„Истински детектив“ – първи сезон

Сподели с приятели

Упадъкът на морала и надеждата

„Истински детектив“ е един от любимите ми сериали. Обожавам го! Темите, които разглежда, са представени във всеки един аспект на сериала – сюжета, обстановката и най-вече в образите на двамата главни герои – изиграни брилянтно от Уди Харелсън и Матю Макконъхи. Всички тези критерии носят на сериала рейтинг от 9.0 в IMDB, 87 от 100 в Metacritic, както и няколко номинации и награди. Spoilers ahead! (Ще се опитам да няма много)

 

 

Водещата линия в сериала е философията на нихилизма и песимизма. Тя е всеобхватна и присъства във всички сфери на живота на героите и мястото, в което живеят. А то е Луизиана. Щатът е представен с пусти и изоставени индустриални сгради. В комбинация с характерните за Луизиана блата се създава чувството за упадък. Този упадък се пренася и в обществото, в което живеят двамата герои – външното западане се пренася и в морала, долавя се при почти всички герои. Цялата тази атмосфера създава вакуум – действието се развива в продължение на 20 години, но светът, в който Харелсън и Макконъхи живеят, не се е променил.

Престъплението също следва линията на нихилизма и упадъка. Намерена е мъртва жена, най-вероятно участвала в ритуал. Този окултистки елемент с развитието на случая ще послужи за достигане до тъмни култове, примесващи вуду с религия, и тайни, които се крият от жителите на щата.

Разследването на престъплението дава поводи за коментари, които засягат обществото. Един от най-добрите е за църквата. Докато разследват, двамата герои правят визита на църква под открито небе, за която се твърди, че жертвата е посещавала. Попадат на следната сцена – дълбоко травмирани хора, търсещи божественото спасение. В същото време оставят от малкото си останали пари като дарение за църквата. Ръст Кол (героят на Макконъхи) коментира, че търсенето на божествената награда спасява човека от това да се чувства безполезен. След години Ръст се среща отново с основателя на църквата, но го намира пропит, повлиян от външната среда.

Сюжетът (както казах) се развива в продължение на 20 години и е разделен на 3 фази – 1995, 2002 и 2014 г. Те представят различните стадии в отношенията между двамата протагонисти. През 1995 г. въпреки различията си решават началото на случая и обират лаврите за действията си. 2002 г. е повратна, Марти (Харелсън) и Ръст са се издигнали в професията, но след личен конфликт се разделят. През 2014 г. животът и на двамата се е променил – Марти е напуснал управлението, търси освобождение от вредните си навици и се опитва да се изчисти от миналото. Символично промяната във външния вид на Ръст –занемарения външен вид – противостои на запазените морални устои.

 

За образите на двамата главни герои: Мартин Харт е пример за токсичната мъжественост и емоционална незрялост. Представя себе си за обикновен човек със семейство и работа, които обича. Крие своите несигурности под образа на мъжкар, което създава у него чувство на безопасност. Не може и избягва да реши проблемите си. Ако се опита, той прави минималното, което само заплита още повече проблема. Опитва се да променя света, без да познава себе си. След 2002 г., когато губи почти всички, които обича, промяната е неизбежна.

Психологическият образ на Ръст Кол олицетворява философията на сериала. Живее според разбиранията си, че не е останало нищо добро в човечеството. Той не възприема нуждата да живее в свят, който тъне в разруха. Тези виждания за живота споделя по време на разпита си през 2012 г. и с Марти през 1995 г., докато разрешават случая. Възгледите му са резултат от неговата лична драма и работата в отдел „Наркотици“. Кол вижда най-тъмните страни, които човечеството притежава, което го травмира и кара да загуби вяра в живота. Когато се премества в „Убийства“, намира смисъл – дава отпор на злото.

В една от най-трогващите сцени прозираме надеждата в Ръст – в разказа за борбата между светлината и мрака и победата на светлината, носеща надежда, че светът може да е по-хубаво място.

„Истински детектив“ е един от най-дълбоките сериали, които съм гледал. Наслаждаваш се на брилянтна актьорска игра, дълбоки теми и сюжет, който те държи до края. Препоръчвам да се изгледа, защото си заслужава. Уместно е аудиторията да е над 16 години.

Рейтинг: 9.75/10

От Волен Чилов

За любимите книги на Волен през лято 2020 четете ТУК!

Може да харесате също: