Училищна компания. Що е това?

Сподели с приятели

Училищна компания от Смолян е победител във форума Изгряващи звезди 2017 . Ноетик създаде приложение за сканиране на хранителните етикети .

5 юни 2017 г., Варна – „Най-добра учебна компания на България 2017“ е “Noetic” 

Те спечелиха с разработката на мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Екипът получи приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 9-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт България организира в Камчия на 1-3 юни.

Изгряващи звезди и Мениджър за един ден са двете най-популярни младежки проекта на Джуниър Ачийвмент.

Апликацията на “Noetic” E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“, Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на JA.  Eкипът от Смолян ще представи България на международното състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе в средата на юли в Брюксел. “Noetic” спечелиха и специалната награда „Предприемачи на бъдещето“

Училищна компания

Как се създава една Училищна компания. Каква е историята ви? Как се събрахте като екип и какво ще ни разкажете за проекта си?

– Нашият лидер по проекта “Твоят час”, г-жа Атанасова, тръгна по класовете и започна да набира членове. Това, което искаше от нас, беше да измислим нещо иновативно за конкурса  “Училищна компания” Но процесът тръгна оттам да установим какви проблеми срещаме, кое ни тормози най-много във всекидневния живот. Минахме през разни безразсъдни идеи: раница с хелий с нещо, което се задвижва с кинетична енергия. Но щом погледнахме по-реално на нещата, забелязахме, че всички около нас се хранят с неща, които не знаят какво могат да им причинят. Не знаят какви ефекти имат тези добавки, сложени в храните, затова решихме да представим тази информация на обществото, защото информацията е богатство.

Как избрахте лидера си?

– В началото всички бяхме по-срамежливи, не се познавахме. Знаехме, че трябва да свършим работа и се наложи някой да стъпи напред и се случи това да бъда аз.

В училище имаме много домашни и уроци за учене. Кога намирате време, за да се съберете и да осъществите идеите си и къде става това?

– Преди се събирахме всяка сряда след часовете, но щом състезанието наближи започнахме да се събираме всеки ден след часовете и така до 17 – 18 ч. в училище. Обсъждахме идеи, раздавахме задачи и на следващия ден проверявахме кой докъде е стигнал.

 

Като млади предприемачи с хубави идеи не се ли притеснявате, че те могат да бъдат откраднати по някакъв начин?

– Винаги има опасност нещо да бъде взето от тебе… Разгледахме внимателно проблема, проучихме пазара има ли такова приложение. Оказа се, че нашето е иновативно. Докато другите приложения сканират баркода или снимат етикета на продукта, нашето сканира цялата информация. На света има милиони продукти и всеки ден излиза нов. Това значи нов продукт в базата данни и затова смятаме, че нашето приложение няма как да бъде откраднато. То е уникално на пазара.

Предстои ви пътуване в Белгия, за да представите проекта си за. Познавате ли конкуренцията си?

– Всъщност не. Не сме търсили информация за тях. Разгледахме кампании от минали години. Видяхме сериозни компании със страхотни продукти, от които не можеш да избереш победител…

Кой е вашият фаворит?

– Нашият фаворит от миналогодишната компания е приложението, което спечели. Целта му е да помага на хора с дислексия да четат лесно субтитри и книги.

Как си представяте своя проект в бъдеще?

– В момента приложението чете само етикети, написани на английски. В бъдеще ще вмъкнем и други популярни езици, задължително и български. Ще опитаме и с китайски, макар с него да е по-трудно. Преди имахме версия само за Android устройства. Вече сме готови и с тази за iOS. Тази цел я постигнахме. Сега искаме да го развиваме за колкото може повече езици.

Това ли е нещото, с което искате да се занимавате в бъдеще?

– Може би всеки ще се занимава и с нещо различно, но това не значи, че ще захвърлим тази компания.
– Ние сме много силен екип, допълваме се чудесно. От новата учебна година сме мотивирани да започнем работа по нещо ново или продължение на стариото. Предстои да го обмислим.

Ще се запазите ли като екип, въпреки обстоятелствата в живота?

– До края на нашето пътешествие в Езиковата гимназия смятаме да останем един екип.
– Всички се подкрепяме и уважаваме. Създадохме страхотни приятелства, които може би ще останат за цял живот.

Второ място при ученическите екипи зае „Родопи еко“ от ПГ по икономика „Карл Маркс“, Смолян, за работата на компанията по производството на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки. На трето място журито класира “Future Inovations” от СУ „Пейо Яворов“, Плевен, за автоматичния механизъм за почистване на бяла дъска, който разработиха.

Може да харесате също: