TUES Fest 2021 – кои бяха най-перспективните проекти?

Сподели с приятели

Тази статия може да се разминава с реалността във фантастични измерения. Това е така заради ученическите проекти на учениците от ТУЕС фест. Последното е ежегодишно събитие, което технологичното училище ТУЕС организира, за да позволи на възпитаниците си да разгърнат потенциала си и да покажат свои оригинални идеи. Тазгодишното издание се проведе в края на април в дигитална среда.

TUES Fest 2021

В едно по-спокойно време без вируси това събитие би се провело на живо със свободен вход до сградата на училището, където всеки би могъл да влезе, да разгледа всички проекти и да разговаря с представителите или организацията на събитието. Уви, това не бе случаят този път, но това изобщо не попречи на организаторите да спретнат едно вълнуващо събитие, в което умело да съчетаят представянето на проектите с различни презентации.

Проектите на учениците се разделят в три категории – софтуер, компютърни мрежи и роботика. Събитието се излъчи на живо в YouTube в рамките на два дена, откъдето идва и слоганът – 48 часа ТУЕС. През тези два дни се редуваха интересни представяня на проекти като социални мрежи, всевъзможни роботи, емулации, сайтове, приложения, видеогири и системи. За нетренираното в технологиите око всичко това може да се окаже главозамайващо, но проектите са представени просто и разбираемо, така че всеки да може да ги оцени. Трудно е да се избере любимец от която и да е категория (даже в компютърните мрежи, където са 6), но тук ще споменем няколко проекта, които освен похвала заслужават уважение за своята амбициозност и преспективност.

ESPEES

Нещо, което веднага ти грабва окото и те кара да си плеснеш главата с въпроса „Защо все още не е реализирано такова нещо!“. Проектът е дело на дванайсетокласник, който решава да се бори с вредните емисии и губенето на време в търсене на паркоместа. ESPEES е мобилно приложение, което цели да визуализира свободните паркоместа в София, така че да улесни живота на шофьорите. Тази идея спечели наградата „Любимец на медиите“, която бе връчена от медийното жури на този фест.

Eleggo

Ако съществува нещо, което веднага предизвиква асоциации с утопично бъдеще, то това е шлем, който е закачен за главата на няколко места. Освен с научнофантастичната си визия, този проект блести и с множество мащабни цели, които такава технология може да преследва. Гореспоменатият шлем е устройство, чрез което могат да се разчитат мозъчните електромагнитни вълни. Екипът от ученици са реализирали компютърен интерфейс, който записва тези вълни и изпълнява командите, които е програмиран да разпознава. Един пример е местенето на курсура на компютъра, друг – разпознаването дали човек си мисли за ляво или дясно. В представянето на идеята си учениците споделят, че тази технология има потенциала да помогне на хора с двигателни увреждания.

Smart Medical Box

Друга много амбицозна идея, която оглави категорията „Роботика“. Кутия, която да напомня на собственика си за приема на хапчета в определено време от деня. Ученикът, който е изготвил този проект, споделя, че е взел вдъхновение от личния си живот покрай свой член на семейството. За разлика от други представяня, Smart Medical Box е изцяло завършен и при това доста професионално. Може да помогне на хора, страдащи от деменция и алцхаймер. Програмиран е интерфейс, който да улеснява своята употреба и настройка, така че да се намали рискът от приемането на грешни медикаменти.

Разбира се, това са само няколко примера, които показват какви неща можеха да се видят на тазгодишното събитие. Цялата селекция от ученически идеи може да се намери в YouTube, както и други материали от ТУЕС Фест. В допълнение към всичките награди, които се раздадоха от компаниите-спонсори, и похвалите, които журитата отправиха, можем само да поздравим всички участници за положените усилия и организационния екип на феста, който направи това събитие възможно.

TUES Fest 2021

От Васил Андреев