Shura, Forevher – IndieAir /Music Hunters/

Сподели с приятели

Forevher на Shura: нежен, свеж, малко меланхоличен синт-поп албум

Този епизод на IndieAir ни запознава с втория албум на британската изпълнителка Шура. Shura e псевдоним на Alexandra Lilah Denton, родена и израстнала в Манчестър. Дебютът ѝ е през 2014-та, когато издава песента “Touch”. Две години по-късно Шура издава първия си албум Nothings Real. Интересен факт е, че на една от песните – 2Shy – Mumford and Sons правят кавър. Вторият ѝ албум – Forevher от 2018-та – я извисява до свъвсем друго ниво. Ритмично песните стават по-грууви, синтезаторите са топли и изпълващи със смисъл, и тя успява много по-фокусирано да предаде чувствата си.

Side effects

Side effects грабва с грандиозния си, танцувален припев и заразното щастие, което е пропито в акордите на пианото, фънки баса и бийта. Бриджът на песента е от онези, които те потапят целия в енергията на песента, и не те пускат на повърхността. Песента е за еуфорията, която чувстваш, когато казваш чао на старото си аз и намериш силата да бъдеш по-добър. Всичко е възможно, можеш да докоснеш тавана с крака. Прекрасна метонимия за целия албум и подходящ старт за потапянето в него.

Обложката на албума изразява тематиката му умело. Образът на момичето в центъра, и ръката на човека който я целува на рамото ѝ, показва топла нежност и интимност. Това пасва и на звуковата и смислова естетика на албума. Синьото е цветът на водата, на чувствата, на тъгата. Присъствието му на обложката загатва за болката, която човек може да чувства, дори когато е щастлив. Да адресира и щастливите, и болезнените аспекти от живота според мен е много добър избор от страна на музикантката. Това е много човешко, прави музиката много достъпна и позволява всеки лесно да намери себе си в нея.

Tommy

Тази песен обръща внимание на въпроса как се преживява загубата на обичан човек. Трябва ли да оставайки му верен да се лишаваш от човешка близост и щастие? Редно ли е в името на този човек и именно заради неговата любов да потърсиш щастието за себе си? Протагонистът в песента избира втория вариант. Този протагонист е истински човек, който заговаря Шура случайно в американски дайнър. В бриджа след първия куплет той се чуди дали покойната му жена знае, че той кара през щатите за да вечеря с друга. Интензивните синтове в инструментала наелктризират атмосферата и предават неспокойствието и напрежението, което Томи чувсвтва по въпроса. В припева настроението се сменя, чрез ритмичните акорди на пианото става спокойно и Томи си отговаря на въпроса, въвеждайки нова гледна точка: im in heaven without you, but ill be alright – въпреки нейната липса, той ще бъде щастлив.

След втория куплет, Шура използва същия бридж, със същата драматична настройка, но въвежда гласа на жена му, която му казва „да, знам че вечеряш с друга“. Следва същия припев, но този път има нов смисъл – im in heaven without you, but ill be alright изразява благословията на жената Томи да бъде щастлив. въпреки че тя е в рая без него, ще бъде добре, защото той е щастлив. Песента свършва внезапно, отрязва акорда по средата.

Princess leia

На същата тематика е и непосредствено следващата песен в албума. Както се вижда от заглавието, Princess leia е повлияна от Кери Фишър и удара, нанесен на Шура от смъртта ѝ. Лирическата героиня е в безтегловност от загубата, изразява несигурност от собственото си съществуване. Тя се пита “How can I be sure im still alive?”, а малко гласче между тактовете казва “Im not”. Цялата песен представлява размишления върху смъртта – как нейната собствена смърт би се отразила на близките ѝ, как човекът, чието тяло са пренасяли на същия полет, се прибира у дома, въпреки че не се връща обратно. Това също е по действителен случай. Следва разкритието на Шура че цитат „смъртта е сервирана като газирана напитка. Дори не я исках, но е комплентарна“. Тя е нещо, което просто върви с живота. Това също е и любимият цитат на Шура от албума.

The stage

За баланс на двете тъжни песни, четвъртата песен в подкаста е по-мажорната и щастлива “the stage”. Тя е романтична песен, разказва за еуфорията от първата среща с човек, когото много харесваш. Започва с ооо ще се целунем ли, много съм развълнувана, обещах ти устните си в писмен вид. В писмен вид, защото в действителност тази връзка е връзка от разстояние – в предишната песен лирическата героиня слиза от самолета и веднага си включва телефона, за да се свърже с любовта си. Благодарение на технологиите, разстоянието не пречи на любовта им да е силна. Ние усещаме колко точно силна е тя в тази песен, която ще чуем. Ритъмът е бърз и напорист и репрезентира ускореното сърцебиене на Шура по време на срещата ѝ, която е била по времето на концерт на американската група MUNA. Срещата е много романтична, а героинята се чувства жалка да признае, че не вижда сцената, защото гледа към приятелката си. Всъщност Шура споделя, че отчасти е написала този текст буквално, защото обикновено не вижда сцената на концерти защото е ниска. #relatable

За повече за изпълнителката, албума и песните, слушайте подкаста!