Podcast I УНИверсално: Когато университетът не е Хогуортс

Сподели с приятели

В епизода ние, Мина и Тити, си говорим за очакванията и реалностите при първия ни сблъсък с университетското образование и причините ни да решим да се откажем от първоначалния си избор. Защо ни е присърце да говорим за университетското образование, какво ни мотивира, как УНИверсално може да помогне:

Липсва информация за нещата, които наистина ни интересуват, какъв е градът, какви са наистина хората, какви са малките мръсни тайни на следването, чувстваш ли се сам в чужбина и чувстваш ли се истински на място в България?
Промо клип за Техническия университет в Мюнхен:
Представяме две специалности: машинно инженерство в Техническия университет в Мюнхен и архитектура в Техническия университет във Виена. От: Трябваше ли ти акцент върху даден предмет, обща оценка, извънкласни по време на гимназията? до: Докато всички спят, аз режа картони и слушам Рамщайн. и: Крайният срок е специфичен за всеки университет. Не трябваше да се плаша, че нямам време, защото докато се плашех, губех време…
За изискванията на ТУ Мюнхен и ТУ Виена при кандидатстването:
Скици, мотивационно писмо, задължителен ориентировъчен курс, няма минимален бал, нито пък изисквания за извънкласни дейности.
Много по холивудски се надявах на древните университети със зелените поляни, свободолюбиви студентстващи, като в историите на нашите за Студентски град през соца, групово учене, ама и шляене… Огромна студентска маса, 600 човеци, тежки изпити и страшно натоварена програма, която не позволява много социални контакти и свободно време, а и аз не възприемах като практическа и полезна за мен…
Роднина-архитект ме насочи към по-техническа специалност, под претекста, че “за интериорен дизайн винаги можеш да изкараш някой курс”.  Аз вече си представях магистър в LA, да живея и работя в чужбина.
Промо клип за Техническия университет във Виена (на немски):

 

Да прекъснем следването се свежда до една проста причина: ще намерим много повече щастие в нещо друго, това просто не е за нас. Но в какво? Каква е комбинацията от град, университет, специалност и студентски живот, която ни удовлетворява? Каква е най-съвършената визия за живота като студент – Забавление безкрай и страхотни запознанства? Академични успехи и престиж? За какво копнея истински? Какво е правилното за мен? Какво е правилното за теб? Поемаме по пътя към отговорите заедно.