София: Литературни четения

Сподели

Лилия Якимова – 91 Немска езикова гимназия, София , От първо лице – от първо сърце

София чете. И не е за вярване, но София не просто чете, ами и слуша и попива. Редовно се организират събития, които можем да поставим под общото наименование литературни четения. Срещат се под различни форми: представяния на книги, често дори дебютни, поетически вечери, трубадурски двубои (състезание между двама писатели, понякога с импровизации) и изобщо мероприятия, на които авторите сами представят произведенията си. На каквито и вариации да се натъкнете обаче, едно е сигурно – ще ви докоснат истински!

Потъвате в една топла и уютна атмосфера, но без да се давите, а напротив, чувствате се живи. Времето спира, за да послуша и то малко поезия или проза. Проблемите от ежедневието сякаш престават да ви се натрапват, за да отстъпят място на някои и други позаспали чувства и емоции, я радостни, я не толкова. И със сигурност ще ви трогнат.

Не се притеснявайте да присъствате на подобно събитие дори ако до този момент не сте чели произведенията на автора. Това е една прекрасна възможност да се запознаете с творчеството му! Ако пък сте изяли всичките му книги заедно с кориците, не се заблуждавайте, че няма какво ново да научите и, по-същественото, да почувствате. “Чете се по три начина: първият – четеш и не разбираш; вторият – четеш и разбираш; третият – четеш и разбираш даже това, което не е написано.” (Яков Княжнин, и той творец).

На едно литературно четене безспорно вникваш по-дълбоко в текста и четеш между редовете (или по-скоро слушаш, докато авторът излива пред теб душата си).
Всъщност магията като че ли идва именно оттам – писателите прочитат своите лични думи, дошли от тяхното собствено сърце. Замлъкват, отново продумват, четат бързо и високо, после бавно и ниско. Така у читателят се събуждат още чувства и творбата се превръща в нещо повече. Мълчанието след някой стих или изречение може да означава, че историята зад произведението е по-дълбока, отколкото предполагате. Натъртването на някоя дума или на място, където никога не сте и помисляли да поставите интонация, обръща представите ви за творбата на 180 градуса. А едно леко трепване в гласа сякаш разкрива тайни от зад кулисите. „Тя“ вече не е просто „тя“, а „любовта на живота ми“. Дори нещо толкова обикновено като „лъжица“ може да се окаже „лъжицата на баба от онзи сервиз, подарък от еди-кого си, която сега седи потънала в буркана със сладкото от вишни“.

И освен вкусовите предпочитания на роднините на автора имате прекрасната възможност да опознаете и характера и поведението на писателя. Успокояващо е да видите например, че и идолът ви понякога страда от сценична треска. Можете да чуете дали, как и на какво се смее или дали очите му ще се насълзят, докато гледа публиката или чете. Влизате в обувките му и се сгушвате на топло. И не излизате, поне не и до края на литературното четене.

А това обикновено е времето, в което можете да се запознаете със самия автор. Това може да варира от здрависване с автограф и евентуално селфи за финал до някоя и друга дискусия за произведенията или живота като цяло. И във всеки случай си заслужава да преглътнете стеснителността си и да излезете от кутията, в която вероятно сами сте се затворили. Ако не се доберете до автора, то поне ще срещнете много хора с интереси, сходни на вашите, и можете да завържете доста нови запознанства.

И като оставим това настрана, да присъствате на едно такова събитие означава също да покажете подкрепа към българската литература и творчеството, защото истината е, че талантливи хора се срещат под път и над път (но вече почти никой не качва стопаджии).

За финал ето няколко места, където често се организират четения и срещи с автори: литературен клуб „Перото“, „Бар Дак“, книжарница „Гринуич“, Столична библиотека (скоро започна поредицата „Дебюти в Столична библиотека“) и други. Идете, почетете и послушайте душевни излияния от първо лице, от първо сърце, защото литературният свят си струва да бъде опознат.

Още материали на екипът от 91 Немска езикова гимназия може да прочетете на сайта на  SWW- https://sww-online.com/

Източник на снимката – Фейсбук страницата на клуб “Перото”

 

Може да харесате също: