Революциите, които претворяват света

Сподели с приятели
Статии по темата:
➡️ Виктор Пасков и изкуството като форма на революция

От март месец стартираме нов проект: тема на месеца, която да ни вдъхновява и води. Започваме с “Революция” през март

Революциите са глава от учебниците по история.

Великата френска революция от 1789 г.
Пражката пролет
Арабската пролет

История, почти фикция за нашето поколение.

Но всъщност ние живеем в една постоянна революция. Въртенето на Земята около слънцето в науката се нарича революция. Музиката на XX век се е измервала в революции в минута. Цикълът на смяната на сезоните е революция.

Човекът е този, който променя значението на революция от “завъртане”, “постоянна промяна”, “прогрес” във “вътрешен тероризъм”, “смяна на режим”, “въоръжен протест.” Човекът е причината за тази нова дефиниция. А сега достигнахме повратната точка, където трябва да осъзнаем точно колко голяма е нашата сила да дефинираме света.

Във връзка с всички тревожни събития по света всеки един от нас е изправен пред най-важния избор в живота си:

Как да използвам тази сила, която очевидно човекът притежава, която и аз притежавам?

С помощта на социалните мрежи вече няма гласове в пустиня. Вече има само игнорирани и игнориращи, има заглушавани и заглушаващи, има обичащи и мразещи. Между двете крайности се крие изборът на съвременния гражданин. Никой няма силата да ти наложи кое да бъдеш. Можеш да оставиш решението в ръцете на друг, но и това е твой избор.

Днес трябва да изберем кое е значението на революция, което ще ознаменува XXI век. Изборът отново е в нашите ръце.

Ние от Teen Station избрахме да се върнем към оригинала и да направим своя собствена “революция” или по-точно: промяна. От месец март, с настъпването на пролетта, нашата Teen Station пролет е, че започваме да избираме по-отговорно темите, за които ще говорим. Културата и изкуството винаги ще останат наш фокус, но вече ще ги разглеждаме не като откъснати явления, а като малките социални революции, които те винаги са били.

За целта въвеждаме “Тема на месеца”, която да ни вдъхновява, води и обвързва в едно по-задружно общество, един “революционен комитет”, ако искате. Затова и темата на март 2022 е “Революция”.

Този месец ще черпим идеи от големите за това какво е революция: от революционния дисторшън на Джими Хендрикс, през революционните графити на Banksy, до тихата революция от вицове на българските “стари хипари” по Михаил Вешим. Ще ви срещаме с различни видове революции, но с едно послание: най-голямата революция е да обичаш другия, непознатия, безликия – без причина и напук на омразата, която се опитват да ти насадят. Революция е да култивираш енергията на надеждата, а не тази на страха. Революция е да водиш промяната, а не да приемаш, че цикличността на историята означава да се връщаме отново и отново към най-тъмните ѝ мигове.

Земята направи поредната революция около Слънцето и пролетта е на прага ни.

Дава ни се шанс отново да се преродим и имаме отговорността да направим избор как ще претворим света. Обичайте и няма да сгрешите в избора си.

 

Всеки месец ще ви запознаваме и с по един талантлив млад илюстратор.  Автор на илюстрцията в месец март е Ния. Тя е на 19 години и учи живопис в НХА.