ПРОфесионалистите: Комуникация на науките с Тихомир Димитров

Сподели с приятели

С улесняването на достъпа до средства за масова комуникация, висококачествени, достоверни новини все по-трудно достигат до масовата аудитория и често потъват в морето от информация и съдържание. Все по-голямо предизвикателство е за учените по цял свят да споделят ново знание, което ярко пролича през последните две години в недоверието на обществото към мерките и препоръките на учени и лекари за справянето с пандемията от COVID-19.

За успешното осведомяване на обществото за достиженията и пробивите в науката са необходими умения и специално внимание, целенасочено усилие. Това открехва вратата за сравнително нова професия, която да скъси дистанцията между учените и обществото, да провокира и съхрани интереса на аудиторията и да я преведе през терминологията до знанието и разбирането.

Тази професия е позната като „комуникация на науката“.

В този епизод на подкаста Професионалистите заедно с Тихомир Димитров, основател на българската космическа академия за деца Space Academy, разказваме какво е да си комуникатор на науката.

 

  • От какви умения и образование се нуждаеш?
  • Каква е перспективата на професията и какво вълнуващо в света на космическите изследвания ни очаква в близкото бъдеще?

Тихомир Димитров притежава бакалавърска степен по информатика от американски университет и завършва две магистратури по „Астрофизика“ и „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ в Софийския университет. През 2015 г. печели стипендия и завършва космическата програма „Космически науки“ в САЩ, която се организира в сътрудничество между НАСА и Международния космически университет. Днес той е студент в магистърската програма по „Аерокосмическо инженерство“ в Техническия университет Делфт, Нидерландия, която се възприема за най-предизвикателната програма по аерокосмическо инженерство в Европа и е сред най-елитните в света.

Водещ на епизода е Димитър Фердинандов, автор в Teen Station по научни теми и също студент по „Аерокосмическо инженерство“ в Бирмингамския университет, Великобритания. Той мечтае за кариера в космическата индустрия и се стреми да комуникира нейните достижения с широката публика.

 


Тази специална поредица реализираме съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.

 

Може да харесате също: