Underground – темата ни през лятото на 2023-та

Сподели с приятели
Статии по темата:
➡️ В памет на Шинейд О’Конър: Ъндърграунд икона
➡️ Underground Visuals – онези, които никой не може напълно да разбере

 


 

Потънахме вдън земя. За някои може би дори в забвение. Къде и защо оставяме на вашето въображение, но със сигурност не е нищо толкова впечатляващо като от шпионски трилър. Не се внедрихме в underground културата, просто станахме част от нея по случайност.

Какво има в подземията?

Скрили се анти-фашисти/млади комунисти, които играят кючеци като във филма Ъндърграунд на Емир Кустурица? Да, той също е там вече. Нешлифованите диаманти на новата генерация будители? Може би, но всъщност някои от тях вече са си подали носа навън. Страшни клоуни? Не сме ги срещнали засега, за щастие.

Underground културата в ерата на интернета не може да се каже, че процъфтява. За да оцелееш дори и в подземията ти трябва някаква видимост и разпознаваемост. Поне няколко гледания или слушания. Вече никого не го блазни да седи в сенките, всеки дърпа прожектора към себе си. А в ъндърграунда има само един такъв. Рядко е да срещнеш човек, който е там по избор. В зората на ъндърграунд движенията е имало много, като бунт срещу статуквото и бягство от нормалността. Но днес да си различен е достатъчно ценено така или иначе и ако можеш и да се издържаш от оригиналността си, защо да оставаш незабелязан?

Да оставим underground културата да умре

обаче ще е пагубно за изкуството като цяло. Този път за бягство от абсолютно безмилостната месомелачка, в която са се превърнали големите индустрии за изкуство, трябва да остане добре отъпкан, за да се запази и чувството, че си свободен да се изразяваш както искаш. Че има място, където ще си оценен от своите.

Ъндърграундът не бива да се бърка обаче с хаотичната и действително ужасяваща тъмна страна на интернета и на пазарите. Той остава място за творчество, а не за разруха и разврат като тъмния нет. За да можем да правим тази разлика и да навигираме безопасно ултрасвързания ни свят, ние от Teen Station се заемаме със задачата да ви разкрием повече от тайната красота на ъндърграунда.

Да си медия и да си част от ъндърграундa е малко неестествено, дори противопоказано. И все пак ние сме там. Нека кажем, че е нарочно, защото винаги сме се възхищавали на тази култура. Действително е така: по време на странстванията ни из тази страна на чудесата се запознахме с нови артисти, изпълнители, приключенци, учени и НЕобществени фигури, които се съгласиха заедно с нас да изплуват на повърхността поне за следващите месец-два.

Автор на илюстрацията е Александра Георгиева / Sashettu.

Александра е родена през 1997 г. в София. Когато е на 1 годинка, хваща първите си молив и четка и никога повече не се разделя с тях. Завършва рекламен дизайн в приложната гимназия „Св. Лука“. После „Илюстрация“ в Художествената академия.

Изкуството ѝ се изразява в различни медии – илюстрация, текстил, печатни техники, скулптура, дизайн и хендпоук татуировки. За себе си казва: „Вълнувам се от талантливи и добри хора. Обожавам да творя и това е, което се стремя да правя цял живот“.

Може да харесате също: