Записки по Sofia Live Fest 2023

Сподели с приятели

През последния уикенд на юни София изглеждаше празна. Дори Шишман, Шипка, че и шармантната Шаварница бяха притихнали, въпреки че времето най-накрая стана подобаващо лятно. Може би си мислите, че повечето софиянци са забегнали към морския бряг заедно с големите нощни клубове и музикалните събития на сезона. А всъщност повечето се бяха скрили на Арена София/Колодрума в Борисовата градина за Sofia Live Fest 2023.

Тази година фестивалът представи еклектичен плейлист,

сякаш със специален фокус към експерименталната и ъндърграунд музиката. Изпълнители като Me & My Devil, Unkle, Benny Sings, Alina Pash, Bulgarian Cartrader (да назова само някои лични любимци) се вихреха по сцената и намериха своите нови най-големи фенове. Те представляваха различни жанрове и течения в музиката, но и различни култури и държави. Насладихме се на български, френски, украински, австралийски музиканти и така, без да напускаме дома, попътувахме около света. Но кулминацията на фестивала определено беше небезизвестният мултиинструменталист Chet Faker.

Аз, честно казано, не си го представях на външна сцена, тип малък стадион.

В моите очи Chet Faker бе една нежна душа,

която вирее само в зали, че даже по-скоро в малки запушени клубове. Музиката му е както достъпна, така и не за всеки. Отнема много внимание от страна на слушателите, за да оценят многото пластове и хармонии, и мелодии, и дисонанси, с които Chet работи умело и смело. А от техническа гледна точка отнема доста прецизна настройка, че да може да се чуят и диханията тишина, които добавят плътност и емоция към изпълненията му.

Познавайки Борисовата градина като център на градския шум, където винаги се чуват и колите, и гълчава от тълпите неделни хора, не виждах как дори Chet Faker ще успее да се пребори с шума и хаоса, поне без да останем без тъпанчета (което би му отнело хляба, а на нас — храната за душата).

И той действително не се пребори с шума,

а го използва като още един пласт в музиката си. Грозното грачене на гарваните придоби съвсем различни качества под съпровода на Talk Is Cheap. А и персоната на Chet Faker на живо е всъщност толкова хипнотизираща, че светът около нас можеше и да изчезне, но никой нямаше да разбере. Накратко, абсолютно опроверга моите съмнения и доказа, че на този сложен микс от джаз и електроника/EDM, с който е известен, може да се танцува и пее навсякъде и по всяко време.

Атмосферата на фестивала също предразположи публиката да забрави за останалия свят и напълно да се потопи в музиката. Многоцветната украса, множеството лампички и удобните места за отдих по поляната превърнаха сивия Колодрум в един арт оазис. Дори само влизането през малък подлез, след който пред теб се открива гледката на стотици усмихнати и въодушевени меломани, си заслужаваше преживяването. Без да преувеличавам,

Sofia Live Fest е едно от събитията, които променят облика на нашата столица.

След като така успешно стартирахме сезона на музикалните фестивали и летни концерти в София, целият екип се подготвя за следващите ни открития и приключения. Чакаме с нетърпение да ви срещнем с любимите ни изпълнители по света и у нас, а и да срещнем вас някъде по поляните на парковете и стадионите пред сцените на незабравими фестивали.

От Яна Ц. Пеева

 

Може да харесате също: