Прея – Lo6 Navik, Ревю

Сподели с приятели

„Lo6 Navik“  на Прея е новото пристрастяващо, свежо и вълнуващо грууви синт-поп парче.

С него тя ни показва къде е днес, както музикално, така и концептуално. То е тийзър за първия ѝ албум, както и подготовка за предстоящото ѝ турне, което стартира на 30 май в София и продължава с втора спирка на Капана фест в Пловдив.  

Песента започва спокойно и свежо, подлъгвайки слушателя, че това го очаква за напред. Изведнъж обаче с помощта на тлъстичък бас прелива в основния хуук, който чуваме по-късно и в припева: зареденият, енергичен и целеустремен нагоре риф, противопоставяйки се на бълбукащия отдолу синт, създава усещането за пространство, което Прея умело запълва с разпяването си.

Първият куплет тръгва напевно и уравновесено, подправен от вкусното (но за съжаление еднократно) „О йе, у лалаа“. Повтаряйки началото, спокойният старт е разнообразен от смяна в динамиката на мелодията. Разнообразието е като че ли лайтмотивът на композицията на песента, с оглед третата различна вокална мелодия, която чуваме след първия припев.

За песен, която казва, че „всичко е въпрос на навик“, тя в нито един момент не ни оставя да свикнем с нея; постоянно се променя и зазвучава по нов начин. Напълно неочаквано влиза бриджът след последния куплет, който е  така дрийми и психеделичен, те кара изведнъж се почудиш, Прея ли слушаш или Тейм Импала. Това се обвързва с посланието на песента по много интересен, междуредов начин: колкото и да си привикнал с нещо, то все още може да продължава да те изненадва и да те държи под напрежение. От своя страна това повдига въпроса: трябва ли на всяка цена да се отърваваме от лошите си навици? Отговорът лесно се намира в песента:

През всичките близо 4 минути на „Lo6 Navik“ Прея нито веднъж не се взема прекалено насериозно. Самоиронията е факт още в заглавието – с употребата на шльокавица- но не се изчерпва само до там. Съсредоточеното каране на неподвижна кола в клипа, както и тегавите погледи, осветени от проблясването на лампичките по очилата от една страна идеално се вписват в склонната към прекомерна ирония вълна в съвременното изкуство. От друга тази самоирония ясно ни показва, че лирическата героиня всъщност няма намерение да предприеме нещо против lo6-ия си navik.

Дори не беше нужно да ни подкупва със сладкото пуделче във видеото: секси неоновата и екзотична естетика на клипа към „Lo6 Navik“, както и вълнуващият и мега грууви характер на песента я правят едно от най-добрите пролетни поп парчета, появили се по нашите географски ширини. Искаме още, Прея!

Teen Station подкрепя качествената българска музика.

От Яна Стойкова

Може да харесате също: