От А до Я с Мартин Граховски: Как пътуването променя човека

Сподели с приятели

В деветия епизод на От А до Я ми гостува Мартин Граховски – visual storyteller, приключенец, човекът зад 3 Minute Bulgaria и 3 Minute Media, водещ на InСтории и бакалавър по Global justice. Марто е поредният човек, който не мога да опиша с едно изречение. Затова му посвещавам статия и пускам цял епизод.

 

 

Това е първият епизод, който реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.

Някои от вас може би го познават от проекта му 3 Minute Bulgaria, който се превръща в „най-големият туристически проект, който е сниман за държавата като мащаб”. Шегуваме се, че това си е безплатна реклама на хубостите на родината ни. Всъщност има много повече замисъл и значение зад увлекателните 3-минутни клипчета, в които Марто разказва за посещението си на поредната туристическа забележителност.

По време на снимките той посещава много от местата за първи път, защото прекарва по-голямата част от съзнателния си живот в Щатите и Канада. Като дете се връща в България само за летните си ваканции. За малкото време, което прекарва на родна земя, той успява да създаде незабравими спомени с приятелите си от Севлиево или пътувайки насам-натам.

Думите му обаче не стигат, за да опише на приятелите си зад океана защо толкова обича България.

… Когато вече беше май месец, в училище не можех да се фокусирам върху нищо, защото знаех, че се прибирам след един-два месеца.

Мечтае си да попътува из България не с автобус или с влак, а с кола, за да може да види и разкаже повече за държавата. И така през 2017-a, с Голф двойка и камера в ръка, Марто сбъдва детската си мечта и тръгва на пътешествие из родината.

Идеята беше да снимам няколко серии и да видя как ще стане, а то в края на краищата станаха 50 серии за цяла България.

В тях, чрез майсторски кадри и интересна нарация, разказва за природни и културни забележителности из родината. Естествено видеата са на английски, все пак първоначалният му таргет са били чуждестранните му приятели. Обратно на очакванията му обаче, 3-минутните клипчета достигат много повече непознати за него хора, отколкото познати.

Най-щурото пътуване

Това приключение обаче далеч не е единственото, в което Мартин се впуска. През последните години пътува из целия свят, за да разказва истории с видеокамера и фотоапарат. На въпроса „Кое е най-щурото ти пътуване“ той отговаря „Гана, защото Гана има много интересна Вуду култура“. И наистина, интересна е –

Ходил съм на Вуду църква. Всичките свещеници нощно време от 10 до 1 часа сутринта взимат, да кажем, 5 – 6 различни инструмента и ги свирят всичките изключително некадърно. Идеята е да се създаде най-лошият възможен шум, за да изкарат дявола или това което имаш в тебе като демон.

Освен това е ходил в районите, където има вещици. Споделя, че му е било много интересно да види как всички в Гана се държат изключително внимателно около хора с пари или силна енергия, защото ги е страх да не ги прокълнат. Говорим си как Гана, както и някои други африкански държави, е напълно различен свят.

Далечният изток

Но ако Гана е на единия край на спектрума, то Япония е на другия. Мартин посещава Япония през студентските си години, докато пише дипломната си работа. Причината за пътуването му до азиатската държава е, че закъснява с намирането на преподавател, който да прегледа работата му. Преподавателката му по трафик на хора (Марто завършва Global Justice в Leiden University) почти му отказва, защото вече е приела много студенти. Съветът ѝ е да намери начин да се отличи от колегите си.

На шега Марто проверява колко струва билет до Токио. Оказва се, че точно тогава нова авиолиния е пуснала полет от Амстердам до японската столица за 200 евро. Идеята е, че така преподавателката му „от морална гледна точка“ няма как да му откаже да го приеме, все пак заминава за другия край на света. И така Мартин се озовава насред Токио, където интервюира хора в и избягали от секс индустрията. За самото пътуване Граховски споделя: „Беше супер стрес, буквално ми опадаше косата, не се шегувам.“

A Winter in Japan

Наред с цялото напрежение от потискащите интервютата и притеснението, че няма да успее да напише дипломната си работа навреме, Марто намира покой във видеото. Решава да използва свободното си време, за да заснеме красотата на Япония. Така се ражда първият му по-дълъг филм – A winter in Japan

Той запечатва един от най-красивите моменти в живота му. Това се случва на празника Seijin no Hi (Coming of Age Day). Тогава всички младежи, които ще навършат или са навършили 18 години, излизат навън в красиви дрехи, за да се явят на различни церемонии и да се забавляват. Това е моментът, в който Мартин си казва, че оттук нататък иска да се занимава с видео.

След цял ден, след всичкия този стрес, след всички тези тежки интервюта, такова щастие изведнъж изпитах. Нещо като дзен момент, чакайки в средата на тази улица, гледайки този малък екран. Мисля, че красотата във видеото, и специално за мен, е точно това, че за някакви часове всеки ден, когато снимаш някакъв проект, можеш да си кажеш, че нищо друго няма значение, освен този малък дисплей отзад на камерата ти. Това беше момент, който наистина ми промени въобще насоката и желанието да се занимавам с видео.

Мартин е живо доказателство за това как пътуването променя човека. Япония например му помага да осъзнае, че иска да се занимава с нещо различно от това, което е напът да завърши. Цялостно казва, че пътешествията му из света са го направили по-спокоен.

… Специално с лоши неща, които се случват, свикваш с това веднага да се вкараш в някакво по-бавно темпо на дишане и да не приемаш всичко толкова лично.

Това е само част от всички уроци и мъдрости, които Граховски носи у дома. В разговора ви очакват още толкова истории и изводи, забавни случки и други не чак толкова забавни. Повече от работата на Мартин Граховски можете да намерите на фейсбук страницата на 3 Minute Media.

От А до Я в Mixcloud
От А до Я в Spotify
  • За #YouthEmpowered:

Програмата #YouthEmpowered се реализира за пета поредна година в подкрепа на повишаване на мотивацията и работоспособността на младите хора у нас. Неин фокус е развиването на личностни и бизнес умения сред младежите, които да им позволят да разгърнат своя потенциал и да бъдат успешно подготвени за началото на своя кариерен път.

Програмата се организира от Системата на Кока-Кола в България, заедно с множество партньори. До момента в нея са обучени над 11 000 младежи. Техни ментори са били повече от 200 професионалисти от бизнеса, неправителствения и образователния сектор, както и журналисти, предприемачи, учени и др.