Tegan and Sara

Сподели с приятели

Запознайте се с една от най-важните и емблематични инди групи!

Tegan and Sara определено е една от най-важните и емблематични инди групи. За съжаление, не толкова позната, дори в тези среди. Близначките Тийгън и Сара Куин правят музика от над 20 години, откакто са били на 18.  За това време стилът им неминуемо е претърпял много промени. Първите им албуми са типичен алтърнатив рок. Той прераства в рок с по-фолк звучене, става си чист фолк-рок, после придобива едно отличително инди рок звучене. И така до последните им два албума, които спадат дори в категория инди поп.

Това, което прави Тийгън и Сара иконични за инди рок нишата, е че музиката им във всички тези стилове звучи добре. Получава им се еднакво добре да свирят бясно на електрически китари, нежно на акустични китари или прочувствено на пиано. Последният им албум, Love You to Death от 2016-та, разкрива според мен най-добре таланта им да правят музика в името на музиката.

Eкспериментирайки с нови инструменти (предимно синтезатори, за сметка на които оставят любимите си китари) и ново звучене, те все пак успяват да запазят идентичността. Творят музика, която се харесва дори на мейнстрийма. Сингълът „Boyfriend” беше толкова популярен, че го чух в няколко магазина в мола, което за инди изпълнители, е рядкост.

Друго нещо, което отличава тази група от останалите е, че те използват популярността си да адресират социални проблеми и активно да търсят тяхното решение (наскоро дори основаха своя фондация). Като жени и част от ЛГБТ общността, особено в музикалната индустрия, доминирана от мъже, те са се сблъсквали с безброй много дискриминация. Според мен, (а и според повечето техни критици) това е причината да не получават признанието, което заслужават.

Но това ги е направило още по-силни и още по-мотивирани. Затова използват опита си да помагат на други в тяхното положение. За мен в това се крие силата на музиката и като цяло на изкуството – да служи не само за естетична цел, но и да предлага на публиката подкрепа, да им вдъхва сили. Това прави Tegan and Sara още по-стойностни не само като музиканти, но и като личности.

Самата им музика е много богата откъм тематика, звучене, ритми, техника.

Характерно за песните от всичките им албуми е, че обикновено се наслагват много линии. Има няколко китарни рифа, няколко мелодии на синтезаторите и хармонизиране или двугласи при вокалите. Учудващо обаче въобще не звучи натоварващо ами напротив – различните елементи се съчетават прекрасно.

Албумът им „The Con” от 2007-ма наскоро навърши 10 години. За мен той си остава един от най-добрите и значими фолк-рок албуми изобщо.

„Like O, Like H” е много добър пример за това как преплитат множество линии по такъв майсторски начин. Текстът от друга страна предлага един поглед не само върху подхода им към писането, ами и към житейския им опит. Песента започва с „when I was eight I was sure I was growing nerves, like steel in my palms” и със същия мрачен метафоричен реализъм разказва за това колко трудно е да израстваш различен с мисълта, че нещо с теб не е наред.

Повечето им текстове са по-песимистични, но с течение на времето както те, така и мелодиите стават по-весели, като например една от любимите ми техни песни, „Alligator”.

Последният им албум определено е по-бодър и предлага някои от най-освежаващите поп парчета, които съм слушала – песни като “BWU”, “Stop Desire”, “Faint Of Heart” и моя личен фаворит, “U-Turn”:

Ако досега не сте се сетили кои са, най-популярната им песен е може би “Closer”:

Това и песента от саундтрака на The Lego Movie, “Everything is Awesome”. Тя беше до голяма степен охулена, но според мен не много изпълнители имат смелостта да напишат песен за детски филм и то такъв. Даже беше номинирана за Оскар и Грами.

Това е едно от моите открития, Тийгън и Сара – много талантливи артисти, чиято музика е толкова разнообразна, че всеки да намери по нещо за себе си в нея. Във всеки случай заслужават вашето внимание и гарантирам – няма да разочароват.

От Яна Стойкова

Може да харесате също: