Teen Station 2020 – равносметката за изминалата година

Сподели с приятели

2020-а беше непредсказуема за всички година и екипът на Teen Station не прави изключение. Макар да сме свикнали да работим дистанционно по част от съдържанието ни, все пак се наложи да отложим някои свои планове. Липсваха ни срещите и записите в студиото. Липсваха ни и вече традиционните партита Teen Station и приятели. При тези обстоятелства може да се очаква, че равносметката ни за 2020 не би била особено интригуваща или дълга. За наша изненада обаче се оказа, че сме правили много повече неща, отколкото сме усетили. Затова решихме да ви разкажем за нашата 2020-а през интересните събития, в които взехме участие.

Преди това обаче, казваме добри дошли в екипа на Teen Station на: Юлиан Караджов, автор на един от най-слушаните ни подкасти От А до Я, на Михаела Георгиева, Велислав Ганов, Рая Сотирова, Велислав Димитров, Огнян Белстойнев, Али Димова, Анна Командарева, Яна Пеева, Полина Петрова, Волен Чилов, Йордана Йосифова, Дара Върбанова, Стоян Костадинов и Вяра Николова, Тедо Топузлиев.

Писахме по темите, които ни вълнуват. Говорихме за важните за нас неща. Заснехме интересни видеа. И всичко това, напук на 2020. Ето я и равносметката…

Обучения по медийна грамотност

Някои от вас сигурно знаят, че участвахме в написването на наръчника за създаване на съдържание за социалните мрежи “Правото ми на мнение!”, съвместно с Асоциацията на европейските журналисти и УНИЦЕФ. Документът е част от каузата на двете организации за подобряването на медийната грамотност у младежите в България. Последната стъпка от проекта включваше представянето на информацията от наръчника на обучения в гимназии от цялата страна. За жалост, много от тях не се състояха, заради пандемията. Въпреки това успяхме да проведем четири. Две от тях през 2020 – в НПГ по полиграфия и фотография, София, и в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, Стара Загора.

Говорихме за това как да създаваме атрактивно съдържание за Instagram, Facebook и Twitter. Най-много добри отзиви получи, разбира се, упражнението за създаване на подкаст – нещо, което повечето ученици не бяха пробвали дотогава.

Много ценни идеи се родиха по време на тези подкаст сесии. Най-хубавото е, че в резултат от обученията за медийна грамотност, екипът ни може да се похвали с нови попълнения.

Щастлива среща и обучение в Благоевград
Щастлива среща и обучение в Благоевград

Създаване на екип в АГ „Гео Милев” в гр. Русе

Преди карантината да затръшне врата под носа ни, ние все пак успяхме да стигнем до английската гимназия в Русе и да намерим безценни нови свои колеги там. При една от срещите импровизирахме с единствения по рода си Underground Podcast, който записахме в подземията на гимназията. Там се родиха и идеите за вече традиционната рубрика на Рая Сотирова за street art, както и поредицата музикални ревюта на Велислав Ганов.

 

Тийнейджърски хакатон за решения за медийна грамотност

Хакатонът също бе част от проекта “Правото ми на мнение!”. Участниците в него бяха избрани чрез конкурс, в който представиха своите хобита и интереси с различни медийни средства: от истории със снимки, през подкаст, до видео и текст. За подготовката си за конкурса учениците разполагаха с наръчника “Правото ми на мнение. Създаване на съдържание за социалните мрежи”. Част от тях преминаха обученията по медийна грамотност на живо. Тези, които не успяха, задълбочиха познанията си в сферата по време на първите два дни от Хакатона, 25. и 26. април. Освен да гледат интересни презентации за различните медийни жанрове и функции, участниците имаха възможността и да се опознаят чрез най-различни екипни игри.

Във всяка от петте обособени групи имаше и по един човек от екипа на Teen Station, който даваше насоки на останалите, но и подобряваше своите собствени журналистически умения. На 9. май на екипите беше възложена задачата да измислят свой собствен проект за промотиране на медийната грамотност. По време на целия ден специалисти в сферите на онлайн маркетинга, аудио монтажа, видео обработката и геймификацията следяха работата на групите и даваха ценни съвети. Кулминацията на събитието беше на 17. юли, когато всички замесени имаха шанса да се срещнат на живо в София Тех Парк и да представят проектите си пред жури. Участниците получиха награди за своите усилия, а някои от предложенията им вече се превръщат в реалност.

Интервю в БНР, програма “Христо Ботев”

“Мрежата” е публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване регионални и международни събития от изминалата седмица. В него обществено значими личности, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободата да коментират най-важните за себе си новини, предимно през журналистическия им прочит. Една от рубриките в “Мрежата” е “Младите в журналистиката”. В нея бяхме представени от редакторите ни Жени Янева и Яна Стойкова. Но разговорът не се въртеше само около Teen Station – двете говориха за коронавирус кризата, Black Lives Matter протестите, свободата на словото, отговорностите на журналистите и какво ли още не. Ето и как Таня Димова, водещата на предаването, сама описа интервюто:

Яна и Жени осъзнават отговорността, която носи журналистиката и нямат нищо против да се нагърбят с нея. Имат какво да кажат и искат да бъдат чути. Осъзнават, че са едва в началото на дългата, трънлива и неясна медийна пътека, но въпреки това се поели по нея. Защо и как виждат те отражението на думите в медиите – чуйте в звуковия файл.

Интервю за националната телевизия в предаването “Лято с БНТ”

В началото на лятото гостувахме и в предаването “Лято с БНТ” – блок за култура, свободно време и здравословен живот. Ние искахме да се представим възможно най-обстойно за 15-те минути, които ни се полагаха, затова освен Жени Янева и Юли Караджов, изпратихме и Пепи и Вилизар, по-познати като UkeDuo. Така зрителите видяха Teen Station не само през призмата на редактор и на подкаст водещ, но и през тази на хората, за които говорим – артистите.

Централни теми за участието бяха значението, което отдаваме на журналистиката, и подкастите като медиен формат на бъдещето. В началото пуснахме откъс от флашмоба ни с песента “The Judge” на Twenty One Pilots, а за финал на сегмента Пепи и Вилизар пък изпълниха Wipeout в хавайски аранжимент. И макар това да не беше първото ни участие в телевизия, беше първото от много време, (а и точно след карантината), което направи емоцията около него още по-силна за екипа.

Равносметката за протестите – през погледа на младите

По време на летните протести много хора от екипа и аудиторията ни излязоха в центъра на София, за да заявят позицията си. Дадохме им платформа, чрез която да обяснят мотивите си, целите си и защо вярват, че тези протести са именно “на младите хора”. Прочетете посланията им тук.

SheLeader@digital

Друго ценно партньорство за нас беше участието ни в тазгодишното издание на SHEleader@digital. Конференцията даде гласност на тревожно проучване, направено от McKinsey & Company, относно ролята на жените в дигиталната ера и различията в заплащането между половете. Според изследването, ако светът не предприеме мерки за включването на повече жени в IT индустрията, рискуваме не само различията в заплащането да се задълбочат, но и да живеем в свят с изкуствен интелект, създаден от мъже за мъже. Teen Station се включи в каузата чрез Юлиан Караджов, водещ на От А до Я подкаст, който интервюира Ева Майдел – евродепутат и съосновател на Образование България 2030.

Фокусът на дискусията бе поставен най-вече върху образователната система и как тя ще се промени, за да подсигури развитието на жените в IT сферата. Най-вълнуващата промяна на хоризонта засяга методите на обучение. Те ще се превърнат от предаващи само знание в дадена сфера, към такива, които правят учениците компетентни и работоспособни. Промени обаче трябва да се случат и извън образователната система, каза Ева Майдел. Според нея несъответствието в заплащането и ниския процент жени, работещи в IT сектора, се дължат и на обществените нагласи относно жените, които ги възпират от развитие.

Конференция за медийна грамотност

Teen Station се включи и в Националната конференция за медийната грамотност в България с видео презентация. Чрез нея, хибрид между информативно и ангажиращо видео и voiceover, успяхме да разкажем кои сме и към какво се стремим.  Там намерихме и потенциални партньори, като Школо, Книговище, Знам.бе, Forbes България и др.

Базар на професиите 2020

За втора поредна година бяхме поканени на Базара на професиите, организиран от Българската мрежа на глобалния договор на ООН. Този път събитието се проведе онлайн, затова ни се наложи да сме по-гъвкави. Записахме интервютата с някои презентатори предварително и постоянно си разменяхме линкове за Zoom срещи и Google Drive папки. Да, предаването се излъчваше на живо от студио и трима от нас (Евелина Павлова, Юлиан Кожухаров и Калоян Папазов) успяха да присъстват там, но това не направи цялостния процес по-лесен. Напротив, онлайн събитията са също толкова сложни откъм организанизация, колкото тези на живо.

Даже бихме посмели да кажем, че са една идея по-трудни, просто защото не се знае колко неща могат да се объркат. Неработещи микрофони, бавен интернет, загуба на връзка с гостите – все проблеми, с които трябваше да се справяме в движение (и заради които Жени Янева предпочете да проведе всичките си интервюта предварително от вкъщи). Но въпреки всичко, Базарът на професиите за пореден път доказа своята неповторимост. Успя да достигне до стотици деца, желаещи да научат повече за възможностите си за бъдещето. А щом тази цел е изпълнена, всички трудности са си заслужавали.

Purple Sessions

Нека завършим равносметката с малко музика, а? Purple sessions е новата ни платформа за представяне на любими наши артисти в акустични изпълнения. Концепцията е проста – три песни, три камери, няколко въпроса, висококачествено аудио. Гостите ни през 2020 може би не са най-популярните музиканти, но без съмнение заслужават вашата обич и подкрепа. Чуйте ги още сега: