Greta van Fleet – Anthem of the Peaceful Army

Сподели с приятели

Aмериканската рок група с полски корени Greta van Fleet привлече вниманието на множество музикални критици, заради близкото си звучене с рок легендите Led Zeppelin. Джош, Джейк и Сам Киска, заедно с барабаниста Дани Вагнер, се озоваха под светлината на прожекторите още преди излизането на дебютния им дългосвирещ (LP) албум Anthem of the peaceful army. Ако и вие сте ги забелязали, настоящото ревю е точно за вас!

Anthem of the peaceful army

Албумът излезе на 19 октомври 2018 г. и само в първата седмица продаде 80 000 копия. Събитието няма как да остане незабелязано, защото за първи път от 80 години насам албум, носещ духа на рока от ’70-те, бие по продажби поп изпълнители като Лейди Гага и Ед Шийрън. Албумът включва 10 парчета, като басистът Сам Киска споделя, че основната концепция е песните да обхващат различни теми – война, алчност и злина, съчетани с препратки към екологичните проблеми, които също са особено актуални през последното десетилетие. Това може да се забележи в текстовете на  The cold wind и Watching over:

I wonder when we’ll realize,

This is what we got left,

And it’s our demise,

With the water rising

And the air so thin

Първият сингъл от Anthem of the peaceful army е When the Curtain Falls. 

Песента излиза през юли 2018. Именно тя четири месеца по-късно достига до номер едно в класацията Billboard Mainstream Rock songs chart. Тази песен бързо става една от най-разпознаваемите за групата и това не е случайно. Иронията зад думите на Джош, заедно с лесно запомнящия се риф на китара на неговия брат-близнак Джейк, са в хармония и в същото време се допълват. Текстът на песента разказва историята на млада актриса в Холивуд, радваща се на слава и богатство. В последствие обаче тя осъзнава, че не е нищо повече от “кукла” за продуцентите:

Once a valley doll,

Now you’re not at all

They all said they loved you

(Didn’t they darlin’)

Остарявайки, бившата холивудска звезда осъзнава, че е длъжна да работи, за да може да се издържа: „You could use a little work“. Клипът към песента също е интересен, напомнящ за типичния стил на бандата – екстравагантен и дързък.

Няколко месеца по-късно излизат и другите два сингъла от албума – You’re the one и Lover, Leaver, която пък е доста критикувана заради приликата си с Whole Lotta Love на Led Zeppelin, което според членове на групата е търсен ефект. Както самият Джейк Киска споделя в свое интервю: “След като години наред интензивно изучавах какво прави  Джими Пейдж, накрая стигнах до точката, в която знам как мисли той”.

“вдървен, банален, прекалено възхваляван ретро-фетишизъм”

Така авторитетното музикално издание Pitchfork нарича дебюта на групата, като оценката конкретно за тази песен също не е особено милостива. Въпреки това обаче, тя бързо добива популярност и също достига до челните места в доста музикални рок класации.

От своя страна списание Rolling Stone пише: “Greta van Fleet изглеждат, звучат и се държат като че ли са израснали в лабораторията на някой обичащ класическия рок луд учен”. И наистина в звученето на всички песни, включени в албума, присъстват характерните за блус стилистиката теми. От друга страна откриваме и инди нотки, които идват от различните музикални предпочитания на членовете на бандата. Сякаш всеки оставя част от себе си и от своя стил в звученето на песните.

За мен Greta van Fleet са истинско откритие. Албумът определено заслужава да му се даде шанс! И да – ще се чудите дали това не са неиздавани песни на Робърт Плант в първия момент, но ви уверявам – има разлика.

Greta са наложили свой собствен стил, въпреки неспиращите сравнения. Тяхната музика има доста по-съвременно звучене, характерни са и беквокалите в песните им като например “Anthem” и “You’re the one”. А както Джош сам споделя – тяхната музика е фантасмагорична! Всеки би могъл да намери по нещо за себе си сред десетте парчета, неслучайно оглавили класацията на Билборд.

И наистина, както много хора твърдят, Greta van Fleet са тези, които могат да възродят класическия рок. Усещането, което носят с музиката си, връща на хиляди фенове спомени за времето, когато рок’н’рол бандите са били в своя възход!

Anthem of the peaceful army определено поставя началото на завръщането на една ера в музиката. А какво ще се случи с тяхната „мисия“, предстои да разберем.
Очакваме да чуем още нови парчета скоро, момчета!

От Яна Пеева

В нашите ревюта можете да научавате за новата и качествена музика!

 

Може да харесате също: