От А до Я с Димитър Фердинандов: Ползите от космическия туризъм

Сподели с приятели

В тринадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостува Димитър Фердинандов – студент по Авиокосмическо инженерство в Бирмингамския университет. Ще си поговорим за едни събития, на които сякаш не им беше посветено достатъчно внимание. Това са именно изстрелванията на Ричард Брансън и Джеф Безос в Космоса. Но преди да ви запознаем с ползите на космическия туризъм, първо ми се иска да ви запозная с госта ми.

Митко се интересува от различни науки още от малък. Явявал се е на десетки олимпиади по математика, на много от които взима почетни места. Дължи интереса си към науките на своите родители, които също се занимават с наука, и на учители си.

Чуй епизода и ни последвай в Mixcloud:

 

Сега започва втората година от образованието си, като казва, че в първата е учил всякакви предмети – висша математика, материалознание, физика и други. Споделя, че за да успееш в която и да е научна дисциплина, трябва да си отворен към провала, защото често той се оказва най-големият учител. Дава пример с научни експерименти – може два еднакви експеримента да дадат тотално различни резултати. Смята, че и това е причината да няма достатъчно финансиране на научни проекти, особено в България.

Никой не може конкретно да каже какъв ще е крайният резултат на проекта, защото средата е динамична. Може да откриеш нещо, което ще спаси човечеството, но може и нищо да не откриеш. Идеално показно е от Илон Мъск с десетките му ракети, които не успяваха да кацнат и превръщаха милиони долари в огнени кълба. След достатъчно опити обаче екипът на SpaceX вече успява да приземи ракетите си.

Епизодът е и в Spotify:

 

Космическият туризъм е един от най-горещите научни проекти в момента. Няколко компании са част от надпревара за колонизиране на Марс, изпращане на първите туристи в космоса и т.н. След като Ричард Брансън, 71-годишният британски бизнесмен и основател на Virgin Group, се изстреля в космоса на борда на ракетата на Virgin Galactic, седмица по-късно Джеф Безос, основателят на Амазон, последва примера.

Безос разпали спор около полета си, главно заради нечовешките условия, в които служителите на корпорацията му Амазон работят. Често споделяна теза в социалните мрежи е, че вместо да се изстрелва за 10 минути в космоса, най-богатият човек според Форбс можеше да разреши много проблеми на Земята – глад, жажда, болести, бедност. И да, със сигурност има доста логика в това мнение, особено ако смятаме и факта, че е спорно дали апаратите на Virgin Galactic и Blue Origin изобщо са стигнали до космоса. Американското правителство например отказа да признае екипажите на двата кораба за астронавти.

Димитър Фердинандов веднага обори тази теза. „Космосът вдъхновява“, казва той. Космическият туризъм е вторият „голям скок за човечеството“, защото ще ни позволи да решим много от проблемите си на Земята. Все по-близо сме до реализирането на първите космически болници, където например туморите ще влизат в ремисия. Това естествено не е решение за всички, но е начин за по-успешно лечение. Според Митко гледката също е от особена важност. Надява се, че когато повече хора видят, че всъщност всички сме едно малко синьо кълбо, ще осъзнаят, че сме едно цяло и че трябва да полагаме общи усилия за бъдещето ни.

 


Епизодът е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.