УНИверсално с Ясен Атанасов от Театър Българска армия

Сподели с приятели
Живеем в шантаво време, няма да сме първите, които живеем в шантаво време и няма да сме последните.”

Ясен Атанасов, 2021

Във времето на София Филм Фест ви предлагаме вдъхновението на втората история в УНИверсално на човек, открил своя дом в театъра, а вече и в киното. Ясен Атанасов, когото ще разпознаете като Анди от Петя на моята Петя, както и от редица представления на Театър Българска армия, ни разказа историята на своето висше образование.

От семейство на актьори, но без много предварителна актьорска подготовка, през техническа специалност в Германия и последвалата коренна промяна в плана.

В епизода с Ясен си говорим за неочакваното очаквано кандидатстване в НАТФИЗ

И за театър, за кино, за вкус и за уроците, които всички те дават. Как решаваш да прекъснеш следване като Аудио-визуални медии в Германия след едва два месеца? Къде са границите на театъра и на живота или – много по бароково – всичко ли е театър? Каква е същността на образованието – записките, които си правиш или манталитета, който си изграждаш? Коя е добрата форма на непукизма и къде стоят обувките на актьора?

Зарежете размишленията като “… завършваш Академията и опа, актьор си, айде…” и влезте във филма на човешките измерения. За заблудите: “Гледаме кино, театър, гледаме крайния продукт (…) Гледаш често как те възприемат, колко е приятно, колко е готино, мислиш, ето, отплаща се тая работа, ама тя… не се отплаща винаги.”

За човеците, за които го правиш. А Академията? “Това е едно семейство, един колектив”. Един по будистки примирен разговор за безсмислеността на съветите, за смелостта да пробваш различни неща, за късите клечки, за, за и за.

Този епизод е за всички вас, кълба от енергия, които искате да чуете една много земна гледна точка за поличбата на актьора, за лудницата, наречена живот, и за фаталните последствия, до които водят четирите години актьорско майсторство. Ама ако сте като мен, ще ви стане хубаво на душата.

То това [този подкаст] кой ще го слуша?” – Ясен Атанасов, 2021

“Той две думи не може да върже нормално” – Юлиан Вергов, 2020

Епизодът е и в Mixcloud