ПРОфесионалистите: Как изглежда социалното предприемачество в България?

Сподели с приятели

В третия епизод на поредицата “Професионалистите” се срещаме с Иван Стрижлев, част от управленския екип на “Враца софтуер”, и Десислава Джипова, изпълнителен директор на “Социалната чайна”. Това, което ги обединява, не са заеманите високи позиции, а фактът, че и двамата застават зад каузи в професионалния си живот. Разговорът ни е посветен на социалното предприемачество.

“Враца софтуер” си поставя за цел да предлага качествено образование на врачани в IT-сферата, за да могат те на по-късен етап да работят предизвикателна и добре платена работа в родния си град. “Социалната чайна” пък е заведение като всяко друго. Разликата е, че предоставя на младежи, израснали без родители в социални институции, възможност за първа работа, която да им помогне да се интегрират в обществото.

Макар и Иван, и Деси да не възприемат себе си като социални предприемачи, не може да се отрече, че тази титла като че ли най-много им приляга. И двамата гости в студиото притежават всички качества, необходими на един човек в сферата. Те са отдадени на крайната си цел повече, отколкото на каквито и да е лични облаги. Те често жертват както от свободното си време, така и от паричните си печалби в името на своята кауза.

Не на последно място, те работят в посока създаване на устойчиви проекти. Дейностите им са много повече от благотворителни кампании. Те са бизнес модели в своите напреднали стадии на развитие, които могат да гарантират постоянна подкрепа за хората, към които са насочени.

Този потенциал не остава незабелязан

В рамките на инициативата си “Да отворим кръга”, която цели да допринесе за намаляването на бедността и социалното изключване в България, мултисекторната коалиция на Reach for Change и ING се свързва с “Враца софтуер” и “Социалната чайна”. Кани ги да се включат в програмата “Готовност за разрастване” за възможност да получат финансиране от 20 000 лева и бизнес консултиране. 

Екипите на Иван и Деси с ентусиазъм откликват на предложението и накрая са отличени за перспективността на инициативите си. Сега им предстои да получат експертна помощ от специалистите на “Да отворим кръга” – чрез нея те ще развият своите стратегии за скалиране и ще изградят нов бизнес план, чиято цел е да разпространи позитивното им влияние на повече места в България.

А каква е крайната цел на социалното предприемачество и за тях лично?

На този въпрос и двамата гости в студиото дават единодушен отговор – проектите им да престанат да съществуват в бъдеще, защото социалните проблеми зад тях са били преодолени. Този начин на мислене разкрива и още една необходима на всеки социален предприемач характеристика – адаптивността към промените. 

Искате да чуете за други полезни умения в “професията”? Какви стъпки можете да предприемете, за да навлезете в нея? Дали ви трябва някакво специално образование? Или кои са най-трудните, но и най-удовлетворяващи моменти от живота на социалния предприемач? Разберете отговорите на тези и още много други въпроси:

В Spotify

Харесайте, споделете и очаквайте още епизоди за света на професионалистите –

в Spotify, Mixcloud, Google Podcasts и Apple Podcasts

Може да харесате също: