Space Oddity – Вечното пътуване на майора

Сподели с приятели

50 години от издаването на легендарния сингъл Space Oddity

Датата е 11 юли 1969 година. След пет дни от Земята ще излети „Аполо 11“. Цялото човечество е затаило дъх пред бъдещето. Пред космоса.

Точно в тази обстановка на пионерски трепет, се случва едно събитие, което завинаги остава в музикалната история. Дейвид Боуи издава „Space Oddity“. Песента, разказваща ни за космическото пътуване на Майор Том е чудесно съгласувана с цялостния дух на десетилетието.

Интересен факт е, че сингълът има слаб старт. Едно от най-влиятелните радиа – BBC, отказва да го разпространява, докато космонавтите от „Аполо 11“ не се завърнат благополучно на Земята. Това създава нежелано забавяне, което, акомпанирано с включването на песента в рекламата на недотам успешния мини музикален инструмент Stylophone, препъва Майора към висините на музикалните класации.

Въпреки препъникамъка, скоро песента влиза в топ 5 на британските класации, както и има добър успех на американската сцена. И не на последно място, тя се превръща във вечна емблема на Боуи.

.

Клипът е приятна препратка към вдъхновителя на песента, а именно легендарния филм на Стенли Кубрик – „2001 – Космическа одисея“. Футуристичните кадри на звукозаписна техника, електриково-зелените графики, както и извънземният, андрогинен вид на изпълнителя със сигурност допринасят за последвалата популярност на видеото… Дори 50 години по-късно.

Ако вече сте се качили на вълната на глем-рок легендата, препоръчваме ви да си припомните специалната ни музикална селекция, посветена на Боуи. В нея ще чуете познати и не толкова популярни парчета, ще разберете за връзката между музикалните и кино образи на изпълнителя и ще чуете още любопитни факти.

Боуи, безспорно един от най-влиятелните артисти на нашето време. Неговия почерк днес можем да открием в музиката на цяла една нова генерация артисти.