Stromae – отново близо до нас

Сподели с приятели

Чували ли сте някога името Пол Ван Хавер? В разговор с приятели, по телевизията, по радиото? Аз, да си призная, макар и страстен любител на музиката, не бях срещала това име преди. Но нека погледнем на нещата от другата страна. Stromae?

Може би този път нещо в съзнанието ви потрепна.

Един от най-популярните белгийски изпълнители няма как да остане извън месечната ни тема, а именно историите. Чрез своите песни Stromae не само завладява публиката, но и описва моменти от своя личен живот, изпълнен с предизвикателства. Не е ли всеки път към успеха осеян със спечелени битки, но и неуспехи, щастливи мигове, но и сълзи? Говорим за един артист, който успява да съхрани своя стил в един музикален свят, успяващ да преобрази мнозина други.

Пол Ван Хавер е роден през 1985 г. в Белгия. Той е отгледан предимно от майка си, тъй като баща му – архитектът Пиер Рютар, е убит през 1994 г. по време на геноцида в Руанда. Именно тази ранна загуба подтиква Пол да напише една от най-популярните си песни Papaoutai. Тя буквално се превежда „Къде си, тате“. Въпреки бързото и завладяващо темпо, текстът на песента носи със себе си тъгата на едно малко момче, търсещо подкрепа. През 2000 г., когато Пол избира да поеме по пътя на музиката, той за пръв път се изявява пред публика със сценичното име Stromae.

Това всъщност е думата Maestro с обърнати срички.

Още в гимназията Stromae създава няколко хип-хоп и рап групи, участва в редица музикални състезания и благотворителни концерти в училище. Именно те формират желанието му да се развива като музикант в областта на поп и рап музиката. През 2007 г., докато учи във филмовото училище в Брюксел, решава да прекъсне обучението си и да се отдаде единствено на музикалната си кариера. Само година по-късно той подписва 4-годишен договор с Because music и Kilomaître. Именно това дава на Stromae една стабилна основа, както и сигурност, че поема в правилната посока.

Музикантът работи за няколко месеца като стажант в музикалната радиостанция NRJ, където е забелязан от музикалния мениджър Винсент Вербелен. Именно той решава за първи път да пусне песента

Alors on danse по радиото,

а тя става един от най-големите хитове на младия стажант. Към 2010 г. песента достига до номер едно в редица класации в Белгия, Франция, Гърция, Германия, Швеция, Австрия, Италия и редица други държави.

На 2-ри септември същата година идва несъмнено един от най-големите успехи на Stromae и до днес – колаборацията му с Кание Уест за ремикса на парчето Alors on danse. Това му носи известност в Съединените щати, както и номинация за наградите на MTV. През 2015 г. Stromae и Кание Уест излизат рамо до рамо на сцената на фестивала Coachella.

През 2013 г. излиза албумът Racine carrée, който официално превръща Stromae в световна звезда. Албумът включва траковете Papaoutai, Formidable и Tous les mêmes, които бързо се превръщат в едни от най-големите хитове на музиканта. Песента Formidable разказва историята на един пиян мъж, току-що скъсал със своята дългогодишна приятелка. Видеото на песента, записано със скрита камера, определено заслужава внимание. В него Stromae се превъплъщава в пияния лирически герой от своето хитово парче, пеейки в центъра на Брюксел. Във видеото ясно се виждат хора, които помагат на Stromae, но и такива, които му се подиграват, снимат или просто подминават. Не липсва и намеса на полицията, която се опитва да помогне на нашия герой.

Две години след като издава хитовия си албум

физическото състояние на музиканта се влошава.

През 2015 г. Stromae отменя своето турне в Африка поради честите паник атаки, които получава. Те са причината артистът да се оттегли от музиката, отдавайки се на семейството. Той се жени тайно за Корали Барбие, а скоро след това се ражда и техният син. Именно съпругата на Пол му помага да се завърне отново към музиката в професионален план. Така, с подкрепата на семейство и приятели, Stromae издава албума Multitude през 2022 г., който за мен лично се превърна в истински фаворит!

Признавам, отдавна не бях попадала на албум, който така да ме завладее от първото слушане! Интересно е, че в него има и българско присъствие – в песента Lenfer, която разказва за годините, в които Stromae е извън полезрението на публиката. Песента включва изключителните български женски гласове от един от най-големите български хорове в Париж, които те карат да настръхнеш! Multitude е албум, който е изключително истински и прочувствен.

За мен лично в него няма слаба песен

всяка носи по нещо от един артист, който не изневерява на себе си и своите музикални разбирания.

В интервю Stromae споделя, че често го карат да запише песен на английски, но той отказва. Според него това би било неестествено, защото ако не изпълняваш на майчиния си език, то не би могъл да изразиш онова, което е истинско и близко до теб самия.

Песента Santé се превръща в първи сингъл от албума, който бързо привлича вниманието на целия свят. С него Stromae заявява своето завръщане към света на музиката, на който принадлежи. Само преди няколко месеца артистът бе един от изпълнителите на фестивала Coachella, заедно с Хари Стайлс, Били Айлиш и редица други световноизвестни музиканти.

Като току-що завършила френска гимназия и насочила се към висше образование във Франция, Stromae ми помага не само с прекрасната си музика, но и с по-доброто научаване на френския. За много хора френската музика да остава неразбрана не само заради езиковата бариера, но и заради все по-комерсиализирания звук. Но за мен Stromae е артист, с когото извървях целия си гимназиален път.

Все още помня как в осми клас, когато тепърва се запознавахме с френския, учихме негови песни наизуст, въпреки че едва разбирахме какво се пее. Пет години по-късно преоткривам думите му, изпълнени с частица от неговия живот и лични преживявания. Stromae ни допуска до себе си, разговаря с нас, макар и отдалеч. Ние и той сме в един голям театрален салон, но със спусната завеса. Той е зад нея, но е все пак там – близо до нас.

От Яна Пеева

 

Може да харесате също: