В разговор с Прея

Сподели с приятели
Жежкото августовско слънце ни правеше компания, докато с Прея си говорихме за албума ѝ, колаборациите и екологията.

Издаването на дебютния „Preyah” за певицата носи палитра от чувства, трудни за определяне, но сумативно описуеми като „по-скоро положителни“. Албумът също така начева поредица от нови, още по-хубави събития – турне, участия на фестивали, сред които и A to Jazz, повече творчески колаборации.

Самият албум е плод на съвместния труд на Прея с редица талантливи български музиканти –  Денис Попстоев, Волен Милчев, Евден от „DAYO“, TromBobby. Колаборацията с Жлъч е отдавнашна мечта за изпълнителката, която се сбъдва в лицето на „Не съм за тук“ от нейния албум и „НИКЪДЕСИТИ“ от „Прилив“. Следващата (вече планирана) колаборация ще бъде с Фарел, Прея очаква неговото обаждане, когато графикът му се освободи. Ако той все пак е зает, други артисти, с които тя би работила, са H.E.R. и Jorja Smith.

Песните в албума са коя от коя по-хубави, и певицата като нас се мъчи да избере фаворит. Особен афинитет има към „Не съм за тук“, но „Lo6 Navik” бива избрана за първи сингъл – едно прекрасно решение, според нас.Приказка“, която е удостоена с цели две версии в албума, е специална, защото използва „мощта на музиката като канал“ да предава значими послания. Песента засяга тема, близка до сърцето на Прея – климатичните промени и рекацията на хората спрямо тях.

Домакини бяха от страхотната галерия Swimming Pool, които подобно на нас осъществяват връзката между хората и изкуството. Повече за това с кого се кара Прея за пластмасата за еднократна употреба, какво планира за бъдещето, коя е “Тя”, за която се пее в едноименната песен и отговори на други въпроси може да намерите в „леко потното и доста жегавото“ ни интервю с нея, което направихме през лятото.