Teen+ по Радио FM+ I Всичко за нашия свят, представено от самите нас!

Сподели с приятели

От 25. февруари 2021 г. ние, младежите на Teen Station, ще имаме възможността да споделяме каузите си и през ефира на FM+! Рубриката, в която ще го правим, се казва Teen+ и е част от шоуто на Евелина Павлова, която е сред менторите в Teen Station. Ще се излъчва всеки четвъртък между 13 и 14 ч. и ще включва както музика, така и разговори с хора от екипа ни.

Ефирът

За нас това е прекрасна възможност да се докоснем до радиото по начин, който не можехме сами да пресъздадем в студио досега. Макар и да не сме нови в света на аудиопродукцията, ефирното излъчване все още е неизследвана територия за нас. Благодарение на Teen+ ние не само ще изживеем нещо неповторимо, но и ще развием практически умения в медийната сфера. А те със сигурност ще са ни от помощ, тъй като голяма част от нас иска да се занимава с журналистика в бъдеще.

Темите, които ще обсъждаме, няма да са фиксирани. Веднъж ще ви разказваме повече за изкуствата, а друг път ще наблягаме на науките. Понякога ще ви представяме личности, които ни вдъхновяват, но ще говорим през личния си опит. Това, което ще е общо за всичките ни участия, е желанието ни да споделяме света си с една по-голяма аудитория. А с него – и нашите послания.

Началото

Тогава за какво ще ви говорим в първия епизод? За всички онези интереси, обединяващи стотици тийнейджъри в страната, в една младежка медия. Както и за една наша любима тема – подкаста като медиен формат на бъдещето. Ще гостуват редакторите Жени и Симо, както и водещият на „От А до Я“, Юли. Между включванията им ще чувате специална селекция от песни.

В 13 ч. пуснете радиото си на честотите на FM+ в страната или отворете онлайн плеъра и слушайте, където и да сте. Присъединете се към нас в това ново и вълнуващо приключение!

Teen + За Киното :

“Киното като хоби дойде по време на карантината, защото филмите са хоби, което изисква внимание на много нива. Не е музика, която може да слушаш в метрото на отиване на училище, нито е четене на книга, което пък изисква различна концентрация. Така започнах да си запълвам времето с филми и скоро ще станат 300, които съм изгледал”, сподели Момчил Бонев, автор на кинопоредицата “Околoсветско киношествие” на Teen Station. https://bit.ly/3tBZFFN

Станчо Станчев добави, че и при него киното се е настанило в живота му още в гимназията, след като изгледал “La Strada” на Фелини: “Такива неща човек преживява само неколкоратно в живота”. Станчо е автор на подкаст поредица за кино класики, а последният епизод е посветен на “1984”. https://spoti.fi/3d0c5Rx

Момчил: “Има много прилики, но и много разлики. 100 години по-късно има много по-засилено медийно влияние и е интересно да погледнем исторически как медиите ни представят пандемията. Живеем в онези интересни времена, които китайците НЕ ни пожелават. 84-та се върти около това как можем да променяме историята, като променяме спомените, а не чрез чистата фактология. В момента е важно да не се лъжем, но и да не сме прекалено цинично откровени за нещата, които се случват”.

Станчо: “По отношение на политиката не сме минали много отвъд онова Бокачово време – “не знаем какво е, стойте си вкъщи”. Колкото до приликите с антиутопията, дори заличаването на акаунтите на Тръмп е удар срещу свободата на словото.”

Цялото предаване може да чуете тук:
Teen + Гражданско образование:

В този брой на Teen+ говорим за гражданското образование в училище.

В студиото са Мина Бонева, студентка по Архитектура в Мюнхен и автор на подкаста УНИверсално. Последният му епизод е посветен на гражданското образование.

“На нас ни е повече от ясно, че България е пълна със страхотни, готини, идейни, мислещи, пишещи, смятащи, снимащи, учещи, работещи, монтажиращи, пеещи, свирещи, играещи, режисиращи, катерещи планини, прекосяващи океани, спасяващи планети, чистещи екопътеки, спортуващи, предприемащи, рисуващи, кодиращи, косплейващи, слушащи музика и разбиращи много повече, отколкото някои си мислят… човеци, които дори не са навършили 20 години. Нека си го припомнят възрастните.”

С нас е и Юлиан Караджов от подкаста От А до Я.

Цялото предаване може да чуете тук:

Тeen + Какво вдъхновява младите хора да пишат :В студиото са Жени Янева, студент по Журналистика, главен редактор на Teen Station и автор на рубриката Разпилени думи (https://bit.ly/3vXO9qh), и Яна Пеева – ученичка във Френската гимназия, автор на множество музикални текстове в нашата платформата.

Според тях, въпреки че учебните програми не поощряват творческото писане, много млади хора се изразяват, като пишат поезия и проза.

Понякога е по-лесно да споделиш с монитора на компютъра мислите си, отколкото лично със своите родители или приятели.

В ефира на Радио FM+ те поканиха тийнейджърите, които пишат, да споделят своето творчество на имейл teen.station.team(at)gmail.com.

Поговорихме и за поезията в музиката, която обичат, и за едно от последните им музикални открития – The Lumineers.

Цялото предаване може да чуете тук:

 

Teen + За Музиката, която ни свързва:

В този брой на рубриката Teen+ говорим за музика. В студиото  е Яна Пеева, ученичка в 12 клас и един от много талантливите автори на музикални текстове за младежката платформа Teen Station.

Говорим за The Black Keys, Alabama Shakes, Florence and the Machine. “Обичам Флоранс, не само заради стила на пеене, но и заради стила й на живот, заради тази свобода на изразяване… Тя живее поетично” , казва Яна.

И допълва : “Дори на чисто физиологично ниво музиката е способна да те доведе до екстаз. Може сърцето ти да бие наистина в ритъм и когато хората го казват асоциативно, не осъзнават, че това е абсолютен факт. Музиката е магия.” .

“Интересно ми е да говоря за музиката, която е по-непозната, за тази която никой не предполага, че съществува, защото е като да даваш глас на тези, които са останали без такъв. Има стотици, може би хиляди изпълнители, които заслужават да звучат по радиото, но нямат тази възможност по една или друга несъществена причина, като тази, че не са си намерили достатъчно добър мениджър.”

Цялото предаване е тук:

 

 

Може да харесате също: