От А до Я с Мария Каранедева: Книгата – източник на преживявания и насоки

Сподели с приятели

В петнадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува Мария Каранедева, за да си поговорим за книгите и четенето.

Коя е Мария?

Мария определя себе си най-вече като ентусиаст по природа. Отговорна е за обучението и развитието на способностите и уменията на 300 души от търговския екип на Coca-Cola. Двете ѝ дъщери са мотиватор на промените в живота на Мария – ежедневно поставят на изпитание нейните разбирания за света. Вижда нещата предимно в розово, а за всеки проблем Мария има дълбокото убеждение, че има и решение. Любимото ѝ хоби? Дълго време се чуди, но се оказва, че е четенето. В разговора става ясно, че и двамата сме завършили столичната 32-ра гимназия.

В началото малко се усъмних в това издание на подкаста – не съм най-големият читател, когото познавам. Въпреки това книгата за мен е като четката за зъби – никога не тръгвам нанякъде без поне една книга в раницата. Нали знаете, за всеки случай, но случаят рядко идваше. По-голямата част от четенето ми се състои от статии или академична литература в момента, но не достатъчно художествена литература.

В разговора с Мария Каранедева обсъждаме защо е важно да четем изобщо, но основният фокус е върху художествените творби. Бързо се почувствах по-спокоен, когато разбрах, че и двамата сме фенове на „Спасителят в ръжта“ от Селинджър – поне 1 книга, за която можем да говорим!

Пътят към успеха: или много четене, или добър ментор

Мария споделя интересно наблюдение от Ted Talk, който е гледала преди време. В него става дума, че за да бъде успешен човек или трябва да чете много (правилната) литература, или да има добър ментор в живота. Темата за успеха е на дневен ред в подкаста и не забравяме да споменем, че е субективна концепция. Но в крайна сметка поуката от разговора е, че четенето може да ни свърже с ментори.

Замислете се – кои биха били вашите топ 3 избора за житейски ментор. Може би един от тях не е сред живите… Това не значи, че не може да се докоснете до неговите мисли, идеи, наблюдения, заключения за живота или която и да е сфера. Единственият начин да направите тази връзка е чрез четенето на книги. Мария казва: „Ментор може да ти бъде, ако искаш Шекспир. Стига да се докоснеш до неговите писания, ти можеш да избереш и да извлечеш нещо за себе си оттам“.

Книгата като източник на преживявания

През 2010 като част от проекта Google Books, разработчици в Google изчисляват, че има почти 130 000 000 книги в света. Единадесет години по-късно броят е още по-голям. Невъзможно е да прочетем всички книги в света в един живот, но колкото повече книги четем, толкова повече животи можем да съберем в нашия.

Според Мария този формат е единственият, през който човек може да изпита преживявания, които не може да побере в едно живеене. Това ни води до следващата точка – всяка книга си има своето време. Мария споделя, че правилното (или неправилното) психическо състояние например може да определи резултата от четенето: радикална промяна на живота или просто скучна книга, която ще оставим на рафта да прашасва.

След края на разговора се мотивирах да си купя нова книга – нещо, което не бях правил от доста време. За пръв път между другото бях в книжарница, където хората обикаляха с пазарски кошници и си избираха не една или две, ами няколко книги. В крайна сметка се спрях на антиутопичния политически роман от Джордж Оруел „1984“. Бях забравил колко е приятно да си пуснеш хубава музика (например джаз) и да се пренесеш в друг свят за няколко часа. Надявам се разговорът с Мария Каранедева да има подобен ефект върху вас.

Чуйте го в Spotify
Или в Mixcloud

 


Този епизод е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.