Музиката на 70-те и нейните герои

Сподели с приятели

И от “The Swinging Sixties” плавно преминаваме към Музиката на 70-те… Музиката на 70-те оформя звученето не само на тази декада, но и на музиката изобщо. Как се случи това и кои са бандите и артистите, оставили най-ярка следа? За тях ще говорим в Podcast, а на финала ще добавим и плейлист в Spotify. Главните ни герои са Led Zeppelin, Pink Floyd и Queen. И неслучайно им посвещаваме този подкаст в седмицата, в която са родени Фреди Меркюри и Роджьр Уотърс.

PODCAST – Музиката на 70-те и нейните герои

 

Вълнуващи години с множество събития повратни за музикалния свят като разпадането на The Beatles през пролетта на 1970. Това са годините, в които набират популярност хеви метъл групи като Led Zeppelin, Deep Purple и Black Sabbath, които по-късно чрез стила си повлияват друrи легенди като Judas Priest и Motörhead. Те от своя страна дават старт на новата вълна от британския хеви метъл през 80-те.

В периода от 1970 до 1971 със смъртта си Джанис Джоплин, Джим Морисън и Джими Хендрикс дават старт на Клуб 27, оставяйки множество съкрушени фенове след себе си, но и своето отражение в музиката.
Поджанрове като арт рок, прогресив рок, пънк и реге се развиват и популяризират през 70-те и ни оставят с вечни изпълнители като Pink Floyd, Ramones, The Clash и Bob Marley.

Артистите преминават от ерата на любовни песни (не че и такива ни липсват през 70-те – всички сме слушали Love of my life на Queen или Angel на Aerosmith ) към повече текстове, обърнати към вътрешния ни свят, но и отразяващи различни социални теми. Групи като Pink Floyd имат множество песни, с които адресират различни политически проблеми. Всичко това носи разнообразие и нова посока на развитие, което отеква и днес.

70-те са повече от златна ера за рока – те са предшественик на всичката чудесна музика, която е дошла след това.  Това десетилетие роди много знакови артисти, които можете да слушате и в специалната ни Spotify селекция.

От Зора Ибрахимова и Мария Димитрова