Стикерите като форма на улично изкуство

Сподели с приятели

Намираме се в осемдесетте. Времето на пънк и поп културата, зараждането на движенията за промяна на света чрез изкуство. Улицата е най-известната сцена. Около нас виреят скейтъри, обсебени от графити и стикери – лепят ги навсякъде – по дрехи, скейтборди, обувки. Идва и желанието гласът им да бъде чут, затова в следващите десетилетия ще се срещнем с много ярки единици, променили завинаги образа на улицата и на света, какъвто го познаваме.

Гигантът

Именно от скейт обществото се появява първият световно известен стикер, който е добре познатият „Andre The Giant Has a Posse” на Шепърд Феъри. Образът на Андре – Гигантът може да се срещне из цял свят в най-различни форми и версии, най-често с OBEY под снимката. Оттогава стикерите се превръщат в основен елемент в графичния арт пейзаж – от големи залепени плакати до ръчно нарисувани дизайни.

 

Достъпността и връзката с обществото са основни характеристики на стикерното изкуство. То, подобно на уличното, се крие в сивата зона между закона и нарушаването му. Лесно за поставяне дори през деня, то улеснява доста артиста, за разлика от графитите.

„Харесвам стикери, защото те оставят следа, която може да повлияе на настроението на човека, да предизвика мисли и да вдъхнови реакция. Харесва ми, че стават част от движението на улицата, погълнати от населението.“ – споменава Феъри в свое есе.

 

Уличен художник под псевдонима Золтрон (Zoltron) през 2002 г. основава Sticker Robot. Това е компания, която печата стикери за художници и дизайнери по целия свят. Золтрон е известен също с плакатите и сътрудничеството си с музикалния свят. Стилът му е нещо свежо и емблематично, което засяга важни теми в обществото.

Пътни знаци

Малки неща в ежедневието ни могат да ни накарат да се усмихнем, а именно това е целта на Клет Ейбрахам. Работата му акцентира пътни знаци и улични табели, придавайки им живот по закачлив начин. Срещат се из цял свят и помагат на всеки един град да блесне с оригиналност.

 

Инициативата на Stelleconfuse обръща внимание на проблемите, засягащи планетата ни. Някои от посланията на артиста са „Засади дърво“, „Свържи се с природата“ и т.н.

you are beautiful

В крайна сметка, изкуството на стикерите е признато от други художници като ефективен и артистичен начин за популяризиране и разпространение на информация за другите им арт проекти. Матю Хофман създава стикер „Ти си красив“, който да лепи на обществени места, за да разпространи приповдигнатото си послание. Докато изкуството на Хофман все още може да се счита за вандализъм, проектът не е с такава цел. Вместо това се набляга на самото съобщение „Ти си красив“.

 

Художниците Дейв и Холи Комбс възприемат начина, по който графитите трансформират публичното пространство, по личен начин.

То (графитите) е изкуство във висша форма: чисто, безкомпромисно, провокативно.

Като художници те искат да илюстрират въздействието на графитите върху съзнанието на хората, затова създават кампанията със стикери Ban Comic Sans като свое допълнение към пейзажа на графитите.

Berlin, Germany, September 7, 2019 Street Stickers and Variety of Different Stickers Street Art in Berlin
Законно или не

Интернет помогна за запазването на общността от художници на стикери. Артистите вече могат да търгуват и споделят стикерите си по целия свят чрез уебсайтове, посветени на уличното изкуство и стикер изкуството. Докато политиците обсъждат идеята за легализиране на графитите, някои улични художници настояват уличното изкуство да остане незаконно. Така ще запази първоначалната си идея – да разказва истории от отхвърлянето от обществото и да бъде глас за всички, нуждаещи се от него.

 

Ако сте вдъхновени да създадете свои собствени стикери, е по-лесно и по-достъпно от всякога да участвате в движението на стикери с онлайн производителя на стикери StickerYou. Придайте живот на въображението си!

 

Може да харесате също: