От А до Я с DJ Мартен: Musicology

Сподели с приятели

В четиринадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува емблематичният столичен DJ Мартен Роберто, за да си поговорим за музика. Малко хора говорят за музика като него. Естет, познавач, меломан, градска легенда. Говорим не само за музиката, която слушаме в метрото, но и за музиката, която ни прави тези, които сме. И за проблемите с музиката в националния ефир. И за музиката, изграждаща нашия светоглед. 

Кой е DJ Мартен?

Денят на записа е горещ, Мартен влиза в студиото с малката си дъщеря, която послушно го изчаква да приключи с работата. След това отиват на море. А на морето е едно от любимите места на Мартен – бар Кубо. Любовта му към музиката го движи повече от 30 години. Като тийнейджър прави свои класации в тетрадки, а в края на годината събира точките и подготвя обзор на най-добрите (според него) парчета.

Днес, когато не пуска фънк в някой готин бар, води сутрешното шоу на Радио София, „Musicolоgy“ и хип-хоп предаването „60/02“ с Жлъч по БНР. А когато не прави това, прави дрехи, заедно с Никола Владимиров. Модната линия КРИСТАЛ съчетава „уличен стил и класически градски силует”, а Лили Иванова е едно от лицата на бранда.

Стилът на Мартен

Стилът на столичния DJ няма нищо общо с комерса, който слушаме всеки ден в ефира на повечето ни радиостанции или в софийските клубове. Селекцията му е изтъкана от фънк, нео соул и хип-хоп. По-голямата част от парчетата, в които е влюбен, се раждат през 90-те – декада, в която би „циклил”, ако имаше машина на времето.

Един от любимите му артисти е Anderson .Paak, който често звучи там, където е Мартен. С предаването си „60/02“ се опитва (буквално) да революционизира българския ефир, който според Мартен е неоригинален, блудкав и шаблонен. Според него повечето ни водещи, програмни директори и продуценти залагат на сигурно, което води до същите бийтове, текстове, клипове. „Избира се някакъв тренд и се изстисква докрай.“

Проблемът с шаблонните хитове

Да беше един… Най-вече вредят на социума. Музиката е култура, а културата не е само изкуство. Тя е и начинът на живот, нравите и моралът на една група хора или общество. Тоест това, което слушаме, както може да отразява нашата култура, така може и да я създава и променя.

Даваме чалгата като най-прост пример. Не искаме да ви губим още преди да сме започнали разговора, но всеки жанр е придружен от своите „герои“. Столичният DJ поставя следните въпроси: „Това ли искаш да покажеш на поколението? Това ли трябва да вземем, да изглеждаме така – пластмасово, доказвайки, че се виждаме сутрин в огледалото и че не се харесваме?“

Чуйте целия епизод, за да научите повече за Мартен. Как живее, какво го кара да се чувства жив, как кара останалите да се чувстват живи, житейската му философия и по-задълбочен анализ на българската музикална сцена

В Spotify
И в Mixcloud

 


Този епизод е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.