Топ 10 клишета, без които Коледа нямаше да бъде същата

Сподели с приятели

Коледа е тук, а с нея и неизменният аромат на ябълка и канела, Дядо Коледа, който пристига с камиони на Кока Кола и Майкъл Бубле, който само по това време на годината припомня за своето съществуване. За безпаметното преяждане и пазаруването в последния момент е излишно да припомням, всички го преживяваме постоянно. Ето кои са най-популярните 10 клишета, без които празникът нямаше да е такъв, какъвто е.

Ябълки и канела – кой и как създава легендарната комбинация

Отговорът спуска своите корени в разнородните почви на САЩ. Версиите са две. Едната е вкоренена в дълбоките традиции, (доколкото САЩ могат да имат такива), другата в по-близкото минало. Първата гласи, че за всичко са виновни техните исторически ябълкови пайове.

Според книгата на Амелия Симънс за “Американска кулинария”, издадена през, забележете 1796 г., оригиналната рецепта за ябълков пай, изконно си съдържа канела. Домакинствата в прясно независимата страна (едва 20 години след Декларацията), бързо възприемат тази комбинация. Въпрос на време е техният прословут lifestyle export през XX век да разпрати тази традиционна десертна комбинация надлъж и шир в различни версии – чайове, свещи и т.н.

Далеч по-скорошна е версията за канелената ябълка. През 1980 г. в Болинас, Калифорния се открива сорт “Канелена пикантна”, която получава бързо разпространение из плодовите магазини на Западния бряг. Дали антиоксидантното действие на ябълково-канеления чай е повлияно от специалната канелена ябълка и доколко имат взаимно влияние двете индустрии, не можем да знаем. Важното е, че комбинацията трайно се е настанила с коледните аромати като символ на уют и свежо задоволство.

 “Сам вкъщи” до пръсване

Крис Кълъмбъс. Запомнете добре това име. Той е режисьорът създател на вечните първа и втора част на коледната легенда и втръснала класика “Сам вкъщи”. Човекът, режисирал успешно и първите две части на Хари Потър, минава през не едно и две изпитания, докато създадат тази вечна, коледна класика, без която не минава никоя Рождественска телевизионна програма.

 

 

В поредицата “Филмите, които ни формираха” надлъжно и стряскащо ни се представят факти от продукцията на филма, разказани от екипа, създал “Сам вкъщи”. Ще издадем само един бустерен факт – легендарната къща от втория филм, в която Кевин разказва играта на лепкавите бандити в Ню Йорк, е всъщност декор, изграден във физкултурен салон.

За повече стряскащи истини, изгледайте линка по-горе, за да се потопите в атмосферата на снимачната площадка, за да усетите как се гради магията на Коледа с хумор, симпатично насилие, много талант и любов. Все неща, които ни събират със семействата пред екраните по Коледните празници. Какво по-хубаво клише от това, а?

 Снежанка и какво прави при Дядо Коледа?

Едно от най-странните, объркващи и на моменти цинични клишета, когато заговорим за Коледа… Ако тръгнем от самото начало, Снежанка, преди да стане първата принцеса на Дисни, е героиня от приказките на Братя Грим от началото на XIX век. Малко след това се развива като фолклорен герой в северните страни, придобива облик по целия свят, “Снежанка и седемте джуджета” от 1937 г. я превръща в попкултурна икона.

Връзката с Дядо Коледа е плод, при това гнил, на известна неграмотност и профанизиране на традициите. Самият Санта Клаус се счита за западна форма на Свети Никола, чиято митология се заражда по нашите земи със силни заемки от Византийския християнски канон. Дори да не признаем балканската му жилка и да го счетем за нордически символ, Дядо Коледа се формира в празничния фолклор много преди Снежанка. Г-жа Коледа е друг, съвсем отделен въпрос.

 

Рекламите на Кока Кола и как решиха, че Коледа идва с червени камиони

Мнозина деца по света чакат подаръците си да пристигнат с шейната на добрия старец от Лапландия, теглена от летящи еленчета. Пълна измама. Ако вярваме на рекламите, с които са израснали не едно и две поколения, трябва да очакваме специалните червени камиони на Кока Кола, карани от тираджийската версия на Дядо Коледа.

Истината е, че прословутите камиони не са чак толкова древни. През 1995 г. компанията прилага нова рекламна кампания, която залага на “Коледните каравани”. За да станат визуално по-зрелищни, от Кока-Кола се доверяват на Industrial Light and Magic, една от компаниите, които стоят зад блясъка на “Междузвездни войни”. Малко по малко превозните средства стават неизменна част от Коледния рекламен сезон и днес трудно можем да бъдем убедени, че Дядо Коледа не работи за Кока-Кола.

Досадните песни, без които не е същото

Пресвета Марая Кери, светла ти памет Джордж Майкъл, о, пресветли Анди Уилямс. Мнозина ви боготворят и още толкова проклинат. Защо озвучихте Коледа така, че да не поникне нищо ново след вас и Майкъл Бубле? Вярно, не може само на коледарски песни и християнски молитви. Кажете каква е тайната на тези песни, по-силни от всеки вирус, които изскачат всяка година малко след Хелоуин. Припевите се запомнят, мелодиите се тананикат, хората се обединяват, докато ги слушат (или респективно оплюват). Може би именно в тази задушевност се крие и тайната на тези вечни, вечни хитове.

Майкъл Бубле или как да направиш кариера от един празник

Един канадски поп певец със сносна кариера решава да стане джазмен. Прави брилянтен кавър на “Feeling good”, в оригинал изпълнен от легендарната Нина Симон. Попява с различни певци и именити музиканти. До момента, в който през 2011 г. не издава албума, който го прави звезда.

 

 

Правилно прочетохте, Christmas Deluxe Edition, албумът на Майкъл Бубле, празнува 10-годишнина през 2021 г. Почувствахте ли се стари? А как ли се чувства Бубле, когато го свързват предимно с коледното му творчество? Какво ли е да си най-известният коледар по света? Каквото и да си говорим, той измести всички коледни гласове със свежи аранжименти и достойни вокални интерпретации.

Пазаруването в последния момент

Едно клише, без което просто няма празник. Да чакаш, да се чудиш до момента, в който не е станало 23-и, утре пътуваш за родните места, а не си купил подаръците за томболата на таен Дядо Коледа, в която с драго сърце си се включил още преди седмица. Тайната на успеха при тези мигове се крие в това да познаваш човека, за когото избираш подарък, да вложиш достатъчно търпение към досадните лели, които напират по опашките и да се снабдиш с достатъчно коледен дух, че да не разфасоваш не съвсем учтивата магазинерка, която е решила, че няма точно днес да опакова подаръци. Абе, смирение и отношение си трябват.

Коледните чорапчета, които така и не получихме

Смята се, че произходът на коледния чорап води началото си от живота на Свети Никола и най-вече легенди около битието му. Една такава легенда гласи, че Св. Никола отседнал в бедно семейство и чул, че бащата планира да продаде трите си дъщери, за да спаси семейството от глад. Свети Николай искал да помогне, но знаел, че старецът няма да приеме благотворителност, затова решил да помогне тайно. Когато напуска къщата след мръкване, той хвърля три торби злато през отворен прозорец, едната от които пада в чорап. Когато момичетата и баща им се събуждат на следващата сутрин, намират торбите със злато.

Други версии на историята казват, че Свети Никола хвърлил трите торби злато директно в чорапите, които били окачени до камината, за да изсъхнат. Уви, тази традиция се запазва и развива в северните народи. Ние ги гледахме по филмите и стояхме очакване да стигнат и до нас. Уви, така и не получихме торбичка със злато през прозореца, още повече в провесен чорап.

Дядо Коледа v.s Дядо Мраз

Най-отколешният конфликт в българския празничен фолклор. Стар, колкото аромата на мандарини в края на декември. Задават го, както винаги, политическо-религиозните строеве. На запад празнуват Дядо Коледа и св. Никола, на изток далеч по-природния Дядо Мраз, а християнската традиция не се смесва що се отнася до подаръците на децата от социалистическите страни. В следствие на това разделение в България и целия бивш соц блок по-празнично и очаквано се е празнувала Нова Година. За детството на децата от набор ’00 обаче имаше ясно и щастливо разделение. Дядо Коледа носи подаръци по Коледа, а Дядо Мраз по Нова година. Всички бяха щастливи, а вицовете за дядото на омразата срещу дядото на заколението дойдоха много по-късно, далеч след като тайната за добрия старец бе разбулена.

Безпаметното преяждане и ползите от него

И най-домашното, изконно празнично клише, заради което очакваме и същевременно ненавиждаме зимните празнични маратони. Какво ни пречи да сготвим по малко, достатъчно за всеки ден? Кой ни бута тавите в ръцете? Кой ни развърза устата? Кой ще добавя дупки на коланите? Все въпроси, на които особено тукашният ни балкански манталитет не дължи отговор, а смело се присмива, добавяйки още нещо да къкри в печката. Ще питате какви са ползите от това безпаметно чревоугодничество, градиращо в  чревоиздевателство? Фактът, че си го причиняваме заедно, цялото семейство. Това, че цялото семейство се събира около трапезата е най-важната част от цялата кулинарно-терористична Одисея, която си прилагаме. Отдайте ѝ се!