BoJack Horseman: въздействаща илюстрация на живота

Сподели с приятели

BoJack Horseman е любимият ми сериал. Шест-сезонното приключение беше един от начините ми да преживея 2020-а. Това е една от най-добрите анимирани продукции до момента. Следвайки примера на други анимации с тематика за възрастни, екипът на сериала създава на пръв поглед забавно шоу. Но само на пръв поглед. Изследват се темите за смисъла на живота, травмите, депресията. Сериалът е с рейтинг от 93% в Rotten Tomatoes и 8.7 в IMDB.

Spoilers Ahead!

В сериала хората и животните си съжителстват. Действието се развива в Холивуд. Главните герои са представители на холивудския елит и шоубизнес. Обстоятелствата провокират зрителя да възприеме, че действащите лица са доволни от живота си, могат и имат всичко, което пожелаят. Реалността е, че те са разбити отвътре и се опитват да живеят щастлив живот, опитвайки се да избягат от угризенията си.

Едно от най-големите постижения на BoJack Horseman е създаването на истински психологически образи с въздействащо вътрешно пътуване. Всеки герой носи своите травми, угризения, слабости. Преживява добри и лоши моменти. Въпреки това всеки се стреми към щастие и пълноценен живот. В преследването на щастието някои от героите минават през грешки и провали. Действията им често имат трайни, болезнени последици.

В сериала се пресъздава не бляскавото лице на Холивуд. В действието се разгръщат социални теми, обвързани с шоубизнеса – злоупотреба с вещества, сексуални посегателства, елитаризъм и влиянието на известните в медиите и ежедневието ни.

Животът като ситком

Представянето на житейския път на героите е в основата на успеха на сериала. Повечето анимации следват затворен кръг – експозиция, конфликт, развръзка и щастлив край. В BoJack Horseman тази цикличност не съществува. Не всеки конфликт остава решен, не всеки епизод има хепи енд. Дори да има, не е сигурно, че в следващия епизод някой от персонажите няма да стигне дъното. Сериалът се доближава изключително близо до човешкия живот. Защото животът е поредица от добри и лоши събития. Никога не е сигурно, че няма по-висок връх или по-дълбоко дъно. Въпреки това героите искат да затворят кръга. Най-вече самия BoJack. Той е отгледан със ситкомите по телевизията, работил е в такъв и очаква същото от живота. Най-големите грешки и провали в живота на BoJack са моментите, когато се опитва да затвори кръга.

С развитието на действието се разгръща въпросът за смисъла на живота. Много от персонажите страдат от екзистенциална криза и депресия. Макар да изглежда, че сбъдват мечтите си (участват в мечтания филм, имат написан бестселър), това не придава смисъл и удовлетворение в живота им. Едва когато погледнат живота from halfway down разбират истинската му стойност.

BoJack Horseman, screenshot: Netflix

Травмата играе съществена роля във вътрешното пътуване на протагонистите – от токсична връзка с родителите до загубването на близък. Макар нейната следа да остава, персонажите продължават да живеят и да се борят. Една от най-въздействащите реплики е в края на втори сезон:

Продължи. С времето става по-лесно…

Не всичко е мрак, присъства и хуморът. Макар съществуването ни да е съпроводено с препятствия и болка, приемаме ги и продължаваме да живеем и да търсим щастието. В BoJack Horseman философията на екзистенциализма и абсурдизма е представена по брилянтен начин.

Както споменах в началото, BoJack Horseman е приключение. На моменти емоционално, но много истинско. Високият рейтинг се дължи и на това, че аудиторията се асоциира с персонажите и тематиката.

Заслужава си. Ако имате възможност, отделете му време. Няма да сгрешите. Препоръчвам го силно.

Краен рейтинг: 9.85/10

От Волен Чилов

Може да харесате също: