Виктор Пасков и изкуството като форма на революция

Сподели с приятели

Август, 2021 г. Златистия плаж, спокойното море, прохладния бриз, галещото слънце и моя милост с книжица в ръка. Двусантиметровата тухличка беше последната от списъка със задължителна литература. „Балада за Георг Хених“! Кой по-точно е този и защо ще учим ВиКтОр ПаСкОв?!

Тръгнах с приравнени със земята очаквания… които до петата страница бяха завишени до нивото на екзосферата. Нищо нямаше значение – нито морето, нито изгорялата ми кожата, нито светът около мен. Нямах желание да правя нищо, ама нищо друго освен да чета! Виктор Пасков постигна най-най-важната мисия на изкуството изобщо – да докосне читателя. Своеобразната автобиографична поредица на автора учи на най-важното: да обичаме, да творим, да живеем за мига, за тук, за СЕГА. Чрез изкуството! А Пасковото творчество не е и само изкуство – то е истинска революция

Как действа Балада за Георг Хених? Тук дори не знам, че ме снимат!
„Балада за Георг Хених“

Ако трябва да убедя някого за таланта на Виктор Пасков, бих му препоръчала първо „Балада за Георг Хених“. Историята на стария лютиер несъмнено е докоснала дори МОН-аджиите, които след „Ноев ковчег“ са решили да се смилят малко над дванадесетокласниците… Книгата връща читателя в 50-те години на миналия век, когато майсторът на цигулки Георг Хених напуска родната Чехия, за да създаде Българска лютиерска школа. Успех в родината ни обаче не среща.

Хених живее, доколкото това е възможно да се нарече живот, в тясно, гнусно, мизерно мазе. Цар Виктор и Марин – прототипи на самия автор и баща му – са единствените, които полагат грижи за стареца. Майсторът е поразен от болести, нещастие, неправда и бедност, но живее в духовно богатство, във вътрешен мир, в любов към творчеството и Бога. Той е мръсен, външно неприветлив, физически прекършен, чак гнусен. Но учи далеч по-спретнатите, фалшиво усмихващи се, със здрави тела и дълбоки джобове материалисти, че „човек трябва себе си обича“. Учи, че изкуството е не просто средство за себеизразяване, а начин на живот. На охолен, богат, близък до божественото живот.

Краят на книгата разплаква, но и освобождава читателя от цялото тегло на делничните битки, на низките страсти и ежедневните неправди. Защото всеки е способен да създаде своята Виола д‘аморе и да накара другия да напише Буквар. Наистина „свещено, свещено, свещено е изкуството“!

„Германия, мръсна приказка“

Като бохем в най-прекия смисъл на думата, Пасков е бил и доста проблематична личност. Писателят номад напуска България още преди да завърши гимназия, тъй като е изключен от всички училища в страната „без право на обжалване“. Освен за чепатия му характер, този факт говори и за неговата волна природа.

Когато заминава за Германия, за да завърши образованието си, Виктор е меко казано разочарован. Мръсният ГЕСТЕХАУС е всичко друго, но не и домът от най-съкровените му блянове по приказната страна. Историята тук се развива през 60-те години, когато българските хора на изкуството масово емигрират към „другата Европа“. Вместо поле за изява сред себеподобни обаче, 17-годишният Виктор намира потиснати от живота музиканти, които полагат къртовски труд при мизерни условия на живот.

Тук изкуството не извисява, а унищожава.

Бедният младеж е жертва на безобразни унижения и адска бедност. Историята не докосва нежно, а грубо провокира, на моменти отвращава, обърква и скандализира. Но целта на изкуството не е ли точно подбудата към определено чувство? Въпреки неяснотата и противоречията в целия сюжет, накрая всичко се изяснява, а изкуството все пак осъществява своята мисия. Любовта надделява, животът продължава! Въпреки живота – ВСИЧКО Е ЛЮБОВ!

„Аутопсия на една любов“

Пасков обича. Обича живота, жените, алкохола и изкуството, и то как! Когато кажа, че „Аутопсия“-та е любимата ми книга, повечето хора изпадат в недоумение. През 2005 г. критиката я определя като „еротичен роман“. Няма да се лъжем, любовните сцени наистина са в изобилие и опасно приближават творбата до евтиното определение. Разбира се, може да се спори много и тук изказвам личното си мнение. А то е именно, че трябва да се чете между редовете.

Изкуството се ражда именно в прекрачването на граници.

Във всяка зряла връзка преобладават чувствени преживявания, но само човек на словото би имал смелостта да опише любовта толкова цветущо и все пак с достатъчно евфемизми. Същинска революция в литературата, ако питате мен! Да се представи всеки радостен, тъжен, страстен аспект на любовта не е ли изкуство? Не е ли в крайна сметка всяка любов дълбока болка и смирение? Историята на Ина и Чарли е толкова универсална, че преспокойно може да се отнесе до която и да е връзка. Но е същевремнно толкова истинска, изконсумирана и претърпяла всичко на този свят, че е напълно достойна да се издигне извън пределите на земното и човешкото. Както прави и самият Пасков 4 години след публикуването на книгата си.

Ако още се чудите какво е революционното в творчеството на Виктор Пасков, споменте си, че той пише основно през 80-те. Като се има предвид българската история и събитията в литературните среди тогава, няма как да не се замислим колко е рискувал с провокативините си теми и достоверните събития в книгите си. Срещнете се с писателя с „Балада за Георг Хених“, опознайте го с „Германия, мръсна приказка“ и го разберете в „Аутопсия на една любов“. 

Изкуството заслужава да му се посветим напълно.

Авторите ни заслужават да ги помним, четем и препрочитаме. Революцията в българскта литература заслужава да се продължи! Затова, млади хора, вдъхновявайте се, творете, четете Пасков и се обичайте! 

ЛАВ! ЛАВ! ЛАВ! от Али Димова