TEDxYouthZaimovPark

Сподели с приятели

TEDx Споделяне на идеи и концепции: Вълненията на организаторите Наталия Ценова и Цветина Челебиева, 1 Английска езикова гимназия София

Безсъние, висок пулс, препускане на мислите една през друга, смесено с постоянно чувство на напрегнатост и кипене от енергия…

Спокойно, това не са симптомите на новия зимен грип, а са тези на силата на идеята, която се зароди в мозъците ни и не ни остави на мира, докато не я превърнахме в реалност.

Да представим “идеи, които си заслужават да бъдат разпространени”-колкото и тафталогично да звучи, това беше нашата идея. В никакъв случай не можем да претендираме за патент върху нея, защото тя датира от 1984 година и е платформата за споделяне на идеи TED. До голяма степен първоначалният акцент на TED бил технология и дизайн, както се вижда и от думите, стоящи зад буквите: Technology, Entertainment and Design. Впоследствие един човек на име Крис Андерсън модернизира и превръща платформата в сцена за всякакви идеи. Предаването им става чрез лекции, представени от хора с различни професии, опит и интереси, които в рамките на 18 минути ни запознават с непознати и вдъхновяващи концепции за почти всичко-от вътрешното ни щастие до това как да си връзваме връзките на обувките.

Поради огромния интерес на почитателите на TED лекциите, през 2009 се създават и TEDx събитията. Това са независими TED-подобни събития, които могат да бъдат организирани от всеки, получил лиценз от TED и съгласил се със следването на определени принципи.

През годините TEDx събитията придобиват такава популярност, че до момента са създадени близо 24 000 на всички 7 континента.

С удовлетворение и спокойно съзнание Ви съобщаваме, че идеята ни за TEDx събитие се превърна в реалност и TEDxYouth@ZaimovPark се състоя на 13. януари, 2018 година.

С екип като този, от който бяхме част, организацията се превърна в един забавен процес. По-голямата част от нас бяхме ученици и затова предпочетохме и самото събитие да е от формата Youth и да ориентирано към младежката част от населението. Разбира се, това не означава, че всички присъстващи на събитието бяха младежи. Имаше хора на всякаква възраст, но с един общ интерес-TEDx.

Общата тема на събитието ни беше “Ctrl+N”, команда, която служи за отваряне на нов прозорец, папка или файл на монитора. Постарахме се да е достатъчно абстрактна, за да може да се интерпретира по-различни начини, и да даде поле за много различни и интересни идеи.

Лекторите бяха 9 на брой и всички се постараха по възможно най-интересния начин, чрез личен опит и истории, да представят своите идеи.

На кратко ще Ви ги представим. Ако искате да прочетете повече за тях, можете да го направите във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/TEDxYouthZaimovPark/.

Събитието ни беше разделено на три сесии.

Първата събра на едно място наука, доброволчество и слово. Наско Стаменов, член на Корпуса за бързо гърмене, откри събитието с експеримент, показващ лъжовната страна на химията и лекция, фокусираща се върху доброто и злото в науката. Щафетата пое Ася Русанова, която чрез собствените си истории като доброволец ни представи отговорностите и ползите от това да подадеш ръка на някого в труден момент. Последен в сесията беше Николай Нейков, един от основателите на “Асоциация Дебати-България”, който ни поднесе забавна и подтикваща размисъл лекция за словото и важността на разбирането на чуждата гледната точка.

След кратка почивка дойде ред и на втората сесия. Тя започна ударно с американецът Ерик Холзи, който по изключително личен и съкровен начин сподели за пътя, който всеки един изминава. “Можете и да си мислите, че знаете какво ви предстои в живота, но наистина нямате никаква представа.” беше едно от заключителните му изречения, което намекна за идеята за непредсказуемостта на живота и шансовете, които идват с нея. Още една непредсказуемост имаше в следващата лекция и тя беше за начина на постигането на целта. Според Кирил Николов-Дизела целта е най-важното, а планът до нея може да се окаже променлив и изпълнен с препятствия. Важното е да не се отказвате и да “не се взимате толкова на сериозно”. В духа на първоначалния TED имаше и лекция за технологиите. Христо Георгиев ни заведе в детството му и избора да се занимава със софтуерно инженерство, както и вратите, които изкуственият интелект отваря. Тук е моментът да благодарим и на джаз формацията на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, които направиха едно страхотно шоу на сцената и завършиха втората сесия.

Главните действащи лица в последната част бяха три, а лекциите само две. Радослав Мирчев, основател на клубовете бар “Петък” и “Mixtape 5”, засегна темата за предприемачестовото и даде полезни съвети за това как да управляваме успешно от морална и професионална гледна точка. Морално издържана беше и последната лекция на TEDxYouthZaimovPark, която ни представи Бояна и Даниела, създатели на инициативата “Паракидс”, осигуряваща екипировка за деца с увреждания. “Не се концентрирайте върху проблема,а върху решението му” беше посланието на двете жени, които всекидневно карат деца с увреждания да забравят трудностите, през които са минали и се налага да минават.

След “краткото” описание, искаме да Ви върнем към идеята, с която Ви запознахме в началото. Спомняме си как с още няколко човека от екипа стояхме сред публиката на едно TEDx събитие, организирано от Американския колеж. Почувствахме се окрилени след края на деня и нуждата да направим нещо подобно, за да покажем на още хора магията на TEDx, не ни остави на мира, докато наистина не го направихме. Колкото и да ни се струваше невъзможно, успяхме.

Подтикваме Ви да тръгнете по пътя на идеята си, защото, повярвайте ни, няма да съжалявате.

Наталия Ценова

Цветина Челебиева

Може да харесате също: