Hayes & Y – “Blue”

Сподели с приятели

Hayes & Y – “Blue” : Ревю

Hayes & Y са една от най-вълнуващите изгравящи инди групи на световната рок сцена. Освен това ¾ от тях са българи. Затова следим развитието им с толкова интерес, колкото и национална гордост.

Когато Hayes & Y разкриха обложката на новия си сингъл, “Blue”, съвсем естествено човек би могъл да предположи, че „синьото“ носи значението на безкрайността на морето и небето, например, или пък на дълбоката екзистенциална тъга.

Сега, след като песента официално излезе, се поражда изкушението да направим извода, че това „Синьо“ е по-скоро синьото на нощта.

Още първите ноти ни потапят в атмосферата на нощта със своята замечтана меланхолия- особено напевният синт. Тази меланхолия не е статична обаче, тя е насочена- фънки китарите и устременият, прав бийт създават усещането за път, по който вървиш, в търсене на нещо. В съзвучие с тази идея е и клипът, който представлява запис от Grand Theft Auto: Vice City, в който мъж кара и търчи хектично насам-натам. Типично за тази игра, все пак. Неоновата ѝ естетика допринася за мистичното настроение на песента.

След изграждащия напрежение бридж тя кулминира с много тихо и сякаш на заден фон соло, а главният герой в клипа е привидно достигнал това,  което е „чакал през целия си живот“- танцуването в танцувалната зала. Танцуването в песента е основен мотив, носител на желанията на лирическия герой. За него танците олицетворяват валидация отвън, реализация на вечен негов копнеж и най-вече- свързване с неуловимия обект на този копнеж.

“It’s easy to hold you, but so hard to love you” пее Благослав Анастасов в припева на песента, доста по-мощно и категорично от иначе тихото и въздушно напяване в куплетите. Това вариране в динамиката звучи като постоянната борба между бляна и реалността. А реалността в заключение е, че главният герой няма с кого да танцува в залата. Стои сам и неподвижен, докато около него се размазват разголени какички и мъже с костюми. Неудовлетворен, той ги замеря с нещо и се връща обратно към търсенето, отпрашвайки в нощта с вече доста изпотрошената си кола, а песента фейдва с ехото на неговия блян: “Dirty dancing, dirty dancing…”.

В този смисъл, изборът на име и визия за тази песен е напълно оправдан. Песента носи идеята за дълбоката екзистенциална тъга (feeling blue), която е безкрайна (както небето и морето), доколкото човек е обладан от неизпълним копнеж.

“Blue” ни показва, че Hayes & Y са твърдо решени да извървят докрай пътя на сериозната рок група.

Дълбочината на темите в песента, тяхната реализация и свежото, вълнуващо звучене, ги поставят редом с всеки наш любим и вече утвърден изпълнител.
Затова нямаме търпение да чуем и за другите цветове в някоя песен.

От Яна Стйкова

Може да харесате също: