УНИверсално с Иван Господинов | Неформалното образование

Сподели с приятели

Кой не е учил с Khan Academy, Simple Club, Уча се, Pomagalo и ред подобни онлайн платформи за взаимо- и самопомощ? Докато пиша тези редове, са ми отворени два прозореца на YouTube от канала MrWissen2Go за пирамидите, Хатшепсут и сеченията на храма Осирион – подготвям се за изпита си по Архитектурна история. До лаптопа ми, разбира се, стоят и четири стабилни томчета по темата, от които старателно страня заради недостъпния език и липсата на ясна структура в съдържанието.

За сметка на това, ако имам някакво понятие от темата, мога за секунди да си намеря видео, което ми предоставя цялата нужна информация в кратък, достъпен и повествователен формат. Тогава защо да си причинявам над 500-те страници на Атласа Строително изкуство, част първа и втора?

Методите на неформалното образование, искаме или не, се превръщат в ежедневие и предпочитание за милиони ученици и студенти по света. С принудителната дигитализация на формалното образование, през последната година, двата сектора започнаха да се сближават. Учители препоръчват видеа в интернет, учениците все по-често прибягват до алтернативните методи на самоподготовка.

С госта ми в този епизод на УНИверсално, Иван Господинов, неусетно сменяме темите от как оптимално да използваме Кан Академия България, през „биологията не е разказвателен предмет“ до добра идея ли е самостоятелно да изграждаме образованието си, като получаваме дипломи изцяло от платформи като Coursera? Защо е хубаво, че учим дори и скучните предмети в университета? Какви уроци трябва да вземем от обучението в карантина? И как България се справи по-добре с онлайн учебната година от други, по-развити икономически страни?

Чуйте подкаста на  Мина Бонева:

Както и в MixcloudGoogle Podcasts и Apple Podcasts

 

Този епизод на УНИверсално е записан  в партньорство с  УНИЦЕФ и платформата за младежко участие U-Report.

Един от приоритетеите на платформата U-Report е да разбере какво е мнението на младежите по важни теми като неформално образование, ненасилствена комуникация, климатични промени и други.

Платформата позволява на младите хора да споделят мнението си по важни за тях проблеми и да получават информация, използвайки общодостъпни чатове като Viber.

В България U-Report е предназначен за всички млади хора на възраст между 14 и 29 години.
Още за дейността на U-Report можете на научите ТУК.