FOALS се завръщат с нова продукция и аблума EXITS

Сподели с приятели

FOALS- голямото чакане свърши!

Британската рок група FOALS се завръща с пълна сила с нов албум- EXITS.

С анонса, че през 2019-та ще рилийснат 2 албума, с общо 20 песни, изглежда Foals са достигнали този етап в кариерата си, в който могат да си позволят да правят музика в името на музиката. За тях тези два албума са белязани от две промени: отсъствието на басиста им, който напусна групата, и желанието им да работят без продуцент.“Exits“, първата песен от Everything Not Saved Will Be Lost, издава естетиката и претенцията на новата им посока. “Exits” звучи грандиозно.

Exits“, първата песен от Everything Not Saved Will Be Los

Песента започва с накъсано интро и бързо хвърля слушателя в дълбокото с кръжащи синтове и резки хай-хетове. За контраст барабаните и китарите вървят устремено и стъпват тежко. Така изграждат рамката на едно огромно, многоизмерно пространство, запълнено от всичките хаотични рифове и странични звуци, някои от които се появят еднократно в куплетите. Из този свят ни въвежда топлият, дълбок глас на Янис Филипакис и разказва историята на опит за бягство от „тях“- силите, които движат света, и които са блокирали всички изходи.

„Песента е една Ешерова антиутопична фантазия,“ казва Янис за QMagazine, „присъства цялата пост-милениална боязън, в която всички плуват в момента“. Лирическият герой е в плен, и ако в “Inhaler” тази идея се изразява с клаустрофобията, пресъздадена от сдържания репетитивен риф, то тук той се лута из един безкраен лабиринт. Отчаянието му ясно чуваме в напева и в повтореното като мантра In our dreams, in our dreams”. Брейкдаунът те кара да се чувстваш сякаш падаш, безсилен в тази апокалиптична реалност.

Визуално това е представено в клипа с образа на един масивен индустриален комин. Фрагментираното повествование допълнително дезориентира и поставя в перспектива позицията на индивида.

“Exits“ комбинира лудостта и освободеността на рифовете в първия им албум, “Antidotes“, комплексността и дълбочината на “Total Life Forever“ и категоричното и по-тежко звучене на последните два, “Holy Fire“ и “What Went Down“.

С други думи Foals са взели всичко хубаво от творчеството си и са го синтезирали в една песен, която успява да звучи и ново.

От Яна Стойкова

Може да харесате също: