NEXT Station

Сподели с приятели

Помня, когато точно преди 10. клас, през лятото на 2017-а, за първи път присъствах на среща на Teen Station. Тогава всичко ми се струваше далечно, до някаква степен невъзможно. Трудно ми беше да повярвам, че такъв амбициозен проект, изпълняван основно от тийнейджъри, има бъдещето, което всички му предричаха. Но това не попречи нито на мен, нито на останалите въвлечени да дадем всичко от себе си. Да създаваме материалите, от които смятахме, че младите хора в България се интересуват. Да черпим вдъхновение и знания от опита на менторите си и по този начин да се развиваме не само като журналисти, но и като личности.

С времето очакванията ни бяха оправдани, даже надхвърлени. Благодарение на Teen Station се сдобихме с много повече от платформа, на която да споделяме важните за нас теми. Медията ни осигури аудитория, с която да коментираме гледните си точки. Опознахме нови журналистически формати. Контактувахме с хора на нашата възраст от цялата страна и бяхме един екип. Общувахме с ментори не само в сферата на медиите и комуникациите, но и на изкуството, бизнеса и предприемачеството.

Ние израснахме с Teen Station и Teen Station се утвърждаваше с нашето съзряване.

Така в рамките на четири години медията стана наше отражение. Превърна се в място, където всеки младеж, интересуващ се изкуство, наука и градска култура, може да намери нещо за себе си. През цялото време към екипа ни се присъединяваха нови лица със сходни идеи. Публиката, която достигахме, се разширяваше, а така и светът ни постепенно ставаше по-застъпен в българското онлайн пространство.

Разбира се, всички осъзнавахме, че в един момент етикетът „тийн” няма повече да отговаря на нашата реалност. Че някога нашето развитие и това на медията, която основахме, ще спрат да следват една и съща пътека.

И този миг дойде.

Като изключим, че всички членове на оригиналния екип сме над 19 години, вече имаме малко по-задълбочен поглед над темите, от които се интересуваме. Тази нова перспектива спира да бъде репрезантативна за Teen Station, медията на тийнейджърите в България, защото вече сме в друг, различен етап на живота си.

Въпреки това не можем просто да престанем да бъдем част от проекта, в който сме вложили толкова голяма част от себе си. А екипът, който създадохме, е резултат на години приятелство и съвместна работа в най-различен контекст. Затова и решихме да основем Next Station – страница за общество, наука, култура, изкуство, пътешествия и общо взето всичко онова, което важната стъпка от тийнейджърските към студентските години  съставлява.

В Next Station ще можете всяка седмица да четете (и слушате) наши материали, създадени през новите ни гледни точки върху света и събитията в него; повлияни от знанията и уменията, усвоени във висшето ни образование. Някои от нас се намират в България, но други учат в Англия, Шотландия, Германия, Нидерландия – това ще ни позволи редица мултикултурни срещи, в които критично сравняваме впечатленията си от живота и хората в чужбина и у дома.

Ще пишем и на английски, защото по този не само ще достигнем до повече младежи, но и самите ние ще разширим хоризонтите си. Надяваме се тази нова, малко по-зряла страна, която ще ви покажем, да ви предложи много храна за размисъл и да ви вдъхнови да използвате гласа си, защото винаги има кой да го чуе. 

Очаквайте ни скоро на следващата станция!

От Жени Янева

 

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация “Лъчезар Цоцорков”