Алтернативното висене вкъщи

Сподели с приятели

Напук на всеобщите страх и превъзбуда, ние от Teen Station съветваме всички да си прекарат възможно най-приятно по време на изолацията. За целта предлагаме на вниманието на скучаещите пет медикамента против унилост и деморализация по време на домашния арест. Като специалист в областта на алтернативното висене вкъщи съм подготвила няколко свежи идеи, с които да разнообразите ежедневието си в рамките на собствения си дом. Гарантирано безопасни и доста увлекателни занимания вкъщи.

1. Сгответе нещо ново

Според учените с вируса се бори собствената ни имунна система, а какво по-мощно средство за нейното подсилване от целебната енергия на един тиган паста? Пилешка супа за традиционалистите, мусака за класиците, а защо не и нещо по-така? Лазанята е с произход от Италия и за момента е от малкото неща там, които са ни достъпни, така че се възползвайте. Домашно направени сладолед, сладкарска сметана, Нутела и даже кисело мляко са също готини и изненадващо лесни неща за приготвяне. Пуснете си един Джаз-час подкаст за настроение и дайте пълна свобода на кулинарния си нюх.

Алтернативното висене вкъщи

2. Изгледайте сериал с приятели онлайн

Очевиден избор по време на карантина е да се пренесете във вълнуващата вселената на добра книга или филм у дома. Защо да сте сами обаче? Звъннете на някого: познати, братовчеди, защо не и на някой приятел, когото не сте чували от години? Пуснете си нещо едновременно, докато говорите по Skype. Ако  пък имате Netflix, ето ви еднo много полезно разширение за Chrome, което синхронизира това, което гледате. Аз лично съм в много уютно настроение в това време и препоръчвам силно анимации (Disenchantment и Avatar например), но всекиму своето. Вече станаха популярни домашните класни стаи през Скайп, така че е належащо да преоткрием социалните мрежи, за да се свържем с хората, които ни липсват – започвайки от домашно кино.

3. Разтягайте се

Един от най-големите недостатъци на училище е непрестанното седене на недотам удобни столове по седем часа на ден. Има ли по-удачен момент да се раздвижите, да се разтягане и да туширате напълно неблагоприятните ефекти на принудително отседналия образователен живот? Има стотици приложения с готови тренировки в домашни условия и без екипировка.

4. Онова нещо, което винаги сте искали да правите

Нов език, биотехнологии, творческо писане, калиграфия, програмиране, компютърни игри, плетене, история на изкуството, изпаднал отнякъде музикален инструмент и много други: занимания и умения, които винаги са чакали да ги придобиете. Отдайте се на нещо ново, забавно, нещо, което от много време буди любопитството ви даже и на пръв поглед да изглежда напълно ненужно. Сега имате всички предпоставки да експериментирате, а графикът ви най-сетне е поосвободен от ангажименти. Алтернативното висене вкъщи ви дава възможност да се възползвате се от някоя от хилядите платформи като Coursera, Duolingo, уроци в YouTube и т.н. и не си мислете, че няма смисъл – Стив Джобс е карал курсове по калиграфия, преди да му хрумне да създаде различни дигитални шрифтове. Занимания много, а възможности да ги оползотворите дебнат отвсякъде.

5. Грабнете възможността за културно обогатяване

Колко статии ми минаха през очите през последните дни за различни културни и образователни институции, които дават свободен достъп на всички заинтересовани. Театри, включително Метрополитън опера, както и български формации като Сфумато, ще снимат на живо представленията си за онлайн стрийминг. Библиотеки по целия свят, сред които се намира и оксфордската, предоставят съдържанието си на широката аудитория. Световноизвестни музеи и галерии предлагат виртуални разходки из залите си. Рядко се отдава шансът да разгледате Лувъра, без да се сблъскате с разярения фенклуб на Мона Лиза – така че сега му е времето.

 

От Мина Бонева

Снимки от Unsplash