Мода, вдъхновена от улицата

Сподели с приятели

Пишем за улично изкуство. Нима модата не е точно това! Затова решихме да скочим в новия сезон с няколко идеи за мода, вдъхновени от  улицата.

Идеи за мода, вдъхновени от  улицата.

Едни от най-важните неща на планетата са онази вдъхновяваща тениска и онези дънки, захвърлени небрежно на леглото.

Абсолютно всеки човек е изпадал в ситуация, в която не му е оставало време да подбере дрехи за деня.
Търсейки вдъхновение, осъзнаваме, че вече отдавна сме го намерили. То е съвкупност от всичко, което мислим и изпитваме. Попило е от припева на последната песен, която сме изслушали в Spotify. Откраднало си е малко и от резюмето на последната книга, чиито страници сме прелистили, вървейки по улицата. Улицата. Мястото, на което забелязваш онези мънички подробности, които те карат да се чувстваш жив. Една от дефинициите за “изкуство.”

1. Grunge Style

Първото ми предложение е свързано с нещо на пръв поглед грубо. Нека преминем към втори поглед! Гръндж стилът определено заема почетна позиция в света на модата. Той е символ на себеизразяването, протеста и отхвърлянето на всякакви стереотипи. “Гръндж” са старите, износени дрехи, вдъхновени от уличната мода, но също така и от музиката. Дрехи без грам блясък, но с тонове характер. Една от причините, поради които през 90-те тази мода е изригнала, била именно ниската цена на дрехите. Но в днешно време това нито е знак на бедност, нито на нехайство към външния ни вид. Идеята е да се асоциираме с музиката на хора като Кърт Кобейн, Крис Корнел, Лейн Стейнли и всички артисти, оформили гръндж сцената. Грънджът не е мода, а принадлежност, а карираната риза е нещо, което е толкова свързано с личността ви, че спокойно можете да я допишете във вашето CV.

Идея: бяла тениска с готин цитат, може би от типа на “From Art School”, за да е по-тематично. Карираната риза е абсолютно задължителна. Можете да я носите закопчана, разкопчана или съвсем деликатно да я вържете на кръста си. Ако изберете бяла тениска, ви препоръчвам черен/бял кариран панталон или черни/бели/сини дънки. Тъй като всеки път, когато си представя гръндж обувки, се сещам за Converse – обуйте някоя от техните звезди!

grunge style
свеж grunge стил с тениска с надпис

2. Bohemian Style

Бохо стилът е супер лек и екстравагантен, инспириран е от начина на живот на свободните по дух хора и на хипитата от 60-те и 70-те години. Тук отново може да се направи препратка към ерата на цветята и музиката нa Woodstock.  Единственото правило, което трябва да спазвате при него, е да експериментирате. По този начин бихте могли да изразите себе си и да покажете колко (не)официално, но пък все пак подходящо можете да изглеждате. Този стил се характеризира с дълги едно- или разноцветни поли и рокли, разни плетива, панталони тип чарлстон, бродерии, дантели и разнообразие на аксесоари.

Идея: къс плетен топ с дантели (в цвят по избор), съчетан с цветен панталон. Заложете на най-различни бижута с пера, камъни, звездички и прочие. Ако искате да придадете по-романтичен привкус, добавете венец. В този случай кецове определено няма да бъдат подходящи, така че опитайте с каубойски ботуши.

boho стил
бохемски стил в модата с кроп топ

3. Casual Style – типичен пример за мода от улицата

Така нареченият “небрежен стил” е изключително разнообразен. През 70-те идеята му е била да се превърне в специален начин на обличане – от една страна скъп, а от друга – прост и удобен. Можете да се възползвате от него за всякакви поводи, независимо дали формални или пък не. Дрехите в този стил доста лесно се комбинират с аксесоари. Мисля, че единственото, което ви трябва, за да успеете да се преобразите така, е вашето въображение. Опитайте да подчертаете индивидуалността си.

Идея: подберете любимите си ризи, тениски, джинси/дънки. Старайте се да изглеждате естествено и да ви е комфортно. Добавете разни аксесоари от типа на часовник и гривни. Маратонките на Adidas са ключови за небрежния стил. Но все пак ако сте като мен и не харесвате маратонки, кецове също вършат работа.

casual style
ежедневен стил в градската среда

4. Street Style – момчета

Небрежни с уличен стил. Той става известен през 50-те, показвайки модни съчетания, които са по-атрактивни от приетите норми за обличане. Разликата между уличния и спортния стил е фактът, че street-ът е по-подходящ за хора, които са част от някоя субкултура. Уличната мода владее изключително много страни по света. Тя е различна и нетипична, непрекъснато променяща се. Lookbok-ът й съчетава маркови облекла със second-hand дрехи и аксесоари. Надявам се, че не се чудите какви са основните правила… няма такива!

Идея: тениска/блуза/суичър със симпатичен текст. Обуйте широки джинси и се постарайте те да си подхождат с горната дреха, която сте избрали. Ако изборът ви е тениска, яке от деним би стояло доста добре. Добавете всякакви метални или кожени аксесоари, сложете любимия си часовник. Препоръчително е да обуете кецове/маратонки.

street style
улична мода за момчета

5. Handmade – за всеки по нещо

Ръчната изработка е магнит за окото. Няма значение дали имате определен моден стил, няма значение и дали сте човек на изкуството. Където и да сте, просто се разходете. Излезте навън, огледайте се наоколо. Потърсете вдъхновение. Може да го намерите на най-неочаквани места. Прочетете няколко страници от любимата си книга, усмихнете се на случаен човек. Колкото и да е странно, това наистина помага. Докато се усетите, ще ви хрумнат какви ли не идеи, свързани с handmade дрехи и аксесоари. В случай, че нямате време, за да успеете да направите нещо, потърсете артисти в града ви, които творят. Идете и си поговорете с тях, кажете им какво харесвате и какво не. Винаги разговорите с хора на изкуството са полезни. А ако не одобрите техните идеи, ето няколко от мен:

Handmade t-shirt – вземете обикновена тениска, дори и вече да е използвана. Боя, четка и въображение. Изобразете нещо, което ви харесва. Ако не можете да рисувате, просто напишете нещо. А ако имате вече тениска, но не знаете каква връхна дреха да облечете – яке от denim.

Handmade bracelet – нуждаете се от ножица, тиксо и колкото вида прежда искате. Отрежете преждата така, че да стои добре на ръката ви. След това направете малък възел и продължете по този начин докрай, като, разбира се, преди това оставете празно място, за да завържете.

мода от улицата: handmade тениска
ръчно оцветена тениска

Улицата е вдъхновение за много неща. Тя ни вдъхнови и за материала “Мода, вдъхновена от улицата”.

От Ния Андонова

Може да харесате също: