Single – темата ни през февруари

Сподели с приятели
Статии по темата:
➡️ Flowers на Майли Сайръс: Освобождаваща и токсична

 


 

Св. Валентин днес е сякаш повече светило, отколкото светия. Представям си го като някоя леко отнесена холивудска звезда, която с махване на ръка венчае, разделя и показва собствената си обич. Такъв имидж са му програмирали рекламите покрай крайно комерсиализирания му празник.

„Романтизираме“ ли прекалено романтиката?

Може би да. И най-добрият пример за това е основната асоциация, която хората имат за думата single. Single не само като необвързан, а дори по-скоро като търсещ някого. До такава степен сме приели single за тъжно състояние на човека, че се е наложило създаването на израза „Single Pringle that does NOT want to mingle“. Оставям го за свободен превод.

Singlе обаче е и единична плоча. Може да побере само една песен, но в космическо качество (поне по реклама). В дигиталната ера е и просто парче от предстоящ албум, с който музикантът предизвиква интерес към новите си творби. И носи на мениджърите му: 1) пресни премии и 2) прогноза за успеха на неиздадената тава. Тоест single може да е черешката на една торта.

Singlеfile ходим, когато няма място за всички на софийски тротоар с плюещи плочки. Сравнително политически некоректният превод е „индианска нишка“. Може да се каже тогава, че single понякога е инстинктът за самосъхранение.

Singlе file е указанието на професора, което пренебрегваме, защото цялата ни гениалност не може да се побере в един документ или една папка. Така single може да е просто самоизтъкване (невинаги в лош смисъл).

Singlе е вид хотелска стая или общежитие за един човек. Едно легло, един гардероб, една баня с тоалетна (ако е джиджано общежитието, обикновено на собствената баня ѝ се казва „гъзария“). Всичко нужно за временното пребиваване на сам човек. Тогава single е независимост и свобода.

Singlе shot е еспресото, което пием за удоволствие. Това, от което не очакваме да ни събуди от раз за натоварен работен ден. Може би single е за ценителите.

Singlе-shot са и сцените от филм, които са снимани наведнъж. На един единствен дълъготраен дъх. Обикновено са едни от най-трудните за заснемане и са високо ценени от разбирачите. В случая single си е майсторско начинание.

Единичен. Единак. Единство. Единение.
Single може да е толкова много повече от необвързан човек, но тайно и заклет романтик. Едно е сигурно обаче: не означава „сам/-а“. През февруари заедно скачаме смело в сингулярността и ще видим докъде ще ни отведе.

За авторката на илюстрацията:

Жана Миткова (@jeannelefthand) е летен човек и илюстратор, който живее и работи в София. Започва да се занимава с илюстрация преди 4 години, но винаги се е вълнувала от формите на визуалното изкуство. Като неуморен пътешественик обича да пътува със стария си аналогов апарат или малък скицник.

В момента експериментира с нови техники и изследва взаимоотношенията между хората, природата, вътрешния и външния свят. Някои от клиентите ѝ включват FineActs, Brand Nu Studio, Villa Velis. Част от изложбите, в които е участвала са „Made in Leshten”, „FIG 2 | My Head Is a Photodump”, „[mer]mory „exhibition and experiences”.

 

Може да харесате също: