The Lumineers

Сподели с приятели

Небето е сиво, а студът се прокрадва в стаята неусетно. Взимате топло одеяло и чаша ароматно кафе, сядате пред прозореца, по който ситните капчици дъжд леко потропват. Имате чувството, че нещо липсва, нещо, което да ви прави компания в мрачния, прохладен следобед. Е, тази статия би могла да ви помогне!

The Lumineers – групата, изгряла в началото на 2010 г. и превърнала се в любима на хиляди по света! Уесли Шулц (вокал и китара) и Джеремая Фрейтс (ударни, пиано) са определяни като едни от най-популярните артисти в жанра на фолк рока и индито и до днес продължават да са в сърцата на своите фенове. Тяхната музика не би могла да се опише без думите носталгия и меланхолия, с които те умело боравят.

Бандата официално се сформира в Денвър, Колорадо, когато двамата отдавнашни приятели Шулц и Фрейтс срещат умелия виолончелист Нейла Пекарек. Именно тази среща дава тласък на младите артисти да започнат да работят по-задълбочено върху своите бъдещи парчета. И успехът не закъснява! През декември 2011 песента „Ho Hey“ се превръща в първи сингъл на групата и бързо става една от най-слушаните песни в музикалните платформи.

Година по-късно бандата издава едноименния си дебютен албум „The Lumineers“, който жъне куп позитивни ревюта от музикални критици и се нарежда на второ място в класацията на Billboard US 200 за музикални албуми. След успеха Шулц коментира пред списание „American Songwriter“:

Наистина е неочаквано за всеки от нас, особено за Джър и Нейла и мен… защото никога не сме имали подобен албум… Но го приемам и с едно на ум. Чувствам се като истински късметлия, защото знам колко непостоянен е бизнесът, индустрията.

През декември 2012 The Lumineers получават първите си две номинации за Грами в категориите „Best New Artist“ и „Best American Album“. Това събитие мотивира още повече бандата, която след успеха от първия си албум се захваща със задачата да сътвори нещо още по-мащабно.

На 8 април 2016 г. излиза вторият албум на The Lumineers – „Cleopatra“. Черно-бялата снимка, избрана за обложка, изобразява актрисата Теда Бара в главната роля от филма „Клеопатра“ от 1917 г. Интересното при подредбата на песните в албума е, че те, прослушани последователно, разказват цяла история – от първата до последната минута. Самият Шулц споделя в интервю, че вдъхновение намерил, качвайки се в такси в Тбилиси, Грузия, с което да се придвижи до летището. Заговорил се с таксиметровата шофьорка, която започнала да му разказва живота си. Именно всички тези подробно описани истории са вплетени зад текстовете на парчетата от „Cleopatra“.

Несъмнено песента „Ophelia“, която е и първи сингъл, е най-разпознаваемата и известна сред всички със своя лесно запомнящ се припев, възкачил я на върха на множество музикални класации, сред които „Billboard’s #1 Alternative song“ и „#1 Rock Radio song“.

Тук е моментът да отбележим и клиповете към определени песни от албума, обединени в късометражния филм „The ballad of Cleopatra“.

Бандата е една от малкото, инвестиращи толкова в кинематографското изкуство и качеството на заснетите видеа, съпътстващи някои от най-големите ѝхитове. Във филма нагледно се разгръща историята, описана в албума, като са обединени избрани песни като „Ophelia“, „Sleep on the floor“, „Angela“, „Cleopatra“, съпътствани съответно от техните видеа. Допълнително заснетите и добавени кадри във филма правят и брилянтната връзка между всички парчета.

На 2. април 2019 г. групата дарява феновете си с третия си и последен студиен албум засега- „III“. Изслушани една след друга, песните в него отново ни разказват една завършена история, затова и слушани поотделно, те не впечатляват толкова, колкото обвързани с всички останали от албума. Може би това е и причината, поради която тук не бихме могли да посочим хит като „Ho Hey“ или „Sleep on the floor“.

Въпреки това бандата отново влага много средства в създаването на кинематографски видеоклип към абсолютно всяка от издадените песни. Така слушането се превръща в истинско зрително преживяване! Има създаден плейлист в YouTube, обединяващ последователно всяко видео и по този начин отново се получава подобен на първия късометражен филм.

The Lumineers – банда, на която ако не сте попадали досега и сте верни фенове на индито, трябва да чуете! Музиката им е като океан от емоции, в който гмурнете ли се дълбоко, трудно се изплува. Те самите са силно повлияни от артисти като Боб Дилън, Beethoven, Bruce Springsteen, Pearl Jam… Парчетата им често могат да ви разчувстват (особено ако душата ви е крехка като моята), но и са много истински, вдъхновени от реални истории и преживявания.

Не забравяйте обаче – не просто се запознайте с музиката им, а едновременно с това се отдайте на своеобразно зрително преживяване, гледайки видеата. Станете част от и съпреживейте разказаната история…

От Яна Пеева

Последната статия на Яна четете ТУК!