TS Weekly 14.01.-20.01.

Сподели с приятели

Нова музика, нови сериали, филми, културни преломи, релевантни и нерелвантни новини; всичко, което ни е хванало окото през изминалата седмица, представяме тук със седмичния ни обзор TS Weekly.

Новият албум на James Blake впечатлява #свежо

“Assume Form” изплува от етера и възприе форма едва преди няколко дни, но вече е прехвален като „албумът на годината“. Това се дължи вероятно на дълбочината и искреността на изследването на емоционалния свят на лирическия герой, комбинирано с интересна звукова естетика, която използва набор от похвати и инструменти. Албумът звучи като дрийми-електроник-Бон Ивер среща The XX и ангелски хор от рая. Характер придават бийтовете и гостите, сред които Травис Скот и Андре 3000. Миксът на инди-синт-поп с хип-хоп/рап вокали и енергия е еклектичен, но му се получава. Колаборацията с изгряващата испанска звезда Rosalia, „Barefoot In The Park“ пък е нежна и лирична балада. В тази насока е албумът лирично: сбогувал се с депресивното и меланхолично свое минало, в “Assume Form” Блейк е нов човек, по-щастлив, по-обичан и по-обичлив. В песни като „Into The Red“ и „Power On“ творецът възпява приноса на приятелката си за това, че „лошите му дни са станали рядкост“ и че живее пълноценно. А приятелката му, впрочем, е актрисата от „The Good Place“ и активист и модел Джамийла Джамил. Присъдата е: слушайте със затворени очи и ще бъдете пренесени в едно по-добро място на надеждата и пролетта на човешкия живот, дошла преждевременно.

https://www.youtube.com/watch?v=JZe3mq9EJ90

Съдебна призовка за Граймс и Азелия Банкс #драма

По любимата ни светска сага има развитие. А любимата ни светска сага е с исторически характер. Това, което през август 2018-а започна невинно като покана от страна на Граймс да завърши колаборацията си с рапърката Азелия Банкс, ескалира в заложническа драма и международен бизнес скандал. Изобличено в инстаграм сторитата ѝ, Банкс разказва как е седяла „буквално с дни“ в къщата на Илън Мъск в Лос Анджелис в очакване на Граймс, докато тя пък утешавала гаджето си милиардер, след като той „бил достатъчно глупав да туитва дрогиран“. Равносметката: колаборация няма; Банкс спекулира, че са я поканили, за да правят тройка и че Мъск е извел Граймс на Мет Гала само за да се фука пред бившата си и изобщо не са заедно (достоверно, с оглед множеството марксистки послания от Граймс през годините). А и срещу предприемача има заведено дело за измама. Акционери в „Тесла“ го съдят за шегата му във формата на туит, че обмисля да приватизира компанията срещу 420$ за акция. Двете изпълнителки са призовани в съда да свидетелстват. Диво. А, да, също така има нов ремикс на песента на Граймс “We Appreciate Power”:

Помните ли Vampire Weekend? #клюка

След 6-годишна пауза, запълнена за тях със странични проекти, семейни дела, продуциране на Бийонсе, а за нас с агонизиращо чакане, Vampire Weekend се завръщат и анонсират новия си албум. Той ще се състои от цели 18 песни, 6 от които ще бъдат рилийсвани по двойки постепенно всеки месец, докато целият албум дропне през април. Как ще се казва е мистерия, енигма, заглавието скрито зад абревиатурата „FOTB”, след като групата се е отказала от естетиката, която планираното заглавие „Mitsubishi Macchiato“ внушавала. Тази загадка отприщи вълна от шегаджийски предложения за името, сред които Full on Tuberculosis, Fuck off, Tom Brady, Freshly Opened Toblerone Bar, Frank Ocean’s Tickle Bonanza, Fhe Oife tf Bablo и от Марк Хоппъс от Blink-182, Fanic Ot The Bisco.

Какво прави Ариана Гранде?? #драма

В света на попа рилийсът на новата песен на Ариана „7 Rings“ я показа в нова (и то недотам благоприлична) светлина. В песента певицата се хвали с това колко е богата и как сумите на касовите ѝ бележки приличат на телефонни номера (ако 112 се брои, то и аз мога да се похваля със същото, ха). Освен тази рязка демонстрация на заможност обаче, няколко изпълнители изтъкнаха, че части от песента напомнят на техни песни. Сред тях са 2 Chainz, Soulja Boy и Princess Nokia. Последната публикува видео в инстаграм и туитър (което по-късно свали, защото е „дълбоко спиритуален човек, който не се занимава с низки енергии“), в което сравнява припева на „7 Rings“ с песента си „Mine“ от микстейпа си от 2017-та „1992“. Действително мелодията е идентична, но освен плагиатството Ариана е прегрешила и с използването на песента за белите си цели: „Ain’t that the song I made about brown women and their hair?” пита Princess Nokia, след което поглежда ледено в камерата си „Sounds about white“.

Политически хаос в Англия и САЩ #политика

От тази седмица положението с излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз стана още по-хаотично, след като Парламентът гласува против предложението на премиера Тереза Мей за условията по него. Това означава, че тя трябва да изготви ново предложение, което да бъде прието до крайния срок, а той е: 29-и март. Ако то също бъде отхвърлено, може да се стигне до нов референдум или до т. нар. “no-deal Brexit”. Можем да се успокоим, че не само ние протакаме работата до крайния срок, явно и политиците го правят. На другия край на света правителството на Тръмп е спряло работата си, което е принудило президента да сервира студен Макдоналдс на победителите в колежанската лига по американски футбол, отборът Clemson Tigers. Вкусно, питателно и здравословно! Междувременно той започва също и да се пазари за финансирането на стената си, в замяна на което ще предложи частична закрила на имигранти, които са пристигнали като деца в Щатите. Terrific!

От Яна Стойкова