teen+ по Радио FM+

Сподели с приятели

Всичко за нашия свят, представено от самите нас.

Юлиан Караджов, Яна Ц. Пеева и Димитър Фердинандов с обзор на събитията от изминалата седмица в teen+:

Чуй тук:

album-art

00:00

 

Досега в поредицата:

teen+ за Cyber Survivor

В този брой на рубриката teen+ говорим за новата платформа на UNICEF, Cyber Survivor. Гости в студиото са Ивайло Спасов от екипа на UNICEF и Жени Янева, редактор в Teen Station.

Нашият екип има сериозна емоционална и творческа връзка с проекта – участва още в поставянето на неговите основи с приноса си към наръчника за медийна грамотност “Правото ми на мнение”. Впоследствие ученици от цялата страна се включват в конкурс, чието основно помагало е именно този наръчник. Затова и не е изненада, когато след обявяването на победителите нашите автори получават покана да се присъединят към тях, за да обменят идеи за подобряването на дигиталните компетентности на младежите в България.

Тази комуникация се осъществява на онлайн Хакатона за медийна грамотност през пролетта на 2020, когато участниците са разделени в пет групи, а всяка от тях има нелеката задача да идентифицира проблем за младите хора в интернет пространството и да предложи негово решение.

На 17. юли 2020 г. екипите се изправят пред комисия със своите готови проекти – за киберсигурност, онлайн насилие, етично отразяване на инциденти, фалшиви новини и пространство за споделяне на качествено съдържание. Един победител, разбира се, не може да бъде избран, затова петте идеи биват обединени в приложението Cyber Survivor.

Чуй тук:

album-art

00:00

teen+ за музиката, която ни свързва

В този брой на рубриката teen+ говорим за музика. В студиото е Яна Пеева, ученичка в 12 клас и един от много талантливите автори на музикални текстове за Teen Station.

Говорим за The Black Keys, Alabama Shakes, Florence and the Machine.

“Обичам Флоранс, не само заради стила на пеене, но и заради стила ѝ на живот, заради тази свобода на изразяване… тя живее поетично”, казва Яна.

И допълва: “Дори на чисто физиологично ниво музиката е способна да те доведе до екстаз. Може сърцето ти да бие наистина в ритъм и когато хората го казват асоциативно, не осъзнават, че това е абсолютен факт. Музиката е магия.”

“Интересно ми е да говоря за музиката, която е по-непозната, за тази която никой не предполага, че съществува, защото е като да даваш глас на тези, които са останали без такъв. Има стотици, може би хиляди изпълнители, които заслужават да звучат по радиото, но нямат тази възможност по една или друга несъществена причина, като тази, че не са си намерили достатъчно добър мениджър.”

Чуй тук:

album-art

00:00

teen+ за това, което вдъхновява младите хора да пишат

В студиото са Жени Янева, студент по Журналистика, главен редактор на Teen Station и автор на рубриката Разпилени думи, и Яна Пеева – ученичка във Френската гимназия, автор на множество музикални текстове в нашата платформата.

Според тях, въпреки че учебните програми не поощряват творческото писане, много млади хора се изразяват, като пишат поезия и проза.

“Понякога е по-лесно да споделиш с монитора на компютъра мислите си, отколкото лично със своите родители или приятели.”

В ефира на Радио FM+ те поканиха тийнейджърите, които пишат, да споделят своето творчество на имейл teen.station.team(at)gmail.com

Поговорихме и за поезията в музиката, която обичат, и за едно от последните им музикални открития – The Lumineers.

Чуй тук:

album-art

00:00

teen+ за гражданското образование

В този брой на teen+ говорим за гражданското образование в училище.

В студиото са Мина Бонева, студентка по Архитектура в Мюнхен и автор на подкаста УНИверсално. Последният му епизод е посветен на гражданското образование.

“На нас ни е повече от ясно, че България е пълна със страхотни, готини, идейни, мислещи, пишещи, смятащи, снимащи, учещи, работещи, монтажиращи, пеещи, свирещи, играещи, режисиращи, катерещи планини, прекосяващи океани, спасяващи планети, чистещи екопътеки, спортуващи, предприемащи, рисуващи, кодиращи, косплейващи, слушащи музика и разбиращи много повече, отколкото някои си мислят… човеци, които дори не са навършили 20 години. Нека си го припомнят възрастните.”, казва Мина.

С нас е и Юлиан Караджов от подкаста От А до Я.

Чуй тук:

album-art

00:00

teen+ за киното

“Киното като хоби дойде по време на карантината, защото филмите са хоби, което изисква внимание на много нива. Не е музика, която може да слушаш в метрото на отиване на училище, нито е четене на книга, което пък изисква различна концентрация. Така започнах да си запълвам времето с филми и скоро ще станат 300, които съм изгледал”, сподели Момчил Бонев, автор на кинопоредицата “Околoсветско киношествие” на Teen Station.

Станчо Станчев добави, че и при него киното се е настанило в живота му още в гимназията, след като изгледал “La Strada” на Фелини: “Такива неща човек преживява само неколкоратно в живота”. Станчо е автор на подкаст поредица за кино класики, а последният епизод е посветен на “1984”.

Момчил: “Има много прилики, но и много разлики. 100 години по-късно има много по-засилено медийно влияние и е интересно да погледнем исторически как медиите ни представят пандемията. Живеем в онези интересни времена, които китайците НЕ ни пожелават. 84-та се върти около това как можем да променяме историята, като променяме спомените, а не чрез чистата фактология. В момента е важно да не се лъжем, но и да не сме прекалено цинично откровени за нещата, които се случват”.

Станчо: “По отношение на политиката не сме минали много отвъд онова Бокачово време – “не знаем какво е, стойте си вкъщи”. Колкото до приликите с антиутопията, дори заличаването на акаунтите на Тръмп е удар срещу свободата на словото.”

Чуй тук:

album-art

00:00

Началото

За какво ще говорим в първия епизод? За всички онези интереси, обединяващи стотици тийнейджъри в страната, в една младежка медия. Както и за една наша любима тема – подкаста като медиен формат на бъдещето. Гостуват редакторите Жени и Симо, както и водещият на „От А до Я“, Юли. Между включванията им ще чувате специална селекция от песни.

В 13 ч. пуснете радиото си на честотите на FM+ в страната или отворете онлайн плеъра и слушайте, където и да сте. Присъединете се към нас в това ново и вълнуващо приключение!

 

От 25. февруари 2021 г. ние, младежите на Teen Station, имаме възможността да споделяме каузите си и през ефира на FM+! Нашата рубрика е teen+, част от шоуто на Евелина Павлова, която е сред менторите в Teen Station. Слушайте ни всеки четвъртък между 13 и 14 ч.

Ефирът

За нас това е прекрасна възможност да се докоснем до радиото по начин, който не можехме сами да пресъздадем в студио досега. Макар и да не сме нови в света на аудиопродукцията, ефирното излъчване все още е неизследвана територия за нас. Благодарение на teen+ ние не само ще изживеем нещо неповторимо, но и ще развием практически умения в медийната сфера. А те със сигурност ще са ни от помощ, тъй като голяма част от нас иска да се занимава с журналистика в бъдеще.

Темите, които ще обсъждаме, няма да са фиксирани. Веднъж ще ви разказваме повече за изкуствата, а друг път ще наблягаме на науките. Понякога ще ви представяме личности, които ни вдъхновяват, но ще говорим през личния си опит. Това, което ще е общо за всичките ни участия, е желанието ни да споделяме света си с една по-голяма аудитория. А с него – и нашите послания.

 

Може да харесате също: