Шепърд Феъри – графити артист, скейтър, говорител на улицата

Сподели с приятели

В поредицата Street Art говорим за артистите, които избират да изразят мнението си по начин, който да остане завинаги запечатан по стените и да стигне до възможно най-много хора. След като ви разказахме за Жан- Мишел Баския, сега ви срещаме с Шепърд Феъри- графити артист, скейтър и говорител на улицата.

Шепърд Феъри е роден на 15 февруари 1970 в Чарлстон, Южна Каролина. Учи в Rhode Island School of Design, което е частно училище, прочуто с артистите завършили там.

За пръв път привлича вниманието на хората със своя „Andre Giant Hass a Pose” по време на кампания със стикери именно с неговия облик. За историята на произведението разказва, че докато работел в магазин за скейтборди и печатал тениски видял снимката на Андре във вестника, при което отпечатал лика му на множество малки стикери, които биват разлепени из целия град и стават ъндърграунд феномен.

Този постер дава и начало на създадената от него серия OBEY. Творчеството му е граница между материалното и комерсиално звучене в Америка и новото, иновативното и свежото.

Изкуството не винаги е предназначено да бъде декоративно и успокояващо, всъщност може да създаде неудобни разговори и да стимулира неприятни емоции.

Творбата, която го изстрелва моментално под светилните на прожекторите, е създадена по време на кампанията на Барак Обама през 2008. В свое интервю Феъри разказва, че идеята се е родила в труден период в живота му. Описва постера си „искрен и оптимистичен“, а времето , в което е създаден цинично. През 2015 Шепърд дори издава книга, наречена „Covert to Overt” с негови картини и постери. За нея споделя, че творбите му са насочени към хората, които искат да гледат изкуство на улицата, там където всъщност живеят, а не в галерии и елитни места.

На улицата хората не са лицемерни. Ако нещо им харесва ще кажат, че им харесва. Същото е и ако мислят, че не става.

 

Като отдаден хуманист, Феъри активно участва в обществени събития,  паради, протести, дарява средства и дори създава творби, които насочват вниманието ни към актуални политически и социални проблеми. Марката му за дрехи Obey Clothing ръководи The Obey Awareness Program, с която Шепърд подкрепя каузи и дарява 100% от спечелените пари на фондации в които вярва.

Мисля, че изкуството има способността да улавя въображенията на хората и да ги кара да мислят, че е възможно повече.

 

Ръководи и организацията Reaching to Embrace the Arts, която снабдява училища и студенти в неравностойно положение с художествени материали. Подкрепя много различни каузи- музикалното образование за ученици в държавни училища, медицински проучвания, движения за свободно изкуство, както и глобални теми като борбата с насилието, глада и бездомните хора.

Изкуството на Шепърд Феъри не само преобразява града, но и променя духа му, въздейства с дълбокия си смисъл и се бори с три от най-тежките симптоми на обществото ни- ксенофобия, лъжи и цинизъм. Нима това не е основната задача на Изкуството на улицата.

Уличното изкуство, разбира се е и политика, защото е незаконно, така че самият акт на неговото извършване е акт на предизвикателство.

 

От Рая Сотирова

Екипът на Teen Station в АЕГ “Гео Милев”, Русе  се събра и работи благодарение на проекта ни “Мрежа Училищни медии”, който реализираме съвместно с програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух”, с подкрепата на Фондация “Еконт”.