща от теб“. Да се наблюдаваш сам може да бъде доста натоварващо, но затова има приложения като RescueTime. Христо го използва от десет години, за да следи как прекарва времето на компютъра си. За осем години има година и десет месеца прекарани пред компютъра работейки, като близо четири месеца е изгубил в социалните мрежи. Но може би най-полезната функция на приложението е, че ти показва в кое време на деня си най-продуктивен. В разговора ще чуете по-подробно как то работи, защо Христо е решил да го използва и какъв е бил преди да започне да следи времето си.

Ами ако твърде много неща ни се струват приоритетни? Сега кое от кое е по-приоритетно? И отново се връщаме в началото – губим време и се изморяваме, премисляйки кой ангажимент и кое желание е по-важно. Попитай няколко човека и всеки ще ти даде различен отговор, ние включително. Но пък за сметка на това стигнахме до няколко извода в разговора. Първо – единственият начин да разбереш дали грешиш или не е да пробваш. Осъзнаваме, че принципа „проба-грешка“ може да създаде стрес, но в крайна сметка нищо не е фатално. Всяка ситуация може да бъде обърната в твоя полза с малко повече усилия и работа.

Нещото, което много помага на Христо в такива ситуации е отношението му към проблемите – той е любопитен какъв ще бъде крайният резултат при действие Х и У, а не притеснен. Второ – „Създавай си повече проблеми, които да решаваш и в един момент ти ще се научиш как да ги решаваш тези проблеми по-добре, по-бързо и да си по-ефективен“, казва Христо. Според него „ако ти нямаш проблеми, ти не научаваш нищо“. Трето – чуждото мнение е важно и трябва да се вслушваме в него, но не трябва да му позволяваме да ни погълне. 

На теория може да звучи просто, но и двамата от опит знаем, че не е. Сам Христо признава, че понякога влиза в ролята на procrastinator. Въпреки това не е невъзможно. Чуйте целия разговор, който е твърде обширен, за да бъде обобщен в статия. Минаваме през много теми като илюзиите на продуктивността, себепознанието, изграждането на собствена реалност и други. Както винаги – личен и честен разговор с много анекдоти, съвети и поуки.

Това е вторият епизод, който реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.