10-те най-силни песни на Били Айлиш

Сподели с приятели

Ако говорехме за друг изпълнител, бих започнала материала една идея по-стандартно, като бих казала, че на 17 тя имаше издаден албум, че е най-младата соло изпълнителка, която е оглавявала класациите на Великобритания, евентуално бих споменала, че според някои се облича странно and all that other bullshit. Да де, ама Били Айлиш ми е такова свръхестествено присъствие в съвременната поп-музика, че ми става неудобно да пиша за нея в клишета.

Така че когато споделям селекцията си от 10-те й най-добри песни (+ една изненада), ще се постарая да го направя, както си му е редът. не очаквайте главни букви, където са им местата, не очаквайте да липсват хитове и определено не очаквайте забавния розов поп на изминалите десетилетие и половина. (Дори попът неискадабъдесебесиповече.) Следващите песни се препоръчват на лица, на които паяците и естетиката ѝ като цяло влияят притегателно, които се разбиват на силен бас или на такива, които и те не знаят защо точно, ама се кефят на Били Айлиш… На вниманието ви: моите 10 причини.

*Една по една… по една*

10. my boy

Ударно начало като ударите, които понася героят в лириките на “моето момче”. От една страна, песента е лека, раздвижена, динамична. Звуци, които не знаеш откъде ти идват, шантав ритъм, затишия и въпросът “Същата песен ли слушам?”. А от друга страна текст на песента на Били Айлиш, който по мое мнение разгромява субекта. На Тейлър Суифт бившите пасти да ядат:

My boy’s being sus’, he was shady enough, but now he’s just a shadow
My boy loves his friends like I love my split ends, and by that I mean
He cuts ’em off

9. wish you were gay

В това парче със свеж китарен акомпанимент, въпреки че заглавието подлъгва, не става въпрос за сексуалността на Били Айлиш. Песента е написана отдавна – през далечната 2017. Бърз прочит на текста е достатъчен, за да стане ясен замисълът, но поради контроверсните мнения, певицата се вижда принудена да обясни: когато била на 14 харесвала момче, което не си падало по нея. “I just kinda wish you were gay” носи смисъла на “Ще ми се да имаше причина да не ме харесваш, различна от това, че просто не съм
твоят тип.” По ирония на съдбата въпросното момче действително се разкрило пред Били като гей няколко седмици преди албумната версия на песента да излезе.

To spare my pride,
to give your lack of interest an explanation
Don’t say I’m not your type,
just say that I’m not your preferred sexual orientation

8. six feet under

Сещате ли се за онези блудкаво-сантиментални постове из интернет пространството, които макар и клиширани, звучат много красиво и естетично и ако не живеехме в 21. век, вероятно създателите им щяха да са ценени поети? Припевът на six feet under е есенцията на всички тях. Много внимателни, почти боязливи минорни вокали, озвучаващи елегия за една погребана любов. Мелодрамата е пълна, а човек не може да не усети с доза меланхолия влиянието на Лана дел Рей:

Our love is six feet under
I can’t help but wonder
If our grave was watered by the rain
Would roses bloom?
Could roses bloom?

7. ilomilo

Толкова Milo ми става, като я чуя тази песен. Името й идва от игра-пъзел от 2011 на Xbox, в която играчите трябва да събират Ило и Мило – приятели, разделени от голяма и страшна гора. Героинята на Били в крайна сметка иска само това: да се събере с човечето си въпреки всички опасности в света и да го обича и пази. Звуци, които напомнят на аркадна игра и типични за певицата вокали. Предвид трагично смиреното звучене на парчето, препратката към смъртта на XXXTentacion в края мен лично ме довършва:

I tried not to upset you
Let you rescue me the day I met you
I just wanted to protect you
But now I’ll never get to

6. all the good girls go to hell

Просто е готина. Ако трябва да бъда честна, както с всяка песен в списъка, мога да я разнищвам доста надълго и нашироко. Интервю на Финиъс, братът и продуцент на Били, разказва повече за идеята, за значението на “My Lucifer is lonely”, както и какъв смисъл може да се вложи в заглавието. Едно от най готините неща при Айлиш обаче е именно това, че текстовете са мислени за многозначни интерпретации. За да не ви дразня съвсем: темата всъщност е глобалното затопляне (Genius). Иначе както казах: песента е
тук просто защото е готина.

Hills burn in California
My turn to ignore ya
Don’t say I didn’t warn ya

5. bad guy

Текстът: супер е. Клипът: готин. Питайте ме обаче защо това 17-годишно момиче стана известно и ще ви излея една двучасова тирада, която в общи линии гласи: тя даде на хората това, което искаха. Тишина. В музиката мълчанието не се цени от десетилетия, да не кажа век. То не беше рок, гръндж, поп, пък ритъм, пък и бас. Сега си помислете защо се харесват Do I Wanna Know на Arctic Monkeys, Rumour Has It на Adele и Sing на Ed Sheeran. Тишина. *duh* Така че колкото и клипове на bad guy, “изсвирена” на растения, калкулатори и на *каквото още му хрумне на Интернет*, да излязат, близо половин милиард гледания в ютюб говорят за едно. Тишината е яка.

You said she’s scared of me?
I mean, I don’t see what she sees
But maybe it’s ’cause I’m wearing your cologne

IV. xanny

Spotify Premium дава възможност да “надникнете в ума на твореца”, докато слушате песните му, като скролнете надолу под песента. За хanny Били казва: “искахме припевът да те накара да се почувстваш толкова неприятно и некомфортно, колкото второразрядни наркотици. А после куплетът да се усеща като чифт здрави бели дробове: копринен и гладък.” Още преди да го прочета, си бях маркирала тази песен като такава, чийто “бас цели да те дрогира”. Така че макар и не за всекиго, парчето развива no-drugs концепцията си съвършено: както музикално, така и лирически. Трудно е да не те респектира (или
разтрепери от кеф) *особено като притежател на субуфер*.

I’m in their second hand smoke
Still just drinking canned Coke
I don’t need a Xanny to feel better

3. hostage

Друго от иновативните неща при Били Айлиш, са темите. От много време насам непоклатимата основа, на която се крепи цялото масивно туловище на популярната музика, е, разбира се, любовта. На пръв поглед hostage също говори за нея. Ако по принцип обаче песните са за любов, а поводите са различни: болка, щастие, лудост и т.н., в албума WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO болката сама по себе си стои в центъра, пречупена през: смърт, страх и да, любов. “Не задушавайте близките си с обичта си”, пише певицата в Инстаграм по повод пускането на клипа към hostage. А с метафоричния си език той крещи точно това:

And let me crawl inside your veins
I’ll build a wall, give you a ball and chain

2. COPYCAT

Ако не вярвате в певческите ѝ заложби, акустичните изпълнения на COPYCAT ще ви убедят, че това момиче може да пее. Работата с гласа ѝ е невероятна. Нежни, високи и забележително стабилни вокали, а на заден план: писъци, режещ бас дисторшън и groovy ритъм. В интервю с Genius певицата споделя, че COPYCAT е за хората, които се опитват да имитират онова, което прави Били Айлиш – нея самата. Чуйте началото на песента със слушалки. Ритмичните туптения доста си напомнят на звук и неговото ехо. Като оригинал и копие: Billie Eilish и нейните copycats.

Call me calloused, call me cold
You’re italic, I’m in bold
Call me cocky, watch your tone
You better love me, ’cause you’re just a clone

ONE: bury a friend

Неслучайно известните песни стават известни. Настръхваш си от клипа; зловещ текст, вдъхновен от сънна парализа, и музикалност, основана на липса на музика. bury a friend е пленяваща. Песента дава тон на целия албум, WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO, който впрочем краде името си от последните два стиха на припева. Тя зачеква и основната му тема, както сама споделя певицата: кошмарите. От физическа болка, визуализирана плашещо добре в клипа, до загубата на приятел – най-големият страх на (героинята на) Били. Кошмар е дори тя самата: по думи на изпълнителката аз-ът в песента е чудовището под собственото ѝ легло. Така текстът добива смисъл на откровение. И наистина, всеки творец дължи успеха си до определена степен на собствените си страхове, болка и завист:

Keep you in the dark, what had you expected?
Me to make you my art and make you a star
And get you connected?
I’ll meet you in the park, I’ll be calm and collected
But we knew right from the start that you’d fall apart
‘Cause I’m too expensive

Така че песента на Били Айлиш bury a friend заслужено заема първото място в нашата класация по много причини.

(И само една от тях е, че странният “бззз”-звук, който се чува в песента, е телефонен запис на зъболекарски инструмент, който Били харесала.) Съгласни ли сте с подредбата? Кои песни бихте включили и кои бихте премахнали? Питам, защото толкова го харесвам това момиче, че вероятно бих се съгласила с всички мнения. А за благодарност към онези, които са стигнали дотук: поздравяваме ви с bad – Michael Jackson cover by Billie Eilish.

От Мина Бонева

( За още интересни класации, посетете нашата категория 10-те най )

 

 

Може да харесате също: